Social Icons

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Παρέλαβαν προχθές τα ειδοποιητήρια και τους ζητούν να τα πληρώσουν σήμερα!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες και προχθές ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στην Ηλεία  παραλαμβάνοντας τα σχετικά ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται εντός 2 ημερών να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου εξαμήνου του 2014. Η έκπληξή τους είχε να κάνει τόσο με το γεγονός ότι παρέλαβαν τα σχετικά ειδοποιητήρια κυριολεκτικά τελευταία στιγμή όσο και με το ότι τις συγκεκριμένες εισφορές τις καταβάλλουν κάθε χρόνο, τέλος Δεκεμβρίου, μα ποτέ τέλος Νοεμβρίου για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
Η αλλαγή αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί αντιδράσεις καθώς ανατρέπεται πλήρως ο προγραμματισμός εκατοντάδων ασφαλισμένων που για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν κάθε εξάμηνο για να πάρουν μετά από 25, 30 και 40 χρόνια σύνταξη από τον ΟΓΑ, πρέπει να κάνουν αιματηρές οικονομίες.
Επίσημη αιτιολογία εκ μέρους του ΟΓΑ δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα παρά μόνο μία ανακοίνωση χθες στην οποία αναφέρεται «λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιήσεων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και προκειμένου να διευκολύνει τους ασφαλισμένους, παρατείνει μέχρι την Παρασκευή 28-11-2014 την προθεσμία πληρωμής των εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων που έληγε στις 14-11-2014. Με απόφαση της Διοίκησης, ο ΟΓΑ θα δέχεται πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων, μέχρι 28-11-2014, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ρύθμισης ή να έχουν κάποια άλλη επιβάρυνση».
«Εμείς που να βρούμε τόσα λεφτά να πληρώσουμε μέσα σε δύο μέρες εγώ και ο άντρας μου 1000 ευρώ. Στις 26 άνοιξε το σύστημα στον ΟΓΑ και τα ειδοποιητήρια που ήρθαν μας ζητούν έως και σήμερα να πληρώσουμε», επεσήμανε η κ Βασιλική Κουφωλιά.
Θα πρέπει να σημειωθεί όσον αφορά τις εισφορές ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, αφού η επιλογή κατηγορίας δεν είναι πια προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης καθώς μέχρι και το 2012 ο κάθε αγρότης επέλεγε την ασφαλιστική κατηγορία του και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών του με αποκλειστικό κριτήριο το... πορτοφόλι του.
Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι επτά και οι εισφορές αυξάνουν κλιμακωτά από την 1η μέχρι και την 7η. Συνεπώς, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν την κατώτατη κατηγορία, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, ώστε να πληρώνουν κάτι παραπάνω από 250 ευρώ το εξάμηνο. Αυτό όμως άλλαξε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και έτσι οι αγρότες μεταπηδούν πλέον ασφαλιστική κατηγορία υποχρεωτικά ανά τριετία, μέχρι να φτάσουν στην 5η κατηγορία.
Οι δύο επόμενες είναι προαιρετικές (θα κατατάσσεται δηλαδή ο αγρότης σε αυτές και θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές μόνο εφόσον το ζητήσει, ώστε να εξασφαλίσει και μεγαλύτερη σύνταξη) ενώ μόνη εξαίρεση αποτελεί η μεταπήδηση από την 1η στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, για την οποία θα απαιτούνται πέντε χρόνια.
Παράταση;
Πληροφορίες  θέλουν η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο της παραχώρησης παράτασης της προθεσμίας για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες και αναμένεται άμεσα Ο να γίνει και η επίσημη ανακοίνωση.
Για το θέμα αυτό επικοινώνησε ο βουλευτής Ηλείας κ Γιώργος Κοντογιάννης με τον πρόεδρο του ΟΓΑ κ Βεργίνη.
Ρωτήσαμε λοιπόν τον Γιώργο Κοντογιάννη, έναν εκ των 20 Βουλευτών που έχουν συνυπογράψει την Ερώτηση του Δάνη Τζαμτζή για να δοθεί παράταση στην καταβολή των εισφορών του ΟΓΑ, αν έχει κάποιο νέο από το… «μέτωπο», δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει σήμερα, 28 Νοεμβρίου.
Όπως μας είπε ο κ. Κοντογιάννης επικοινώνησε με τον διοικητή του ΟΓΑ κ. Βεργίνη, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις από την εποχή που τον είχε καθηγητή στο Οικονομικό, και του ζήτησε να δώσει παράταση στην καταβολή των εισφορών.  Ο βουλευτής της ΝΔ δεν μας είπε ευθέως την απάντηση που του έδωσε ο διοικητής του ΟΓΑ, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος είναι βέβαιος πως ο κ. Βεργίνης εντός της ημέρας θα αποδείξει για μια ακόμη φορά την ευαισθησία του προς τους αγρότες. Ε, νομίζουμε ότι το μήνυμα ήταν σαφές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates