Social Icons

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Ξεπουλάνε κατοικίες και οικόπεδα στην Αμαλιάδα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές ακινήτων και οικοπέδων στην Αμαλιάδα και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι ιδιοκτήτες ξεπουλάνε όσο-όσο, και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική τους αξία, προκειμένου να γλιτώσουν από τους υπέρογκους φόρους και παράλληλα να κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια και τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Ιδιοκτήτες που κόπιασαν μια ολόκληρη ζωή για να αποκτήσουν ένα σπίτι, «το δικό τους κεραμίδι» όπως συνηθίζεται να λέγεται στη χώρα μας, είναι σήμερα αναγκασμένοι να το πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος της φορολογίας με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα».
Οικόπεδα που αποκτήθηκαν με οικονομίες ή από κληρονομίες, σήμερα αποτελούν «βραχνά» για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πασχίζουν να τα ξεφορτωθούν γιατί δεν μπορούν να τα διατηρήσουν άλλο στην κατοχή τους.
Γονείς που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αγωνίζονταν για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους, σήμερα επιδιώκουν να το πουλήσουν γιατί τα παιδιά τους είναι άνεργα και το διαμέρισμα θεωρείται πλέον πολυτέλεια σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Δεν αντέχουν άλλο
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όλοι πασχίζουν να αποφύγουν κληρονομιές και γονικές παροχές, αφού δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με άλλα χαράτσια, ενώ πριν από μερικά χρόνια όλοι πάσχιζαν να είναι οι ευνοούμενοι κάποιου που απεβίωσε και επεδίωκαν να συμπεριληφθούν στην κληρονομιά.
Η οικονομική κρίση άλλαξε άρδην τη φιλοσοφία των ελλήνων, οι οποίοι έχουν βάλει σε προτεραιότητα την επιβίωσή τους και ένα ακίνητο σήμερα είναι ένα δυσβάσταχτο έξοδο.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι απλώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια αλλά βρίσκονται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο και οι οφειλές τους έχουν ‘χτυπήσει κόκκινο’,  δίνουν τα ακίνητα σχεδόν τσάμπα.
Μπορεί βέβαια η προσφορά να είναι μεγάλη αυτό το διάστημα, όπως λένε και οι κτηματομεσίτες, ωστόσο η ζήτηση δεν είναι στα ίδια επίπεδα, αφού κανείς δεν θέλει να φορτωθεί ένα επιπλέον ακίνητο και το ενδιαφέρον συνήθως αναδεικνύεται όταν πρόκειται πραγματικά για μία ευκαιρία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Ενδεικτικές πάντως, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στην περιοχή της Αμαλιάδας σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι οι περιπτώσεις που μας ανέφερε η κτηματομεσίτρια κα Ολυμπία Βλαχαντώνη.
Πιο συγκεκριμένα:
 -Κατοικία 100 τμ. σε τριώροφη οικοδομή 20 ετών, πωλείται στα 45.000 ευρώ
-Κατοικία 65 τμ. , 18 ετών, πωλείται στις 30.000 ευρώ
-Οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της Αμαλιάδας, 130τμ. πωλείται στις 25.000 ευρώ
-Κατάστημα επί της οδού Ερμού 45 τμ. πωλείται στις 60.000 ευρώ
-Οικόπεδο 140 τμ. σε κεντρικό σημείο της πόλης, με παλιό κτίριο εντός και αντικειμενική αξία 110.000 ευρώ, πωλήθηκε στις 50.000 ευρώ
Τα παραπάνω «μιλούν» από μόνα τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στην πορεία…

Σάκης Βασιλόπουλος  (κτηματομεσίτης)
«Οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα και σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες, αγροτεμάχια και δεν βλέπω σημείο ανάκαμψης στην κτηματαγορά κυρίως για δύο λόγους. Αφενός γιατί ακόμη δεν βλέπουμε τις στρόφιγγες από τις τράπεζες να ανοίγουν για ρευστό, αφετέρου οι απανωτοί φόροι που βαραίνουν τα ακίνητα είναι πρωτοφανείς. Γι’ αυτό πραγματικά σήμερα έχουμε ακίνητα που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας. Υπάρχει μεγάλη προσφορά και συνεχώς αυξάνεται και η ζήτηση συνεχώς μειώνεται και γι’ αυτό έχουμε και την κατρακύλα των τιμών».

Ολυμπία Βλαχαντώνη (κτηματομεσίτρια)
«Αυτή την περίοδο ξεπουλάνε όλοι και κατοικίες και οικόπεδα και οι τιμές έχουν πέσει κάτω από το 50%. Φυσικά αυτό είναι απόρροια της υψηλής φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ και γενικώς των χαρατσιών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες. Η προσφορά λοιπόν είναι αυξημένη, σε ότι αφορά τη ζήτηση όμως εκεί διαπιστώνουμε ότι είναι αυξημένη όταν πρόκειται για ακίνητα που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές».

Γεράσιμος Στούμπανος  (κτηματομεσίτης)
«Η κτηματαγορά αυτή τη στιγμή κινείται μόνο με ευκαιρίες. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να ξεφορτωθούν ακίνητα, είτε γιατί χρειάζονται μετρητά είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν τη φορολογία, η ζήτηση ωστόσο έχει να κάνει μόνο με ευκαιρίες. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που κάποιοι τα δίνουν πραγματικά τσάμπα, γιατί έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Δυστυχώς ξεπουλάνε τους κόπους μιας ζωής, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι άλλο στον ορίζοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates