Social Icons

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

«Ανάσα» 150.000 ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Την έκτακτη χρηματοδότηση που διεκδικούσε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, κατάφερε να κερδίσει ο Δήμος του Πύργου απο το υπουργείο Εσωτερικών, που εγκρίνει το ποσό των 150 χιλ. ευρώ - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ - για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Το παραπάνω ήταν αποτέλεσμα πολύωρων συσκέψεων και συζητήσεων που έγιναν χθες μεταξύ του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή των αντιδημάρχων Γιώργου Ανδριόλα, Ανδρέα Σκαρτσιάρη και Διονύση Μπέλτσου καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, όπου από νωρίς το πρωί εξέταζαν δεδομένα και τρόπους που θα έλυναν το πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες αισιόδοξος, τονίζοντας πως για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της διαχείρισης πρέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, να υπογράψει την απόφαση για αδειοδότηση της Οσίας Ξένης.
Από το υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος του Πύργου θα λάβει έκτακτη χρηματοδότηση 150 χιλ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει παλιές οφειλές αλλα και να μεταφέρει τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Παράλληλα μετά την παραπάνω «νίκη» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Λιατσής ξεκινά και η διαδικασία για την αδειοδότηση του χώρου της Οσίας Ξένης ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων τα οποία θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Λιατσή περίπου 1200 τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους θα απομακρυνθούν και πλέον στον ορίζοντα φαίνεται να έρχεται και η οριστική μακροπρόθεσμη λύση που πρότεινε για τα επόμενα τρία χρόνια η δημοτική αρχή.
Βάρος στην ανακύκλωση
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου χθες, στο κομμάτι της διαχείρισης μπαίνει δυναμικά και η ανακύκλωση, την οποία οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν συστηματικά ώστε να περιορίζεται δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων.
Σχετικά με την αδειοδότηση της περιοχής Οσίας Ξένης, ο κ.Λιατσής τόνισε ότι ο φάκελος είναι πληρέστατος, καθώς έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι και έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχείο, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κ.ά) και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.
«Έως τώρα θεωρώ ότι υπήρχε άρνηση από την πλευρά του κ.Κατσιφάρα. Ο φάκελος είναι ο πληρέστερος στην Ελλάδα. Εγώ θέλω στο τέλος της αυτής της διαδικασίας να τον θεωρώ φίλο μου και να είναι ένα αγαπητό πρόσωπο με το οποίο δεν έχω να χωρίσω τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για την έως τώρα κωλυσιεργία.
«Εάν ο κ.Κατσιφάρας ξαναταξιδέψει για το εξωτερικό και τον ψάχνω για υπογραφή, δεν μου μένει παρά να κάνω μια ανοιχτή συγκέντρωση και να προσδιορίσουμε τους φίλους της πόλης. Εάν επιμείνει σε μια τακτική απέναντί μας, θα τον θεωρήσω ανεπιθύμητο πρόσωπο για την πόλη» επισήμανε.
Ο δήμαρχος Πύργου υπενθύμισε ότι εξάντλησε κάθε τρόπο για να βρει λύση στα απορρίμματα, έχοντας πάντα «κόκκινη γραμμή» τη νομιμότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι έχοντας επιτύχει το πρώτο στάδιο επίλυσης του προβλήματος (μεταφορά απορριμμάτων), με την υπογραφή του κ.Κατσιφάρα επιλύει και το δεύτερο (αδειοδότηση Οσίας Ξένης) είναι έτοιμος και για την επίτευξη του τρίτου –και μακροπρόθεσμου- σταδίου επίλυσης, τη χρηματοδότηση (μέσω ΕΠΕΡΑΑ) της λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Λιατσής εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ. Διδασκάλου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο και τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα. Επίσης «υποκλίθηκε» στην κατανόηση και ορθή κρίση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, καθώς αξιλόγησαν την ιδιαιτερότητα του προβλήματος που ταλανίζει την πόλη του Πύργου σε βαθμό επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία την τελευταία διετία. 
Κλείνοντας, ο κ. Λιατσής δήλωσε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με την οικονομική υπηρεσία του δήμου, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, όπως τόνισε, «μπορώ να χαμογελάω και να ευχαριστήσω τον ανώνυμο Πυργιώτη για τη σακούλα σκουπιδιών που μου άφησε έξω από το σπίτι μου, γιατί μπορώ να τον κοιτάω στα μάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates