Social Icons

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση στο λιμάνι Κατακόλου

Μια φορτηγίδα, ένα ρυμουλκό και ένας πλωτός γερανός βρίσκονται από χθες, νωρίς το πρωί, στο λιμάνι Κατακόλου ,με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 150 μέτρα από την υφιστάμενη «σπίθα». Ενώ  για τον ίδιο λόγο, την επόμενη Πέμπτη, αναμένεται να τοποθετηθεί και πλωτός φάρος που θα έρθει σε αντικατάσταση του παλιού ο οποίος  θα «σβήσει» απόψε το βράδυ , με στόχο όταν ολοκληρωθούν τα έργα να τοποθετηθεί εκ νέου στο καινούριο του «θεωρείο»!
Τα έργα έχουν χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο του 2015 ενώ η κατασκευαστική εταιρεία –θυγατρική της επιβλέπουσας «ΑΚΤΩΡ» με την επωνυμία «ΚΑΣΤΩΡ»- έχει εκφράσει στην λιμενική επιτροπή την αισιοδοξία ότι οι εργασίες  θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο όριο!
Υπενθυμίζουμε πως αυτή η εργολαβία αφορά στην  επέκταση καταρχήν ,του προσήνεμου μώλου, από το σημείο της «σπίθας» για ακόμη  150 μέτρα παραπλεύρως,  με πλάτος 60 μέτρων και με 60 %επιπλέον ποσοστό προστασίας από τον κυματισμό και τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν σε περιόδους θαλασσοταραχής στην περιοχή.
Ακόμη, στην ίδια εργολαβία, θα εκτελεστεί και η  δημιουργία κρηπιδώματος όχτων μέτρων,επί της παραλιακής ζώνης –μπροστά από τα σημερινά καταστήματα -που θα ξεκινήσει στις 5  Νοεμβρίου!
Τότε είναι που θα κληθούν οι έμποροι και καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης να επιλέξουν νέο μοτίβο αισθητικής ! Δια στόματος του τεχνικού συμβούλου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου ,Δ. Αποστολόπουλου, ειπώθηκε πως θα εξεταστεί μια μορφή γυάλινης υπαίθριας κατασκευής που η οικονομική της επιβάρυνση κατασκευής της ,ενδέχεται να καλυφθεί  είτε με ιδία έξοδα των εκαστοτε καταστηματαρχών είτε εξιμισίας  με το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, αλλά το γεγονός αυτό θα συζητηθεί πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις!
Ο λόγος τώρα που προβλέπεται κάτι τέτοιο είναι καθαρά πρόταση της μελέτης του έργου όπως αρχικά σχεδιάστηκε ! Ενώ κατά μήκος του παραλιακού κρηπιδώματος θα γίνει και ένας εσωτερικός ,μικρός, κυματοθραύστης προστασίας από τα θαλάσσια ρεύματα που θα είναι προσβάσιμος στους πεζούς!

Για δυο χρόνια εργοτάξιο
Με σειρά άλλων ώριμων έργων, έτοιμων δηλαδή, να δημοπρατηθούν ακόμη και μέσα σε έναν μήνα από την έγκριση χρηματοδότησης τους, θα είναι ακόμη  τα έργα κατασκευής νέας προβλήτας στη σημερινή θέση της μαρίνας. Η νέα μαρίνα  όταν και οπότε αποφασιστεί να γίνει, θα μετατεθεί στο βόρειο τμήμα του λιμένος ενώ στην ίδια εργολαβία θα συμπεριληφθούν  ακόμη τα κτίρια και η ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης . Η δημοπράτηση αυτών αναμένεται εντος του επόμενου τριμήνου σε ό,τι αφορά τα κτιριακά  γιατί η νέα μαρίνα,δεν έχει ακόμη βρει πηγή χρηματοδότησης!
Παράλληλα, ώριμο έργο είναι και η νέα  προβλήτα μήκους 350 μέτρων ,ακόμη βορειότερα του λιμένος, με στόχο όταν εκτελεστεί να δέχεται τον ελλιμενισμό νέας γενιάς πλοίων άνω των 350 μέτρων!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων ,ο χώρος της λιμενολεκάνης και της παραλίας θα είναι για τα επόμενα δυο χρόνια ένα εργοτάξιο που θα φέρει – χάριν στην υπομονή όλων- τα πολυπόθητα χαμόγελα για την ολοκλήρωση του σύγχρονου λιμανιού όπως επιτάσσουν οι προκλήσεις της εποχής!

