Social Icons

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

ΗΛΕΙΑ «Φεύγουν» τα σκουπίδια

Η συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο είχε θετικό αποτέλεσμα για το Δήμο του Πύργου, καθώς ο υπουργός αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το Δήμο με το ποσό των 400.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό δεν αποτελεί έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά δοθεί από προκαταβολή των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι).
Σύμφωνα με το patrisnews.com, sτη σύσκεψη ήταν όλοι οι φορείς του Δήμου Πύργου, ο Δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, οι Αντιδημάρχοι Λάμπης Αριστειδόπουλος και Βασίλης Παναγόπουλος, επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκης Αντωνακόπουλος, Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του Γαβρίλη Λιατσή Δημήτρης Μεσσαλάς.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο οι φορείς τόνισαν την ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό από τον υπουργό, που πρότεινε η χρηματοδότηση του Δήμου να γίνει από την προκαταβολή των ΚΑΠ.
Η απόφαση αυτή δεν ήταν αυτό που ζητούσαν οι φορείς, ωστόσο ο Δήμος του Πύργου φαίνεται να λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών για το επόμενο διάστημα (Αύγουστος - Σεπτέμβριος)

Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ο άνδρας που πνίγηκε στη Σκαφιδιά


Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το μεσημέρι ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών,ο οποίος εντοπίσθηκε στην παραλία της Σκαφιδιάς.

Σύμφωνα με πηγές, ο 70χρονος άντρας, έχασε την ζωή του από πνιγμό τη στιγμή που απολάμβανε το μπάνιο του και κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες παρασύρθηκε από τα κύματα.
Ο 70χρονος εντοπίστηκε από τον ναυαγοσώστη ξενοδοχειακής μονάδας να επιπλέει αναίσθητος σε μεγάλη απόσταση απο την ακτή, ο οποίος κινήθηκε προς το μέρος του με τζετ σκι και κατάφερε να τον βγάλει στην ακτή.
 Από εκεί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πύργου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση θα φανερώσει αν πρόκειται για πνιγμό ή θάνατο από παθολογικά αίτια.
 Ο 70χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στην παραλία μαζί με τη σύζυγό και το γιο του, που και αυτοί αντιλήφθηκαν πως είχε απομακρυνθεί πολύ απο την ακτή ενώ κολυμπούσε και κάλεσαν σε βοήθεια

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Μεγάλη ανταπόκριση των κτηνοτροφών για την νόσο του καταρροϊκού πυρετού

Ο φόβος που έχει προκαλέσει η νόσος του καταρροϊκού πυρετού στο κύκλο των κτηνοτρόφων αλλά και επαγγελματιών, αλλά και το ενδιαφέρον τους για ενημέρωση, όσον αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας των κοπαδιών τους, γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητής παθολογίας μικρών μηρυκαστικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Νεκτάριο Γιαδίνη.
Την εκδήλωση, άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος επί αγροτικών θεμάτων, Αλέξης Κατσάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «…η κτηνοτροφία αποτελεί ουσιαστικά την αποκλειστική επαγγελματική απασχόληση για τις ορεινές περιοχές του δήμου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Έτσι κατόπιν της εμφάνισης της νόσου στην Πελοπόννησο, ως δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν θα μπορούσε να μείνουμε ανενεργοί». Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει, τόσο τον ομιλητή κο Γιαδίνη για την αποδοχή της πρόσκλησης όσο και την κτηνίατρο Ευτυχία Φωτιάδη, με την πολύτιμη συνεργασία της οποίας διοργανώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση.  
Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός και μέτρα προστασίας

Με την βοήθεια οπτικό-ακουστικού υλικού μέσω οθόνης ο κ. Γιαδίνης αναφερόμενος στον καταρροϊκό πυρετό τόνισε μεταξύ άλλων «…Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια). Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων ( περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων,  καταπολέμηση των εντόμων, ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών).
Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας ζημιές και παρενέργειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.
Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και στο Νομό σας  με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα».
Συνεχίζοντας ο κ. Γιαδίνης, αναφέρθηκε σε αρρώστιες που είναι πιο επικίνδυνες όπως η ευλογιά και η οποία, όπως είπε, που αποτελεί  πραγματικό πρόβλημα για τις κτηνοτροφικές μονάδες αν προσβληθούν.
Παρέμβαση έκαναν κτηνίατροι της περιοχής. Ακολούθησε διάλογος όπου οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους για την νόσο.    

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

ΗΛΕΙΑ «Πνίγεται» από τα σκουπίδια η πόλη!

Αντιμέτωποι με τα σκουπίδια που έχουν σωρρευθεί στους κάδους απορριμμάτων, είναι οι επαγγελματίες του δήμου Πύργου, οι οποίοι σε καθημερινή βάση, δέχονται τα παράπονα των πελατών τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.

Πολλοί επαγγελματίες, κυρίως στο κέντρο της πόλης του Πύργου, που η κίνηση είναι αυξημένη, δηλώνουν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», πως δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν μέσα στα μαγαζιά τους, καθώς τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει κάθε σημείο.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, οι πελάτες τους, μπαίνουν στα καταστήματά τους και κρατούν τις μύτες τους κλεισμένες για να μην μυρίζουν την απίστευτη δυσωδία, ενώ από την άλλη, καταστηματάρχες που διαθέτουν προς πώληση φρέσκα προϊόντα, είναι αναγκασμένοι από το να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, να διώχνουν τις μύγες από τους χώρους των καταστημάτων τους.

«Μπαίνουν στα μαγαζιά μας οι πελάτες και έχουν κλεισμένο το στόμα και τη μύτη για να μην αναπνέουν την βρώμα», αναφέρουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Πύργου, εκεί όπου τα σκουπίδια, είναι εκτεθειμένα σε κάθε σημείο.

Από την άλλη, όπως κατήγγειλαν οι επαγγελματίες στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», υπάρχουν σημεία στο κέντρο της πόλης που οι κάδοι απορριμμάτων έχουν απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να συσωρρεύονται σε διπλανά σημεία μπροστά από τις πόρτες των μαγαζιών.

Σήμερα το ραντεβού

Εξάλλου σήμερα το πρωί, έχει προγραμματισθεί να γίνει το ραντεβού των εκπροσώπων του δήμου Πύργου, με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος θα δεχθεί, στο γραφείο του, τους επικεφαλής των παρατάξεων στις 10 το πρωί. Από την συγκεκριμένη συνάντηση, ο δήμος του Πύργου, θα διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσει την μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού και να αποσυμφορηθεί η πόλη και τα χωριά από τους όγκους των απορριμμάτων.

Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς της Ηλείας στον Εισαγγελέα Πύργου


Παράσταση διαμαρτυρίας για το σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία, έκαναν οι φορείς της Ηλείας, στον Εισαγγελέα Πύργου, Παναγιώτη Μεϊδάνη, προχθές το πρωί, όπου του έθεσαν όλα τα θέματα που αφορούν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα ο δήμος του Πύργου.

Στην συνάντηση με τον Εισαγγελέα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Βασίλης Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Βαγγέλης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Γιώργος Ανδριόλας.
 Οι τέσσερις πρόεδροι, έθεσαν στον Εισαγγελέα του Πύργου, όλα τα ζητήματα που επηρρεάζουν αρνητικά την γενικότερη λειτουργία της πόλης του Πύργου, λόγω της παρουσίας των σκουπιδιών, ενώ ζήτησαν από τον ίδιο να λάβει οποιοδήποτε μέτρο εμπίμπτει στις αρμοδιότητές του ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
 Εκείνο που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση των φορέων, με τον Εισαγγελέα του Πύργου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ήταν η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες του δήμου, την απειλή που υπάρχει για τη δημόσια υγεία από την παρουσία των σκουπιδιών αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν τα σκουπίδια στον εμπορικό κόσμο της πόλης και την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πηγές, ο Εισαγγελέας Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, ενημέρωσε τους φορείς της Ηλείας, πως είχε έλθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του, του είχε αναφέρει για το σημερινό ραντεβού στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ενώ τέθηκε και το θέμα, της παρουσίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στην συνάντηση της Αθήνας.
 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, τελικά στο ραντεβού της Αθήνας, θα παρευρίσκονται και οι φορείς της Ηλείας, ώστε να διεκδικήσουν μαζί με την δημοτική αρχή και τους επικεφαλής των παρατάξεων την έκτακτη χρηματόδοτηση που θα λύσει τα χέρια του δήμου ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων.

ΗΛΕΙΑ Ο εφιάλτης στων σκουπιδιών επιστρέφει στην Ζαχάρω!

Νέα τρίμηνη παράταση για συνέχιση της εναπόθεσης στη θέση «Αγία Παρασκευή» Ζαχάρως θα ζητήσει μέσα στο επόμενο διήμερο ο δήμος Ζαχάρως από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη.  Η προθεσμία που είχε δοθεί στον δήμο ( λίγο πριν το Πάσχα)  έληξε χθες και από σήμερα ο εφιάλτης των σκουπιδιών επιστρέφει αυτή την  φορά πιο απειλητικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εν μέσω καλοκαιριού.  
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι περισσότερο έντονο μέσα στην πόλη της Ζαχάρως  αλλά και σε πολλές  τοπικές κοινότητες, μιας και αναδύεται πλέον έντονη δυσοσμία, ενώ συγχρόνως έχουν κάνει την εμφάνισή τους  έντομα, τρωκτικά και άλλα ζωύφια!  Οι κάτοικοι  διαμαρτύρονται για αυτή την κατάσταση αλλά και οι επαγγελματίες στην περιοχή που περιμένουν αυτή την περίοδο να δουλέψουν αυτό το 20ήμερο του Αυγούστου  περιμένουν να βρεθούν λύσεις ώστε να μην μένουν τα σκουπίδια στους δρόμους….

Γ. Μπάμης, δήμαρχος Ζαχάρως :  «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει»   
Έντονος προβληματισμός  επικρατεί στην δημοτική αρχή Ζαχάρως μετά και την λήξη της νέας προθεσμίας που είχε δοθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας. Ο δήμαρχος Ζαχάρως Γιώργος Μπάμης σε ερώτημα της εφημ.ΠΑΤΡΙΣ τι θα πράξει στο εξής η δημοτική αρχή επεσήμανε τα εξής: « Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σοβαρά. Μέσα στο επόμενο διήμερο, ίσως το Σάββατο ή την Κυριακή να στείλουμε το  σχετικό αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής προστασίας  όπου θα ζητούμε λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει νέα τρίμηνη παράταση για εναπόθεση των σκουπιδιών.»  

ΥΓΕΙΑ Ποια είναι τα «ανοιχτά μέτωπα»...

Εφημερίες Αυγούστου, αστικά απορρίμματα, καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, λειτουργία των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων και έναρξη νέου Ιατρείου Λοιμωξιολογίας είναι μερικά από τα «ανοιχτά μέτωπα» του Νοσοκομείου Ηλείας, στα οποία η Διοίκηση προσπαθεί να δίνει λύσεις και να προωθεί, πάντα με στόχο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
   Το «καυτό» θέμα των εφημεριών φαίνεται πως λύνεται και για τον Αύγουστο, με τη συνεργασία γιατρών των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων. Έτσι, η Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας θα κάνει12 εφημερίες με λειτουργία της Ορθοπεδικής, της Παιδιατρικής, της Μαιευτικής και τουΑναισθησιολογικού ενώ στις 5 εφημερίες θα λειτουργεί και η Παθολογική και η Χειρουργική Κλινική. Οι υπόλοιπες εφημερίες θα καλυφθούν από τη Νοσηλευτική Μονάδα του Πύργου.
Λύση στη λειτουργία των Ν.Μ Πύργου - Αμαλιάδας
   Το θέμα των εφημεριών όμως, δεδομένης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δε θα πάψει να απασχολεί τη διοίκηση κάθε μήνα, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος συμπληρωματικής λειτουργίας των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων, οι οποίες λειτουργούν υπό κοινό οργανισμό. Κι αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται πως δρομολογείται, με τον διοικητή Βασίλη Δημόπουλο, να καταρτίζει ήδη πρόταση (σ.σ αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τον Σεπτέμβρη, ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή) που θα δώσει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δυο Νοσηλευτικές Μονάδες, με αποδέκτες τους Ηλείους πολίτες αλλά και το «κουρασμένο» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξωτερικά Ιατρεία με…προτεραιότητα
   Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, της εύρυθμης λειτουργίας όλων των τομέων και υπηρεσιών του Νοσοκομείου, εντάσσεται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων σειράς προτεραιότητας στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Το σύστημα εγκαταστάθηκε χθες και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή, αφού…λιγόστεψαν οι φωνές και οι εκνευρισμοί από τους πολίτες που «μάλωναν» στις ουρές για τη σειρά.
Ιατρείο Λοιμωξιολογίας
   Εξάλλου, μετά την επιτυχημένη λειτουργία του Αγγειοχειρουργικού και του Ογκολογικού Ιατρείου που λειτουργούν στο Νοσοκομείο του Πύργου από τον περασμένο Μάιο, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η λειτουργία και Ιατρείου Λοιμωξιολογίας. Το εν λόγω Ιατρείο θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (ΡΙΟ) στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Ηλείους πολίτες χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους προς την Αχαϊκή πρωτεύουσα και ταυτόχρονα την αποσυμφόρηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
«Καμπανάκι» για τα σκουπίδια
   Στο μεταξύ, η κατάσταση από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων έχει φτάσει στο «απροχώρητο» και στο Νοσοκομείο Πύργου, με τη διοίκηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου για την δημόσια υγεία, στο έγγραφο που απέστειλαν προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα, τον δήμαρχο ΠύργουΜ.Παρασκευόπουλο και τον αντιδήμαρχο Π.Φραγκαντώνη. Στο έγγραφο που εστάλη στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνεται ότι η μη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων του Νοσοκομείου Πύργου, εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων για την ήδη ευάλωτη υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και των επισκεπτών, θέτοντας σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, πέραν των διαρκών διαμαρτυριών ασθενών, συνοδών και επισκεπτών.
 
Blogger Templates