Social Icons

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσίασε την πρόταση του δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας

«Ο καλός δήμαρχος, επιβεβαιώνει την παρουσία του σ’ ένα δήμο, αν γκρεμίσει ένα οικοδομικό τετράγωνο», είπε πει ο αείμνηστος οραματιστής πολιτικός - υπουργός Χωροταξίας, Παιδείας και Δήμαρχος Αθηναίων - Αντώνης Τρίτσης. Αυτή τη φράση του έχει σκοπό να κάνει πράξη ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, γκρεμίζοντας το σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί «στην καρδία του Πύργου, στο καλύτερο και ζωτικότερο κομμάτι της πόλης», όπως είπε ένα πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, ένα χώρο σημείο αναφοράς για την πόλη, που θα αναδεικνύει την ομορφιά και τη φιλοξενία της. Ένα χώρο που - όπως αποκάλυψε - φιλοδοξεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κι ένα χώρο πολιτισμού εφάμιλλο του Μεγάρου Μουσικής, που θα δίνει διέξοδο στις πολιτιστικές δράσεις του χειμώνα.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και της υλοποίηση του ονείρου του Γαβρίλη Λιατσή για την πόλη, που έμεινε στη μέση το 2006 - όπως είπε, παρουσίασε τα σχέδια του δήμου Πύργου, που έχουν ήδη πάρει τη μορφή προμελέτης, για την ανέγερση δυο σχολείων - αυτόνομων μεν, αλλά ενοποιημένα στο χώρο με τη μορφή συγκροτήματος - στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, και την ταυτόχρονη αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου, όπως τα παρουσίασε ο Αρχιτέκτονας του Δήμου Πύργου και Διευθυντή της Υπηρεσίας Προγραμματισμού, Άρης Φιλιππόπουλος. Η παρέμβαση, περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρού θεάτρου, πιστοποιημένη Παιδική Χαρά καθώς επίσης τη δημιουργία, κάτω από αυτό το χώρο αυτό, υπόγειου χώρου δωρεάν στάθμευσης 150 θέσεων.
Το όνειρο που ξεκινά από τη…μέση
Τα πολλά, σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα της λειτουργίας της πόλης και του δήμου Πύργου συνολικά, με τα οποία καταπιάστηκε ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής και οι συνεργάτες του, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων τους την 1η Σεπτέμβρη, δεν εμπόδισε την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων και εργασιών για την ανάπτυξη της πόλης, που σταμάτησαν με τη λήξη της προηγούμενης δημαρχιακής του θητείας. «Από τη μια μεριά έχουμε την καθημερινότητα και τη μεγάλη προσπάθεια για ανατροπή μιας δύσκολης κατάστασης και από την άλλη πλευρά, αρχίζει το όνειρο για την πόλη που είχα ονειρευτεί και που η αλλαγή της ήταν παραδεκτή από όλο τον κόσμο. Δε θα μπορούσε λοιπόν, η αφετηρία να είναι άλλη από την εκπλήρωση του διακαούς μου πόθου, να γκρεμίσουμε το 2ο Γυμνάσιο Λύκειο και να ενοποιήσουμε το χώρο  με το Πάρκο ΣΠΚ», είπε ο κ.Λιατσής, σημειώνοντας πως, για να φτάσει στην οριστική του μορφή, θα πρέπει να περάσει από πολλά και δύσκολα στάδια. «Ελπίζω αυτά τα στάδια να καλυφθούν στη διάρκεια της θητείας μου. Κι αν ακόμα δεν καλυφθούν θέλω να έχω το προνόμιο να κάνω την αρχή και ας το ολοκληρώσουν οι επόμενοι», σημείωσε ο κ. Λιατσής. Γνωστοποίησε, ότι ο δήμος Πύργου θα απευθυνθεί στηνΑρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της πρότασης για την αξιοποίηση του χώρου και μολονότι δε θέλησε να αποκαλύψει τις σκέψεις του, ωστόσο, όλοι θυμούνται ότι το όνειρό του αφορούσε τη δημιουργία ενός «πνεύμονα πρασίνου» στην καρδιά της πόλης για ντόπιους και επισκέπτες.
Σχολεία, Σχέδιο Πόλης, Μελέτες, ΕΣΠΑ
Ωστόσο, αυτό το όνειρο δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, πριν εξασφαλιστεί ο χώρος που θα στεγάσει τους μαθητές των δυο σχολικών μονάδων και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της κτιριακής αναβάθμισης της σχολικής στέγης στον Πύργο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα, αφού υπάρχουν δυο ακόμα σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν, αφενός με το ισοζύγιο πρασίνου και αφετέρου με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των δυο σημαντικών έργων, τόσο στο σημερινό χώρο του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου όσο και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. «Πρώτα θα φροντίσω μέσα από Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης και τη μεταφορά του ισοζυγίου πρασίνου και ακολούθως, με όλη μου τη δύναμη θα φροντίσω - όταν ανοίξει το μέτρο στο ΕΣΠΑ για τα κτίρια - να έχουμε ώριμη μελέτη και να είμαστε από τους πρώτους που θα διεκδικήσουν τα χρήματα για το τεράστιο αυτό έργο διπλής κατεύθυνσης. Αφενός της τακτοποίησης και ανανέωσης των σχολείων της πόλης και αφετέρου της ανάδειξης του Πύργου σε μια επισκέψιμη πόλη, τη στιγμή μάλιστα που διεκδικούμε ένα κομμάτι της κρουαζιέρας στον Πύργο», εξήγησε ο κ.Λιατσής.
Το νέο πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας
Την πρόταση του δήμου Πύργου για τη μεταφορά των σχολείων στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συνολικά την πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής, παρουσίασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προγραμματισμού, Αρχιτέκτονας Άρης Φιλιππόπουλος, που, όπως αποκάλυψε ο κ.Λιατσής, δεν χρειάστηκε να συζητήσουν πολύ, για να καταλάβει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην Υπηρεσία, τις σκέψεις και το όραμά του, σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι πράγματα για τα οποία είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν. «Το κτιριολογικό πρόγραμμα των δυο σχολείων, αφορά 600 περίπου μαθητές, και αρχικά διερευνήσαμε τη δυνατότητα ανάπτυξης του κτιριακού προγράμματος στο συγκεκριμένο χώρο. Η διερεύνηση, σε επίπεδο προμελέτης έχει γίνει, το σύνολο του κτιριολογικού προγράμματος που απαιτείται από τον ΟΣΚ εκπληρώνεται μέσα από το σχεδιασμό και έχουμε δυο σχολεία αυτόνομα και ενοποιημένα ταυτόχρονα στο χώρο σαν ένα ενιαίο σύνολο», σημείωσε ο κ.Φιλιππόπουλο, εξηγώντας πως «Το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται με «επαφή» κυρίως επί της οδού Ρήγα Φεραίου και η διάταξη είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις αίθριων οι οποίες «ανακουφίζουν» όλο το αθλητικό κέντρο και το σύνολο της κατασκευής».
Ταυτόχρονα, στο σχέδιο της συνολικής παρέμβασης, σημείωσε ο κ.Φιλιππόπουλος, δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου, ως χώρος ζωτικής σημασίας για την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, για την εξυπηρέτηση της περιοχής, στον υπόγειο χώρο κατασκευάζεται χώρος δωρεάν στάθμευσης χωρητικότητας 150 θέσεων. Τέλος, πέραν των γηπέδων, προβλέπεται επίσης η δημιουργία μικρού θεάτρου και μιας μεγάλης, απολύτως οργανωμένης και με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, Παιδική Xαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates