Social Icons

Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Με αυτές τις αξίες των ακινήτων θα υπολογιστεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ

Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με την κυβέρνηση να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων και πληρωμής της τελευταίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Χθες υπό το βάρος της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί μετά την αποστολή των φουσκωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με επίκεντρο τις υπερβολικές επιβαρύνσεις κυρίως για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών».
Έτσι, αναμένεται με την έναρξη του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου να κατατεθεί ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της στοχευμένης αποκατάστασης μεγάλων αδικιών σε αρκετούς οικισμούς της χώρας. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες. Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.
Mε βάση την απόφαση Μαυραγάνη, οι τιμές σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι οι εξής:
ΗΛΕΙΑ
Δ. Ελλάδας Ηλείας Αλιφείρας 8,33 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Αμαλιάδος 14,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδραβίδας 18,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Ανδριτσαίνης 18,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Αρχαίας Ολυμπίας 20,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Βαρθολομιού 10,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Βουπρασίας 13,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Βώλακος 28,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Γαστούνης 15,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Ζαχάρως 6,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Ιαρδάνου 23,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Κάστρου−Κυλλήνης 18,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Λαμπείας 15,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Λασιώνος 13,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Λεχαινών 10,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Πηνείας 10,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Πύργου 19,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Σκιλλούντος 15,50 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Τραγανού 11,50 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Φιγαλείας 12,10 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Φολόης 15,00 €
Δ. Ελλάδας Ηλείας Ωλένης 13,00 €

ΑΧΑΙΑ
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παραβόλας 6,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παρακαμπυλίων 6,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πλατάνου 6,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Πυλλήνης 10,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Στράτου 18,50 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Φυτειών 18,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Χάλκειας 7,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγείρας 14,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αιγίου 25,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ακράτας 16,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Αροανίας 12,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Βραχναιίκων 23,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Διακοπτού 28,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Δύμης 18,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ερινεού 23,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Καλαβρύτων 20,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Κλειτορίας 12,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Καλεντζίου 19,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας κοιν. Λεοντίου 27,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Λαρισσού 15,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μεσσάτιδος 22,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Μόβρης 18,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παϊων 12,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Παραλίας 50,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Πατρέων 25,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ρίου 22,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Συμπολιτείας 30,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Τριταίας 17,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Φαρρών 21,00 €
Δ. Ελλάδας Αχαϊας Ωλενίας 14,00 €

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγγελοκάστρου 9,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αγρινίου 6,50 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αιτωλικού 13,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αλυζίας 19,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αμφιλοχίας 6,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ανακτορίου 40,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αντιρρίου 10,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αποδοτίας 10,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αρακύνθου 13,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Αστακού 14,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θέρμου 4,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Θεστιέων 5,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 9,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ινάχου 7,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μακρυνείας 6,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μεδεώνος 15,50 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Μενιδίου 8,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Ναυπάκτου 13,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Νεάπολης 16,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Οινιάδων 12,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παλαίρου 30,00 €
Δ. Ελλάδας Αιτ/νίας Παναιτωλικού 6,00 €

Συνεχίζεται η επιχείρηση «καθαρή πόλη»

Με τρία συνεργεία συνεχίσθηκε και την Παρασκευή από νωρίς το πρωί η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του Πύργου, όπου οι υπάλληλοι καθαριότητας, οι εθελοντές και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους όγκους των απορριμμάτων περιμετρικά της πόλης ενώ παράλληλα έκαναν απολύμανση στα σημεία.

Τα σκουπίδια ήδη συγκεντρώνονται στα ειδικά κοντέινερ και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής, κάτι που έφερε ανάσες ανακούφισης στην δημοτική αρχή, καθώς ο δήμος τουλάχιστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα μπορεί να διαχειρίζεται τα σκουπίδια με τον τρόπο της μεταφοράς.
 Οι 400.000 ευρώ, φτάνουν όμως μέχρι το συγκεκριμένο διάστημα για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και μέχρι τότε ο δήμος του Πύργου θα πρέπει να έχει βρει άμεσα λύση για τη διαχείριση, υλοποιώντας την πρόταση που ισχύει μέχρι σήμερα, να μεταφερθεί δηλαδή ο δεματοποιητής σε έκταση της Τριανταφυλλιάς και να λειτουργήσει εκεί μέχρι τη δημιουργία του εργοστασίου διαχείρισης

Αλλάζουν οι κάδοι

Από την άλλη, από την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου αναμένεται να αντικαταστήσει τους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στο κέντρο του Πύργου και πέριξ αυτού, με νέους καθαρούς κάδους, τους οποίους είχε προμηθευθεί πρόσφατα.
Αυτό γίνεται με σκοπό να περιορισθεί η έντονη δυσοσμία, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, καθώς ήδη οι κάδοι που εξυπηρετούσαν όλο αυτό το διάστημα τους όγκους απορριμμάτων εκλύουν έντονη δυσοσμία που είναι αποκρουστική για τους πεζούς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
 «Από τη Δευτέρα θα αντικαταστήσουμε κάποιους κάδους απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης καθώς εκλύουν έντονη δυσοσμία. Θα συστηθεί συνεργείο καθαρισμού το οποίο θα πλένει τους παλιούς κάδους ώστε και αυτοί να καθαρισθούν και να είναι έτοιμοι προς χρήση», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος. 
Να σημειωθεί πως ήδη ο δήμος Πύργου έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς όσον αφορά την καθαρότητα της πόλης και των χωριών ωστόσο η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή και τις νέες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθούν για την οριστικοποίηση της λύσης διαχείρισης του δεματοποιητή.

Και το Μανωλοπούλειο στην ανάπλαση

Τη δημιουργία στατικών μελετών που θα καθορίσουν τη στατικότητα του κτηρίου του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Μανωλοπούλειο» αναμένει ο δήμος του Πύργου, ώστε να συνεχισθούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση και αναβάθμιση του σημείου, που έχει προβλεφθεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο πολιτισμού.
 Το έργο θα συνδυασθεί με την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου «Ξυστρής» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να δώσει στην πόλη μια διαφορετική εικόνα με βάση τον πολιτισμό, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες στην περιοχή. 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή την όλη διαδικασία ώστε μέσα στο 2015 να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και να ξεκινήσει η ανάπλαση, ενώ μέχρι σήμερα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Πύργου έχουν ολοκληρώσει μια εξίσου σημαντική διαδικασία, που οδηγεί προς την τελική αξιοποίηση του σημείου.
Η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης από την επιτροπή του ΚΑΣ περίπου έναν χρόνο πριν, ήταν μια εξέλιξη που ανέμεναν με αγωνία οι τεχνικές υπηρεσίες και πλέον το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι τελευταίες μελέτες που αφορούν τη στατικότητα και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό καθώς και να γίνει η δημοπράτηση.
Για το λόγο αυτό, αφενός μεν θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα κονδύλια για την υλοποίηση των εργασιών και αφετέρου να προσπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες υπάρχουν.

Τι προβλέπεται

Επιθυμία του δήμου Πύργου είναι να δημιουργήσει στο σημείο ένα Πολιτιστικό Πολυδύναμο χώρο για τις ανάγκες του δήμου και της ευρύτερης περιοχής στο κτήριο του Παλαιού Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται ο χώρος εσωτερικά και εξωτερικά να αλλάξει κατά πολύ ωστόσο, στο ίδιο μοτίβο θα παραμείνει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτηρίου που κτίσθηκε το 1886 με την αρχική χορηγία των οικογενειών Μανωλοπούλου και Κανδυλιέρη.
 Όπως αναφέρουν αιρετοί του δήμου Πύργου, το Μανωλοπούλειο σε συνδυασμό με το πρώην εργοστάσιο «Ξυστρής», θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, ενώ η λειτουργία τους ως κέντρα πολιτισμού θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες στην περιοχή.

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Eπιτέθηκαν και χτύπησαν αστυνομικούς!

Επιθέσεις κατά αστυνομικών, σημειώθηκαν σε δύο διαδοχικές περιπτώσεις προχθές αργά το απόγευμα, σε Παλαιοβαρβάσαινα και Κρέστενα, όταν οι αστυνομικοί, πραγματοποιούσαν τυχαίους ελέγχους για διάφορες αστυνομικές και τροχονομικές παραβάσεις.
 Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας, το απόγευμα, δύο αστυνομικοί δέχθηκαν, σύμφωνα με πηγές, επίθεση από θαμώνες καφενείου, ηλικίας 61, 57 και 55 ετών αντίστοιχα που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο χώρο, όταν εισήλθαν στο κατάστημα για ελέγχους. Οι θαμώνες, φαίρεται να επιτέθηκαν αρχικά φραστικά στους αστυνομικούς και στη συνέχεια τους απώθησαν από το καφενείο ενώ ο 55χρονος, φαίρεται να κλότσησε στην κοιλιακή χώρα τον 51χρονο αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Όμως η υπόθεση δεν έληξε εκεί, καθώς ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 51χρονο, ύστερα από το παραπάνω συμβάν, οι άλλοι δύο επιτέθηκαν προς αυτούς και απέσπασαν τον συλληφθένα από τα χέρια τους. Ύστερα από τους διαπληκτισμούς που ακολούθησαν, συνελήφθη τελικά ο 61χρονος και ο 55χρονος ενώ αναζητείται ο 57χρονος ο οποίος διέφυγε.

Έπεσαν γροθιές

Σε διαφορετική περίπτωση, στην περιοχή της Κρέστενας, προχθές το απόγευμα, ένας αστυνομικός της ομάδας ΟΕΠΤΑ έπεσε θύμα επίθεσης, κατά τη διάρκεια ενός απλού τροχονομικού ελέγχου που πραγματοποιούσε το συνεργείο της Αστυνομίας στην περιοχή.
 Σύμφωνα με πηγές, οι αστυνομικοί, σε τροχονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν σε 29χρονο αναβάτη ενός δικύκλου που φαίρεται να κυκλοφορούσε με πλαστή πινακίδα, ο φερόμενος ως δράστης, αρχικά εξύβρισε και απείλησε τους αστυνομικούς ενώ κατέστρεψε την πλαστή πινακίδα που νωρίτερα είχε αφαιρέσει από το μηχανάκι του και τράπηκε σε φυγή. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον 29χρονο ο οποίος κατάφερε και κρύφτηκε ενώ λίγο αργότερα μετέβησαν στο Α.Τ. Κρεστένων προκειμένου να καταγγείλουν το συμβάν.
 Εκεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, εμφανίσθηκε ο 32χρονος αδελφός του 29χρονου και αφού εξύβρισε τους αστυνομικούς επιτέθηκε σε έναν από αυτούς χτυπώντας τον βίαια με γροθιά στο πρόσωπο με τους αστυνομικούς να προχωρούν στη σύλληψή του. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγα λεπτά αργότερα στο Α.Τ. Κρεστένων, έφτασε και ο 29χρονος, που νωρίτερα είχε διαφύγει των αστυνομικών και βλέποντας τον αδελφό του να έχει συλληφθεί επιτέθηκε και αυτός στον ίδιο αστυνομικό με γροθιές.

Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία 7 χλμ της Ολυμπίας Οδού

Παραδόθηκε το πρωί σε κυκλοφορία, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πρώτο τμήμα του νέου κλάδου του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα, μήκους 7 περίπου χλμ. από τον νέο, πλήρως ανακατασκευασμένο Ανισόπεδο Κόμβο Αρχαίας Κορίνθου μέχρι το Ζευγολατιό.
Πρόκειται για το τμήμα, που μελλοντικά θα αποτελεί τον δεξιό κλάδο κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου (προς Πάτρα) και θα λειτουργήσει προσωρινά με τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας (προς Πάτρα και προς Κόρινθο). Παράλληλα, σήμερα ξεκινά και η κατασκευή του αριστερού κλάδου (προς Αθήνα), η οποία θα διαρκέσει περίπου 10 μήνες.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Παραδίδουμε σήμερα το πρώτο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, της Κορίνθου – Πατρών, είναι τα πρώτα 7 χλμ. από τα 120. Επτά χιλιόμετρα, που είναι έτοιμα να παραδοθούν στους οδηγούς, σε ένα δρόμο, που συνεργάζονται για να κατασκευαστεί πάρα πολλοί: ιδιωτικές εταιρείες, τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες μεταξύ τους, το δημόσιο, η ΕΤΕπ, περίπου 35 τράπεζες και έχουμε ένα αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα, που θέλει η σύγχρονη Ελλάδα. Ένα αποτέλεσμα, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι κι ένα αποτέλεσμα, που οδηγεί στο σπάσιμο της απομόνωσης της Περιφερειακής Ελλάδας. Για πρώτη φορά, σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα και λιγότερο, τα 120 χλμ. Κορίνθου – Πατρών θα είναι μόλις μία ώρα δρόμος. Θα είναι ένας σύγχρονος δρόμος και ασφαλής».

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης, ενημερώθηκε συνολικά για την πορεία εκτέλεσης των έργων. Οι εργασίες κατασκευής στα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και η συνολική πρόοδός τους στο τέλος Ιουλίου 2014 ξεπέρασε το 50%. Πάνω από 20 εργοταξιακές ζώνες εκτείνονται σε μήκος 120 χιλιομέτρων, από τον Ανισόπεδο Κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου μέχρι την Περιμετρική της Πάτρας.
Οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του εν λόγω έργου αγγίζουν σήμερα τους 2.000, ενώ σημαντική είναι η τόνωση και των τοπικών οικονομιών από τον έμμεσα απασχολούμενο πληθυσμό (τοπικοί προμηθευτές, προσωπικό μικρών υπεργολάβων και άλλες επιχειρήσεις). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αύξηση του προσωπικού των εργοταξίων από το πρώτο τρίμηνο του έτους στο δεύτερο  ξεπέρασε το 60%.
Το έργο εκτελείται πλέον σε όλο το μήκος της χάραξής του, έχει παραδοθεί το σύνολο των χώρων για την κατασκευή του και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Σταδιακά ολοκληρώνονται τμήματά του και μεγάλα τεχνικά έργα (άνω διαβάσεις, κόμβοι, σήραγγες, γέφυρες) και ανοίγουν συνεχώς νέα εργοτάξια.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Πάτρα θα περιλαμβάνει 16 χιλιόμετρα σηράγγων. Πρόκειται για 12 συνολικά σήραγγες στις περιοχές Δερβένι, Μαύρα Λιθάρια, Ακράτα, Πλάτανος, Λαμπίρι και Παναγοπούλα. Η διάνοιξη των σηράγγων προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σήμερα η κατασκευή όλων των σηράγγων είναι ολοκληρωμένη σε ποσοστό 78%.
Αντίστοιχα, οι 48 γέφυρες, οι 47 άνω διαβάσεις και οι 129 κάτω διαβάσεις αγγίζουν ποσοστό ολοκλήρωσης 52% και παράλληλα, προχωρούν οι υπόλοιπες εργασίες κατασκευής, όπως χωματουργικά, ασφαλτοστρώσεις, αντιστηρίξεις, έργα αποστράγγισης του αυτοκινητόδρομου.
Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανακοίνωσε, ότι: «Τελειώνει το άγος του Μαλιακού, και σε λίγες εβδομάδες θα παραδώσουμε πλήρως όλο το τμήμα του Μαλιακού κόλπου. Ταυτόχρονα, με την Ιόνια Οδό σπάμε την απομόνωση της Ηπείρου και της Δυτικής Κεντρικής Ελλάδας, που χρόνια τώρα είναι απομονωμένες από την υπόλοιπη χώρα. Σπάμε την απομόνωση της Δυτικής Θεσσαλίας με την Κεντρική Οδό, τον Ε65. Αυτή η προσπάθεια σημαίνει, ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία. Πιστεύω, ότι οι αυτοκινητόδρομοι, που μας ενώνουν, είναι μια αρχή, για να αποδείξουμε, ότι οι Έλληνες πετυχαίνουμε και ξεπερνάμε την κρίση». 
Δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα, κατά την επίσκεψη του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, Μ. Χρυσοχοϊδη, στο έργο.
«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που δίνουμε στην κυκλοφορία σήμερα αυτό το νέο κομμάτι του δρόμου, γιατί κάνουμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει.
Από τις αρχές του χρόνου στην Ολυμπία Οδό έχουμε σηκώσει τα μανίκια και κυριολεκτικά τρέχουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο. Αυτό το βλέπουν καθημερινά οι οδηγοί, καθώς τα έργα εξελίσσονται δίπλα στο ενεργό κομμάτι του δρόμου. Το εγχείρημα είναι δύσκολο ακριβώς γιατί κατασκευάζουμε έναν αυτοκινητόδρομο σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας, με επιβάρυνση τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους εργαζόμενους.
Την εντυπωσιακή ανάπτυξη των εργασιών σε όλο το μήκος του δρόμου, την έχουν αντιληφθεί, πρωταρχικά, οι τοπικές κοινωνίες. Η αύξηση των άμεσα εργαζομένων στα εργοτάξια από το πρώτο στο δεύτερο  τρίμηνο του χρόνου ξεπέρασε το 60% φτάνοντας στους 2.000. Πρόκειται για ανειδίκευτους και εξειδικευμένους εργάτες, εργοδηγούς, τοπογράφους, πολιτικούς μηχανικούς κλπ. Σημαντική είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας και από τους έμμεσα απασχολούμενους στο έργο, τοπικούς προμηθευτές και υπεργολάβους.

«Αγώνας δρόμου» για καθαρή πόλη

Ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης η αποκομιδή των απορριμμάτων στον Πύργο, με τα συνεργεία του δήμου Πύργου, τους υπαλλήλους καθαριότητας, το προσωπικό και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, να ρίχνονται στη μάχη των σκουπιδιών για ακόμα μια φορά μέσα σε λίγους μήνες, ώστε να καθαρίσουν την πόλη από τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που πλέον είχαν γίνει αρκετά απειλητικοί για τη δημόσια υγεία.

Μετά την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Πύργου για τη σύναψη σύμβασης με τον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής, η αποκομιδή ξεκίνησε με γοργούς ρυθμούς καθώς ήδη χθες ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, βρέθηκε αυτοπροσώπως στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Αττικής και υπέγραψε την σύμβαση για την εναπόθεση των απορριμμάτων στην περιοχή.
 Την Πέμπτη το πρωί, στην πόλη του Πύργου εξελισσόταν ένας «οργασμός» αποκομιδής, καθώς το κέντρο άρχισε σιγά σιγά να καθαρίζει ενώ από σήμερα τα σκουπίδια θα μαζεύονται κανονικά και θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Το ποσό των 400.000 ευρώ ήταν «ανάσα» για τον δήμο του Πύργου, που οικονομικά αιμορραγεί ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχισθεί καθώς η δημοτική αρχή θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μελλοντικά ως προς τα οικονομικά της.

Επιτέλους ανάσες

Κατά τη διάρκεια που τα μηχανήματα του δήμου Πύργου, βρίσκονταν σε λειτουργία στην πόλη του Πύργου οι πολίτες που περνούσαν από το κέντρο και έβλεπαν την αποκομιδή των απορριμμάτων έκαναν τον… σταυρό τους, για την εξέλιξη που έλαβε το ζήτημα της διαχείρισης, ενώ πολλοί από αυτούς, έδιναν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους καθαριότητας που, είχαν ριχθεί στη «μάχη».
Πάντως για πρώτη ημέρα χθες η πόλη του Πύργου, πήρε κάποιες ανάσες καθώς με την αποκομιδή των απορριμμάτων τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας έκαναν απολύμανση με νερό και χλώριο ώστε να περιορισθεί και η δυσοσμία από τα σκουπίδια που είχαν συσωρρευθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Έως τα μέσα Σεπτέμβρη

Να σημειωθεί πως η αποκομιδή των απορριμμάτων θα συνεχισθεί μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη όπου ο δήμος θα τα μεταφέρει στο ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ αιρετά στελέχη του δήμου Πύργου, επεσήμαναν για ακόμα μια φορά το ζήτημα της οριστικής λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων με την εγκατάσταση του δεματοποιητή στην έκταση που έχει παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στην Τριανταφυλλιά. Το συγκεκριμένο θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου ο δήμος, δέχθηκε την παραχώρηση του οικοπέδου ενώ, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για την μεταφορά και εγκατάσταση του δεματοποιητή, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη της σύμβασης με την Φυλή Αττικής.
 Πάντως φαίνεται πως για τον επόμενο ενάμιση μήνα ο δήμος του Πύργου, τόσο η πόλη όσο και τα χωριά θα καθαρίσουν από τα απορρίμματα και όσα ακόμα συνόδευαν αυτά, όπως ποντίκια, φίδια, μύγες και μικρόβια.
 
Blogger Templates