Social Icons

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Τέλος οι απαλλοτριώσεις από τον κόμβο Χανακίων μέχρι τη γέφυρα Αλφειού!

Στις καλένδες οδηγείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παράκαμψη της «Ολυμπίας Οδού», βόρεια του Πύργου και η σύνδεση της με τη γέφυρα του Αλφειού.
 Μετά την εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχΐδη ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου , που ήδη είναι στη φάση της δημοπράτησης φτάνει ως τον κόμβο του Βουνάργου (10 χλμ από τον Πύργο), χθες υπήρξε άλλη μια αρνητική εξέλιξη.
 Συγκεκριμένα στο Εφετείο Πατρών αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης για τον καθορισμό της τελικής τιμής των αποζημιώσεων, απ’ όπου περνούσε ο κλειστός αυτοκινητόδρομος σύμφωνα με την αρχική χάραξη.
 Η συζήτηση αναβλήθηκε, αλλά στην ουσία πρόκειται να διακοπεί οριστικά, όταν το Υπουργείο Οικονομικών εκδώσει ,πιθανόν εντός των επομένων ημερών, διαπιστωτική πράξη για άρση των απαλλοτριώσεων.
 Το κομμάτι λοιπόν του Πύργου θα παραμείνει στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή, και δεν υπάρχει έτσι λόγος απαλλοτριώσεων. Τα έργα στο κομμάτι αυτό θα είναι καθαρά βελτιωτικά και θα περιλαμβάνουν συνδετήρια έργα, αναβαθμίσεις οδοστρώματος, φωτισμού κλπ.
 Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του «Με τον τρόπο αυτό μπαίνει και τυπικά τέλος στις ελπίδες των πολιτών της Ηλείας να φτιαχτεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα φτάνει μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού και θα συνδέεται με το σημαντικότερο ιστορικό χώρο της περιοχής μας, την Αρχαία Ολυμπία, που αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης και βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη της Ηλεία. Αντιθέτως το έργο αυτό, όταν και όποτε κατασκευαστεί, θα σταματήσει αρκετά χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο κι έτσι θα παραμείνει λειψό και προβληματικό.»
Στον αέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Στη συνέχεια ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφέρεται σε στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα απαλλοτριωνόταν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «Πέραν όμως αυτού τίθεται ένα σοβαρότατο νομικό και ηθικό θέμα για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό απαλλοτρίωση και τα οποία οι άνθρωποι αυτοί απέφυγαν να τα αξιοποιήσουν ενόψει της περιέλευσής τους στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ανεγέρσεις κατοικιών που προγραμματίζονταν ματαιώθηκαν, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που απαιτούνταν δεν συντελέστηκαν και πολλά από τα ακίνητα αυτά παρέμειναν ανεκμετάλλευτα από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωσή τους.
Επιπρόσθετα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών επιδόθηκαν μέχρι σήμερα σε μία δαπανηρή προσπάθεια να αποδείξουν τους τίτλους της κυριότητάς τους, την έκταση και τη χρήση των ακινήτων τους, καθώς και την αξία που αυτά είχαν κατά το χρόνο της απαλλοτρίωσης απευθυνόμενοι σε δικηγόρους, μηχανικούς, γεωπόνους κ.α. και δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τη λήψη αντιγράφων των συμβολαίων τους και πιστοποιητικών, για τη σύνταξη δικογράφων, την εκπόνηση τοπογραφικών και τεχνικών εκθέσεων. Τις δαπάνες αυτές το Ελληνικό Δημόσιο δεν προτίθεται να αποζημιώσει και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες επιδόθηκαν μάταια σε μια προσπάθεια καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός για τον οποίο χρειάστηκε να υποβληθούν στις δαπάνες αυτές.
Η αποκατάσταση της κάθε είδους βλάβης των ανθρώπων αυτών συνιστά ηθική και νομική υποχρέωση της Πολιτείας και θα πρέπει προς το σκοπό αυτό να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις.»
Ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε «Ανακλήθηκε χθες η απαλλοτρίωση από τα Χανάκια μέχρι τον Αλφειό. Το έργο της Ολυμπίας Οδού πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του, γιατί είναι ένα έργο  ανάπτυξης για την περιοχή.  Δυστυχώς, αφήνει ουσιαστικά έξω την πρωτεύουσα του νομού, και το κυρίως έργο σταματά στα περίχωρά της, κάτι που είναι αδιανόητο.»
Κανονικά μέχρι τα Χανάκια
Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα διεξαχθεί κανονικά μέχρι των κόμβο των Χανακίων,  δηλαδή μέχρι τα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Ιαρδάνου. Για το κομμάτι αυτό η υπόθεση έχει εκδικαστεί από τις 19 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο.  Τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης, που θα ορίζει την τελική τιμή των αποζημιώσεων, για του ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, αν το ελληνικό δημόσιο καταβάλει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων το 60% της προσωρινής τιμής που έχει ορίσει το Πρωτοδικείο Πύργου , μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του έργου, και να καταβάλει το υπόλοιπο 40% αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates