Social Icons

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Με καντήλια τρία χρόνια στο λυόμενο...

   Υπό το φως του καντηλιού διαβάζουν η Σοφία, ο Κώστας και ο Χρήστος, ενώ η μικρή Ευαγγελία δεν έχει δει ποτέ «παιδικά» στην τηλεόραση, αφού το λυόμενο στο οποίο ζουν από το 2011, δεν έχει ρεύμα. Ο Κανέλλος Αδαμόπουλος και η σύζυγός του Αθανασία, κάνουν έκκληση στις αρχές να τους βοηθήσουν να ηλεκτροδοτήσουν το λυόμενο που ζουν, για να έχουν φως, ψυγείο να λειτουργεί και ζεστό νερό για τα παιδιά τους…

   Η πολύτεκνη οικογένεια από την Αγία Κυριακή, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη στο σπίτι τους, τον Ιούνιο του 2008, πήγαν να ζήσουν στο Πανόπουλο. Αν και η πολιτεία τους παραχώρησε λυόμενο, ωστόσο επέλεξαν να νοικιάσουν ένα σπίτι, ώστε να μεγαλώσουν σε καλύτερες συνθήκες τα τρία τους παιδιά τότε. Οι δυσκολίες όμως της ζωής και τα οικονομικά προβλήματα τους ανάγκασαν, το 2011, να μετακομίσουν στο λυόμενο. Κι από εκεί ξεκινά ο «Γολγοθάς» τους, αφού με τη λήξη του παραχωρητηρίου (2 χρόνια μετά), η ΔΕΗ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ηλεκτροδότηση.
«Πήγα παντού, δε βρήκα άκρη…»
   Ο Κανέλλος Αδαμόπουλος, προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του με τα λιγοστά έσοδα που έχει από το κοπάδι του, και με τη βοήθεια των συνταξιούχων γονιών του, που περιστασιακά μένουν μαζί τους στο λυόμενο. Απευθύνθηκε στη ΔΕΗ και, όπως λέει, «…μου ζήτησαν να καταθέσω κάποια τοπογραφικά σχέδια, γιατί μετά τη διετία, δεν μπορούσαν να μου δώσουν ρεύμα. Εγώ δε ζούσα εδώ από την αρχή, έμεινα μετά από 3 χρόνια. Αν ήξερα ότι θα είχα τέτοιο πρόβλημα, θα τις έκανα τις διαδικασίες από την αρχή. Τώρα, πρέπει να δώσω γύρω στα 4.000 ευρώ, τα οποία δεν έχω. Μα και να τα βρω, φοβάμαι μήπως αύριο το πρωί μου πουν ότι θα το πάρουν το λυόμενο, γιατί είναι κρατικό».
«Πλένω τα παιδιά στη σκάφη…»
   Η έλλειψη ηλεκτρικού, κάνει τη ζωή της πολυμελούς οικογένειας μαρτύριο και γυρίζει το χρόνο, πολλές δεκαετίες πίσω, τότε που τα παιδιά διάβαζαν υπό το φως τον κεριών. Έτσι διαβάζουν και τώρα. Όσο για το τι γίνεται στον κόσμο, ειδήσεις δε βλέπουν, αλλά τα νέα τα μαθαίνουν από έναμικρό ραδιοφωνάκι που έχουν, με μπαταρίες και τηλεόραση, έχουν πολύ καιρό να δουν.

   Η Αθανασία Αδαμοπούλου, μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά, τόσο στην φροντίδα των παιδιών όσο και στην παρασκευή του φαγητό. Δυσκολίες που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, όταν χειμωνιάζει και πιάνουν τα κρύα. Ευτυχώς, έχουν μια ξυλόσομπα στο χώρο της κουζίνας και ζεσταίνονται…«Το ψυγείο λειτουργεί ως ντουλάπι. Ότι έχουμε, το μαγειρεύουμε και το καταναλώνουμε την ίδια ημέρα. Ούτε γάλα δεν μπορώ να κρατήσω…Νερό ζεστό δεν έχουμε και τα παιδιά, τα πλένω στη σκάφη…Και με ρωτάνε συνέχεια πότε θα βάλουμε ρεύμα…», λέει η μητέρα των 4 ανήλικών παιδιών, και τα μάτια της πλημμυρίζουν από δάκρυα, ενώ προσπαθεί να ανάψει το καντηλάκι. Μ’ αυτό φωτίζεται κάθε δωμάτιο το βράδυ και μ’ αυτό το φως διαβάζουν τα παιδιά…

Να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες
   Το μόνο που ζητά ο Κανέλλος Αδαμόπουλος οικογένεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, είναι να τον βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και να μπορέσει ηλεκτροδοτήσει νόμιμα το λυόμενο που ζουν 6 ή και 8 κάποιες φορές, άτομα.
Λύνεται το ζήτημα…

    Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, έχει ενημερωθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, και μολονότι δεν είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννκόπουλος, έχει κάνει προσπάθειες για την στήριξη της οικογένειας για την προώθηση των διαδικασιών «Μιλήσαμε με την προϊσταμένη του ΤΑΠ (ασχολείται κει με θέμα σεισμοπλήκτων) καΜωυσιάδου Πηνελόπης και μας διαφώτισε σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο σεισμόπληκτος, για την ανανέωση του παραχωρητηρίου και οι οποίες θα ξεκινήσουν από την ίδια, προς την ΥΑΣ. Μάλιστα, αύριο (σ.σ σήμερα) θα πρέπει ο κ.Αδαμόπουλος να είναι εκεί, ώστε να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να σταλούν στην ΥΑΣ για να έρθει η έγκριση. Κάτι που εκτιμώ ότι θα γίνει, γιατί κανένας δεν αμφισβητεί ότι η οικογένεια δεν είναι σεισμόπληκτη», σημείωσε ο κ.Γιαννακόπουλος, εξηγώντας πως, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι αρμοδιότητα του δήμου, η υπηρεσία Πρόνοιας, κοινωνικά και ανθρώπινα, στέκεται πάντα στο πλευρό των δημοτών που αντιμετωπίζει προβλήματα και προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, όπου και όταν μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates