Social Icons

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Oι βάσεις στα ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας


Κατά 502 μόρια (4,9%) σε σχέση με το 2013 ανέβηκε η βάση στο ΤΕΙ Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων του Πυργου, φτάνοντας τα 10.788 μόρια για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.
Οσον αφορά τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων,  η βάση υποχώρησε στα 6.073 μόρια (-6.3%). Οι εισακτέοι σε αυτό το τμήμα έχουν προσδιοριστεί στους 200.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΙ ΜΜΕ και Πληροφορικής δεν δέχεται εισακτέους ύστερα από την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά, καθώς έχει ενταχθεί στο καθεστώς της μεταβατικότητας.
 Στα 7.006 μόρια καθορίστηκε η βάση στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 430 μόρια (5,3%) για τους υποψήφιους από ημερήσια ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ενώ αντίστροφη πορεία σημείωσε η βάση για τους υποψήφιους Εσπερινών Λυκείων, αφού έφτασε στα 4.997 μόρια, καταγράφοντας άνοδος 1.967 μορίων (64,9%).
Οι εισακτέοι υπολογίζονται στους 200 και σε αυτό το τμήμα.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Θέλει δουλειά πολλή..

Την ήττα με 3-0 γνώρισε ο Πανηλειακός από την Παναχαϊκή στο Παμπελοποννησιακό για την α' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.
 Καλύτεροι καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού οι Πατρινοί, ενώ ο Πανηλειακός έδειξε ότι θέλει ακόμα πολλή δουλειά για να γίνει ανταγωνιστική ομάδα.
Τα γκολ σημείωσαν ο Άλπι στο 14' και ο Μαρουκάκης στο 48' και στο 52'. 

ΗΛΕΙΑ Ενωτικός ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Μήνυμα ενότητας έδωσε χθες ο νέος Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην πρώτη του επίσημη ομιλία ως Δήμαρχος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
«Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο, ούτε μια ημέρα για προσωπικές πολιτικές και φυσικά ούτε μια ημέρα αδράνειας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του.
Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα θεάτρου του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου Αμαλιάδας, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο, αφού εκτός από το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας και τους τοπικούς προέδρους που ορκίστηκαν, το «παρών» έδωσαν αρκετοί πολίτες, συγγενείς των αιρετών αλλά και επίσημοι.

Ευχές από το Μητροπολίτη
Στην τελετή της ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ο οποίος είχε στο πλευρό του τους αρχιμανδρίτες π. Δαμασκηνό Πετράκο και π. Φιλάρετο Σπανόπουλο και τον ιερέα π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο.
Όταν έφθασε η στιγμή της ορκωμοσίας κάλεσε τον νέο Δήμαρχο να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο και διάβασε τον όρκο για υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους, να υπηρετεί την πατρίδα και για εκπλήρωση με τιμιότητα και ευσυνειδησία των καθηκόντων του.
Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υψώσει το χέρι τους και επαναλάμβαναν τον όρκο, ενώ ακολούθησε η ορκωμοσία για όσους έδωσαν πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης στο σύντομο χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλόπουλο, του είπε ότι είναι εργατικός και τίμιος άνθρωπος με εμπειρία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μαζί με τους συνεργάτες του θα έχει αποδοτικό έργο. Του επεσήμανε επίσης ότι διαδέχεται έναν Δήμαρχο, τον Γιάννη Λυμπέρη, που έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο, ο οποίος θα είναι πάντοτε κοντά στον νέο Δήμαρχο για το καλό του δήμου και των δημοτών και κάλεσε τον νέο Δήμαρχο να φέρει αλλαγή στο δήμο.

Έδωσε το στίγμα του
Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε την πρώτη του επίσημη ομιλία ως Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι η ορκωμοσία συμβολίζει μια νέα αρχή στην μακρόχρονη προσπάθεια που έχουν καταβάλει άξιοι συμπολίτες, από το αξίωμα του Δημάρχου, του δημοτικού και τοπικού συμβούλουκαι του προέδρου, για την πρόοδο του τόπου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θυμάται ούτε έναν Δήμαρχο στην ιστορία της Αμαλιάδας και της Πηνείας, που να επέτρεψε στον Δήμο να οπισθοχωρήσει και που παρέδιδαν τη σκυτάλη βαρύτερη και όχι ελαφρύτερη.
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε με επιτυχία» είπε μεταξύ άλλων και στις προτεραιότητές του έθεσε τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων πολιτών, την εξασφάλιση πόρων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάδειξη της Ήλιδας, τη διοικητική αναδιάρθρωση, την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη στερέωση μιας πλατιάς δημοκρατικής και συντεταγμένης λειτουργίας όλων των θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών στη βάση της πολυφωνίας, της σύνθεσης και της διαφάνειας.
Συνεχάρη όλους για την εκλογή τους, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Γιάννη Λυμπέρη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τη θέση του επικεφαλής της μειοψηφίας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με θετικό τρόπο τις συλλογικές επιδιώξεις της κοινωνίας.
«Να είστε βέβαιοι, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας, θα καταθέσουμε  – με απόλυτη ανιδιοτέλεια -  όλες μας τις  δυνάμεις  για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας. Σας θέλουμε όλους και όλες στο πλευρό μας σε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια» είπε μεταξύ άλλων.

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΗΛΕΙΑ Ζουν δυόμισι χρόνια χωρίς ρεύμα!

Κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό προσπαθούν να μεγαλώσουν τα τρία τους παιδιά σε ένα φτωχικό λυόμενο στην είσοδο του Τραγανού ο Φίλιππος Σουπεργιατζής και η Χριστίνα Βασιλάρη. Ο Φίλιππος καρκινοπαθής, ενώ η Χριστίνα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική.
Το ρεύμα στο λυόμενο της οικογένειας είναι κομμένο εδώ και δυόμιση χρόνια με την οφειλή στη ΔΕΗ να ξεπερνά τα 1.600 ευρώ. Τα φάρμακα της Χριστίνας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό και δεν έχει χρήματα να πάρει άλλα ενώ, όπως μας εξομολογήθηκε, δεν έχει ούτε τα χρήματα που της χρειάζονται για να θεωρήσει το βιβλιάριό της και να κάνει την αίτηση για να περάσει από ΚΕΠΑ για να βγάλει μία μόνιμη αναπηρική σύνταξη.

Στις 10 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα ανακοινωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αθανάσιο Κυριαζή οι βάσεις εισαγωγής για τους περίπου 105.000 φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών (από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΤΕΕ αλλά και για αποφοίτους που διεκδικούν το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις), οι οποίοι διεκδίκησαν τις 70.305 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και οι 23.570 στα ΤΕΙ.

Όπως κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα λύκεια.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι από τις δέκα το πρωί θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου www.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΑΔΑ Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού 2014

Τα προσωρινά μητρώα δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και οι προσωρινοί πίνακες αποκλειόμενων δικαιούχων και παρόχων στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιδότηση Διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015» έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών μητρώων και πινάκων από το πρωί της Τετάρτης μέχρι στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Δικαιολογητικά που ενδεχομένως συνοδεύουν την ένσταση κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ μέχρι τη Δευτέρα στις 1.30 το μεσημέρι.

Λεφτά υπάρχουν... για το Πάτρα-Πύργος;

Λεφτά υπάρχουν… ή όχι; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τη δημοπράτηση του οδικού τμήματος «Πάτρα-Πύργος» της Ολυμπίας Οδού.  
Το υπουργείο Υποδομών έχει ολοκληρώσει εδώ και δύο μήνες τις απαραίτητες διαδικασίες, περιμένοντας πλέον το «πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου μέσα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020. 
Ωστόσο, το ΣΕΣ 2014-2020 δεν έχει ακόμα «ανοίξει» (και δεν γνωρίζει κανείς τον χρόνο που θα γίνει αυτό) με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει «δεμένα χέρια» όσον αφορά τη δημοπράτησή του, καθώς θα πρέπει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από το υπάρχον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθότι θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. 
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κατασκευής έχει προϋπολογιστεί στα 340 με 400 εκατ. Ευρώ,ποσό ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που σημαίνει ότι για να δημοπρατηθεί, θα πρέπει να απενταχθούν άλλα έργα τα οποία έχουν  δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό.
Γίνεται αντιληπτό πως το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης (ματαίωση άλλων έργων ύψους 400 εκατ. ευρώ, για να γίνει το Πάτρα-Πύργος) είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικά σε τόσο ρευστή περίοδο, με τη «δαμόκλειο σπάθη» των εκλογών πάνω από τα κεφάλια των κυβερνώντων.

Τι είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών 
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών ανέφερε στο Patrisnews.com ότι «από την πλευρά μας είμαστε πανέτοιμοι, πλέον τον λόγο έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι επιλέξιμο το έργο και να δεσμεύσει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό για την κατασκευή του Πάτρα-Πύργος, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια και προβληματισμό εφόσον το νέο ΣΕΣ ακόμα δεν έχει ανοίξει». 
Όσον αφορά την τοποθέτηση διοδίων σε ένα έργο που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι, όμως η συντήρηση του δρόμου απαιτεί χρήματα. Ειδάλλως θα έχουμε άψογο δρόμο ως την Πάτρα, και το κομμάτι ως τον Πύργο θα είναι “φτωχός συγγενής”».
 
Blogger Templates