Social Icons

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Φάρσα η «αγρότισσα» από την Κυλλήνη!

Τον διαδικτυακό γύρο της Ελλάδας κάνουν εδώ και μερικές μέρες οι ημίγυμνες (και όχι μόνο) φωτογραφίες της συγκεκριμένης «αγρότισσας» με τον τίτλο «Η αγρότισσα από την Κυλλήνη».
Στην πορεία όμως αποκαλύφθηκε ότι η «αγρότισσα» όχι μόνο από την Κυλλήνη δεν είναι αλλά ούτε καν από την Ελλάδα, καθώς οι φωτογραφίες φαίνεται να έχουν… Ρουμανική προέλευση!
Και φυσικά αν ξεφύγουμε λίγο από τα «καρπούζια» της εν λόγω «αγρότισσας» και κοιτάξουμε στο φόντο πίσω, καταλαβαίνουμε ότι ο τίτλος του φωτορεπορτάζ είναι εντελώς παραπλανητικός!
Όλα καλά, όλα ωραία όμως… από ολόκληρη Ηλεία πώς τους ήρθε η Κυλλήνη;

Απειλείται η δημόσια υγεία από τα σκουπίδια στον Πύργο!

Σοβαρές αποκαλύψεις για υποψίες πως τα σωρρευμένα σκουπίδια είναι αιτία για την έξαρση ιογενών λοιμώξεων, κυρίως γαστρεντερίτιδας, που έχουν παρουσιασθεί το τελευταίο διάστημα σε παιδιά, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Παράλληλα στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση όλων των φορέων της Ηλείας, με κοινή διεκδίκηση την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι επικεφαλής, συμφώνησαν πως το ζήτημα με τα σκουπίδια, έχει φτάσει τον δήμο του Πύργου, στο απροχώρητο –οικονομικά και περιβαλλοντικά– και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης, θέτοντας ως κοινό στόχο, τη Δευτέρα, να κάνουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, από τον οποίο θα διεκδικήσουν, έκτακτη χρηματοδότηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, έθεσε ζήτημα διεκδίκησης και από τους τοπικούς φορείς του Νομού, τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη ακόμα και από τον νέο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τους οποίους, όπως τόνισε, αφορά άμεσα το ζήτημα των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η στήριξη κι άλλων φορέων όπως του ΤΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας και του Επιμελητηρίου Ηλείας.
Παράλληλα ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εγκατάστασης του δεματοποιητή σε έκταση της Τριανταφυλλιάς, κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το εργοστάσιο, για την οποία, όπως είπε, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, να έχει ξεκαθαρισθεί το ζήτημα παραχώρησης.

«Σε συνεργασία με τον νέο δήμαρχο, κ. Λιατσή και με τους εκπροσώπους της παράταξής του, έχουμε έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους που μπορεί να παραχωρήσουν την έκταση αυτή, υπάρχει μια μικρή εμπλοκή, πιστεύουμε πως με την βοήθεια όλων η εμπλοκή αυτή θα ξεπεραστεί. Χρειάζεται σύνεση, όχι κραυγές και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι γι αυτή τη λύση που αναζητούμε έτσι ώστε μέσα στον Αύγουστο, αρχές Σεπτέμβρη ο δήμος να είναι σε θέση να οργανώσει τη δεματοποίηση των απορριμμάτων του με έναν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστο δύο ετών εώς ότου ολοκληρωθεί το έργο της διαχείρισης που γίνεται στην Τριανταφυλλιά», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε «Να ζητήσουμε όλοι μαζί από το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, από την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Κράτος. Έχω φτάσει αυτή τη στιγμή μέχρι το γραφείο Μαξίμου προκειμένου να θέσω το πρόβλημα για να καταλάβουν όλοι τον κίνδυνο που απειλεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Υποψίες για ιογενείς λοιμώξεις

Τις υποψίες πως οι σωρροί των απορριμμάτων μπορεί να ευθύνονται για τις εξάρσεις ιογενών λοιμώξεων που έχουν εμφανισθεί στο Νοσοκομείο του Πύργου, αποκάλυψε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» και αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Αντωνακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή σύσκεψη. Όπως επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου είναι γεμάτη με παιδιά που έχουν παρουσιάσει γαστρεντερίτιδα ενώ αποκάλυψε επίσης πως ήδη έχουν παρουσιασθεί και ιογενείς μηνιγγίτιδες οι οποίες δεν υπήρχαν πέρυσι και χωρίς να υπάρχει, όπως είπε, αποδεδειγμένη αιτιολογική σχέση με την κατάσταση των απορριμμάτων, θέτονται ερωτηματικά για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις.

«Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου είναι γεμάτη γαστρεντερίτιδες. Επίσης κάτι που δεν ξέρετε που δεν σημαίνει πως έχει αποδεδειγμένη αιτιολογική σχέση με την κατάσταση αλλά θέτει ερωτηματικά είναι πως εφμανίσθηκαν ιογενείς μηνιγγίτιδες που δεν υπήρχαν πέρυσι. Όλα αυτά οδηγούν σε μια συμπεριφορά συγκεκριμένης υπευθυνότητας αυτή την ώρα. Έχουμε δύο δεδομένα, πως υπάρχουν σωροί απορριμμάτων στον δήμο Πύργου και πως υπάρχουν υποψίες πως η δημόσια υγεία έχει επηρεασθεί. Ανεπιφύλακτα θα στηρίξω την διεκδίκηση», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Επιτυχημένη η άσκηση του Λιμεναρχείου Κατακόλου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η άσκηση 2014 του Λιμεναρχείου Κατακόλου, η οποία αφορούσε την καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας του λιμένα, με χρήση ειδικών υλικών απορρύπανσης.
 Η άσκηση έγινε στα πλαίσια της εκπαίδευσης του προσωπικού της υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον έλεγχο του βαθμού ετοιμότητας στη χρήση υλικών απορρύπανσης αλλά και για την διαπίστωση του βαθμού συνεργασίας και ανταπόκρισης των λοιπών εμπλεκομένων φορέων.
 Η συγκεκριμένη άσκηση για την καταπολέμηση της ρύπανσης διενεργείται περίπου κάθε δύο χρόνια και εντάσσεται στα πλαίσια της αποστολής του Λιμενικού Σώματος, που είναι και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Εξάλλου όπως αναφέρεται, στην περιοχή του Κατακόλου τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει καταγραφεί περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από ατυχήματα πλοίων ή άλλες αιτίες και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Το σενάριο της άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, χθες το πρωί στη δυτική προκυμαία του λιμένα Κατακόλου, ένα βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς λιπαντικών και ένα δεύτερο μεταφοράς καυσίμων διενεργούσαν παράδοση λιπαντικών και πετρελαίου καυσίμου, αντίστοιχα στο Ρ/Κ «ΑΛΦΕΙΟΣ» Ν.Π.-6186 που ελλιμενίζεται στο λιμένα. Εξαιτίας θραύσης του σωλήνα παράδοσης λιπαντικών υπήρξε διαρροή στο πλοίο, στη προκυμαία και ακολούθως εντός της λιμενολεκάνης περί των τεσσάρων κ.μ., με αποτέλεσμα τη δημιουργία κηλίδας εκτάσεως 100 τ.μ. πέριξ του ρυμουλκού.
 Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις του Λιμεναρχείου Κατακόλου, που προσπάθησαν να περιορίσουν την ρύπανση στο σημείο ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης της θάλασσας και παράλληλα διαπιστώθηκε η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
 Στην άσκηση του Λιμεναρχείου Κατακόλου συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου με ένα όχημα και τρία άτομα, το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών του λιμένα Κατακόλου, καθώς το πλήρωμα του ρυμουλκού σκάφους «ΑΛΦΕΙΟΣ» και η λάντζα «ΜΙΜΗΣ Γ» που διέθεσαν τα σκάφη τους για την εκτέλεση του σεναρίου. Επίσης τη στήριξή τους στην πραγματοποίηση της άσκησης έδωσαν ο δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου.

Σταθμός διοδίων στα Χανάκια!

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, είναι θέμα ημερών η δημοπράτηση του ημιτελούς άξονα Πάτρας - Πύργου.   
Προχθές εγκρίθηκε για πρώτη φορά παρέκκλιση από τη νομοθεσία, ώστε να μην είναι δυνατή η υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθούν και τα τεύχη δημοπράτησης.
Η χρηματοδότηση του έργου από το ΣΕΣ 2014-2020 θα «κλείσει» και αυτή ώς το τέλος του έτους, παράλληλα με τη διαδικασία ορισμού αναδόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», σε σύσκεψη που έγινε προχθές με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, εγκρίθηκε παρέκκλιση από τον ν. 3669/08, ώστε το Δημόσιο να μπορεί να δημοπρατεί ένα έργο κατ’ αποκοπήν χωρίς να εγγυάται τις ποσότητες των προμετρήσεων των μελετών.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του Δημοσίου για το κόστος των έργων δεν δεσμεύουν το Δημόσιο, αλλά, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν (το κόστος των έργων είναι μεγαλύτερο), ο εργολάβος θα πρέπει να το εκτελέσει χωρίς να ζητήσει επιπλέον δαπάνες. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται για πρώτη φορά. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προκειμένου και αυτά να εγκριθούν ώς το τέλος του μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά όλα τα απαιτούμενα θα δοθούν στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ηλεκτρονικά.  
Ο άξονας Πάτρας - Πύργου ήταν κομμάτι του παραχωρημένου στην Ολυμπία Οδό άξονα Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας, αλλά αφαιρέθηκε από το έργο με τον ν.4219/13 με τον οποίο επανεκκινήθηκαν τα «παγωμένα» έργα (χωρίς βέβαια αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού του υπόλοιπου έργου).
Το έργο είναι ημιτελές: σύμφωνα με το υπουργείο, έχει κατασκευαστεί περίπου το 25% (αντιστοιχεί σε εργασίες 100 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες η γέφυρα του Πηνείου -210 μέτρων- η γεφύρωση του ρέματος Κορδελιάρη και η άνω διάβαση στον κόμβο Βάρδας). Εχουν συντελεστεί όλες οι αρχικές απαλλοτριώσεις, ενώ σε διάφορα στάδια βρίσκονται οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις που αντιστοιχούν περίπου το 20% των αρχικών. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 340 εκατ. ευρώ.
 Ο νέος οδικός άξονας κατασκευάζεται σε νέα χάραξη: ξεκινά από το τέλος της ευρείας παράκαμψης Πατρών (στο χωριό Μιντιλόγλι) και φτάνει ώς την είσοδο της πόλης του Πύργου (75 χλμ.). Θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, καθώς και πλήρες παράπλευρο δίκτυο. Κατά μήκος του θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί διοδίων, στα Τσουκαλέικα (8ο χλμ.) και στα Χανάκια Πύργου/Ιάρδανου (67ο χλμ.), καθώς και δύο σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, στην Κάτω Αχαΐα και στον Πύργο. Στόχος είναι το έργο να παραδοθεί στα μέσα του 2016.

Τον Αύγουστο ξεκινούν τα μεγάλα έργα στο Λιμάνι Κατακόλου

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στον λιμένα του Κατακόλου, τα οποία προβλέπουν κατασκευή προσήνεμου μόλου, με σκοπό την ασφάλεια του λιμένος.
Όπως ανέφερε την Πέμπτη σε δηλώσεις του στo patrisnews.com ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων οι οποίες απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι εργασίες και πλέον η έναρξη της πρώτης φάσης των εργασιών μπαίνει στην τελική ευθεία.
Μάλιστα, ο κ. Αποστολόπουλος, επεσήμανε πως ο χρόνος που απομένει βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί τον Μάρτιο του 2014, είναι μικρός, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά και τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

«Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων εκ μέρους του εργολάβου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση που είναι η σκυροδέτηση των ογκολίθων. Ακολούθως θα γίνει εκσκαφή του προσήνεμου μόλου και θα προχωρήσουν οι εργασίες. Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να έχει ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, ο χρόνος είναι αρκετά μικρός, έχουμε υπογράψει σύμβαση από τις 15 Μαρτίου αλλά πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένες διαδικασίες που εξαρτώνται από τον εργολάβο, οι οποίες είναι η άδεια εναπόθεσης των βυθοκορημάτων και εργαστηριακός έλεγχος των αδρανών υλικών, ζητήματα που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αποστολόπουλος

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Και περιπολίες από τους... δημοτικούς αστυνόμους!

Στους δρόμους του Κατακόλου, περιπολούσαν χθες το πρωί, οι δημοτικοί αστυνομικοί που εντάχθηκαν στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα.
Οι αστυνομικοί, που φέρουν την παλιά στολή τους, έχουν αλλάξει μόνο το σήμα της δημοτικής αστυνομίας με εκείνο της ΕΛ.ΑΣ. και πλέον έχουν ενταχθεί στις αρμοδιότητες των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων.
Το μόνο που μένει πλέον είναι, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δημοτικοί αστυνομικοί ώστε να ενταχθούν πλήρως στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πάντως, χθες το πρωί, οι δύο δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονταν στο Κατάκολο και περιπολούσαν την περιοχή παρουσία και ενός αστυνομικού του Α.Τ. Πύργου, προσφέροντας έστω και με αυτό τον τρόπο το αίσθημα ασφάλειας, που έλειπε από την περιοχή.

Το διεθνές πανεπιστήμιο Αρχαίας Ολυμπίας

Όλοι ευχαριστημένοι δείχνουν στην  Αρχαία Ολυμπία, με τις σπουδαίες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως τις αποκαλούν στην περιοχή, επίσημα και ανεπίσημα,  της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας  σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια,  και όπως πληροφορείται ο κόσμος από τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου με λεπτομέρειες και αναλυτικά ρεπορτάζ.
Στην αρχή νομίσαμε ότι μπορεί να άνοιξε το περίφημο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά μετά την πρώτη ανάγνωση και την συνομιλία με κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, καταλάβαμε  τι συμβαίνει και προσγειωθήκαμε στο ελάχιστο, που πιθανόν για τους Φορείς της Ολυμπίας και της Ηλείας, μπορεί να θεωρείται και μέγιστο.
Διεξάγονται λοιπόν στην Αρχαία Ολυμπίαδιήμερα και  εξαήμερα σεμινάρια, θεσμοθετημένα ή περιστασιακά, σε  συνεργασία  με τα  Πανεπιστήμια  Harvard, Yale και St. Andrews, αξιόλογα ασφαλώς και πρωτοπόρα για την περιοχή, αλλά για το μέγεθος  και την παγκόσμια ακτινοβολία της Αρχαίας Ολυμπίας, μηδαμινά και ασήμαντα.
Βέβαια, όπως έχει η κατάσταση, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπαρκτό μεν στα χαρτιά, ανύπαρκτο όμως ουσιαστικά, από της ίδρυσής του το έτος 1996, και μέσα στην γενικότερη στασιμότητα και αδράνεια όλων των φορέων, με τις στατιστικά αναγκαίες εξαιρέσεις, κυρίως στον πολιτισμό, κάτι είναι και τα ολιγοήμερα σεμινάρια, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Έχουμε συνηθίσει σε αυτόν τον τόπο, έχουμε εκπαιδευτεί κατάλληλα ως φαίνεται στο ελάχιστο και στο τίποτα, ανήμποροι και ανίκανοι να απαιτήσουμε μεγαλύτερα και περισσότερα πράγματα και να αγωνιστούμε για το ξεσκάλωμα από την μιζέρια στην σκέψη και στην πράξη, έχουμε γίνει  απλά κουβαλητές και χωνευτήρια μικροπολιτικών δράσεων και  καταστάσεων.
Ουσιαστικά βέβαια , ευτυχώς και η Ολυμπιακή Ακαδημία  και μας ξεντροπιάζει κάπως, από την άλλη μεριά όμως μήπως τελικά οι δράσεις της ρίχνουν στάχτη στα μάτια των υπεύθυνων θεσμικών αρχών, περιφερειακών και κεντρικών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν  να πράξουν το «δέον γενέσθαι» και να λειτουργήσουν άμεσα το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών :
Γιατί τάχα, πέραν του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της λεγόμενης  Αντιπεριφέρειας, πέραν του Υπουργείου Παιδείας  και των λοιπών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, που μπορεί να μην το σκέπτονται ή σκόπιμα να αποφεύγουν, γιατί λοιπόν ο επαγγελματικός κόσμος της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν απαιτεί εδώ και τώρα, την λειτουργία του Πανεπιστημίου;
Τι λέτε δεν θα αυξάνονταν οι δουλειές τους, δεν θα έρχονταν σε επικοινωνία με ανθρώπους πανεπιστημιακής και φοιτητικής κουλτούρας, δεν θα έδενε τέλεια η συνύπαρξη του νέου με το αρχαίο, δεν θα γινόταν η Ιερή Πόλη , πόλος έλξης  φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών απ όλο τον κόσμο και δεν θα ήταν πολλαπλά τα κέρδη για την κοινωνία της Ολυμπίας και της Ηλείας;
Για να δούμε , θα ενδιαφερθεί και θα μιλήσει κάποιος, εκπρόσωπος θεσμού ή πολίτης, για το Διεθνές Πανεπιστήμιο;
Δημήτρης Μάλλιος
 
Blogger Templates