«Ανάσα» 150.000 ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Την έκτακτη χρηματοδότηση που διεκδικούσε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, κατάφερε να κερδίσει ο Δήμος του Πύργου απο το υπουργείο Εσωτερικών, που εγκρίνει το ποσό των 150 χιλ. ευρώ - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ - για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Το παραπάνω ήταν αποτέλεσμα πολύωρων συσκέψεων και συζητήσεων που έγιναν χθες μεταξύ του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή των αντιδημάρχων Γιώργου Ανδριόλα, Ανδρέα Σκαρτσιάρη και Διονύση Μπέλτσου καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, όπου από νωρίς το πρωί εξέταζαν δεδομένα και τρόπους που θα έλυναν το πρόβλημα.
Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες αισιόδοξος, τονίζοντας πως για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της διαχείρισης πρέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, να υπογράψει την απόφαση για αδειοδότηση της Οσίας Ξένης.
Από το υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος του Πύργου θα λάβει έκτακτη χρηματοδότηση 150 χιλ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει παλιές οφειλές αλλα και να μεταφέρει τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Παράλληλα μετά την παραπάνω «νίκη» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Λιατσής ξεκινά και η διαδικασία για την αδειοδότηση του χώρου της Οσίας Ξένης ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων τα οποία θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Λιατσή περίπου 1200 τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους θα απομακρυνθούν και πλέον στον ορίζοντα φαίνεται να έρχεται και η οριστική μακροπρόθεσμη λύση που πρότεινε για τα επόμενα τρία χρόνια η δημοτική αρχή.
Βάρος στην ανακύκλωση
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου χθες, στο κομμάτι της διαχείρισης μπαίνει δυναμικά και η ανακύκλωση, την οποία οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν συστηματικά ώστε να περιορίζεται δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων.
Σχετικά με την αδειοδότηση της περιοχής Οσίας Ξένης, ο κ.Λιατσής τόνισε ότι ο φάκελος είναι πληρέστατος, καθώς έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι και έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχείο, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κ.ά) και το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.
«Έως τώρα θεωρώ ότι υπήρχε άρνηση από την πλευρά του κ.Κατσιφάρα. Ο φάκελος είναι ο πληρέστερος στην Ελλάδα. Εγώ θέλω στο τέλος της αυτής της διαδικασίας να τον θεωρώ φίλο μου και να είναι ένα αγαπητό πρόσωπο με το οποίο δεν έχω να χωρίσω τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για την έως τώρα κωλυσιεργία.
«Εάν ο κ.Κατσιφάρας ξαναταξιδέψει για το εξωτερικό και τον ψάχνω για υπογραφή, δεν μου μένει παρά να κάνω μια ανοιχτή συγκέντρωση και να προσδιορίσουμε τους φίλους της πόλης. Εάν επιμείνει σε μια τακτική απέναντί μας, θα τον θεωρήσω ανεπιθύμητο πρόσωπο για την πόλη» επισήμανε.
Ο δήμαρχος Πύργου υπενθύμισε ότι εξάντλησε κάθε τρόπο για να βρει λύση στα απορρίμματα, έχοντας πάντα «κόκκινη γραμμή» τη νομιμότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι έχοντας επιτύχει το πρώτο στάδιο επίλυσης του προβλήματος (μεταφορά απορριμμάτων), με την υπογραφή του κ.Κατσιφάρα επιλύει και το δεύτερο (αδειοδότηση Οσίας Ξένης) είναι έτοιμος και για την επίτευξη του τρίτου –και μακροπρόθεσμου- σταδίου επίλυσης, τη χρηματοδότηση (μέσω ΕΠΕΡΑΑ) της λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Λιατσής εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ. Διδασκάλου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο και τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα. Επίσης «υποκλίθηκε» στην κατανόηση και ορθή κρίση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, καθώς αξιλόγησαν την ιδιαιτερότητα του προβλήματος που ταλανίζει την πόλη του Πύργου σε βαθμό επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία την τελευταία διετία. 
Κλείνοντας, ο κ. Λιατσής δήλωσε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με την οικονομική υπηρεσία του δήμου, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, όπως τόνισε, «μπορώ να χαμογελάω και να ευχαριστήσω τον ανώνυμο Πυργιώτη για τη σακούλα σκουπιδιών που μου άφησε έξω από το σπίτι μου, γιατί μπορώ να τον κοιτάω στα μάτια».

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Αιματηρή ληστεία σε κατάλυμα Μπαγκλαντεσιανών στη Βάρδα!

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο του Πύργου ένας αλλοδαπός εργάτης από το Μπαγκλαντές ενώ ένας ακόμα μεταφέρθηκε σε ελαφρύτερη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όταν ξυλοφορτώθηκαν άγρια από δύο ένοπλους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι που διέμεναν στην περιοχή της Βάρδας. Στο ίδιο σπίτι έμενε ένας ακόμα αλλοδαπός εργάτης από το Μπαγκλαντές που κατάφερε να ξεφύγει για να ζητήσει βοήθεια.
Η αιματηρή ληστεία σημειώθηκε στις 8:30 περίπου το βράδυ όταν, σύμφωνα με τη μαρτυρία του εργάτη που κατάφερε να ξεφύγει, δύο κουκουλοφόροι που κρατούσαν καραμπίνες στα χέρια και μάλλον ήταν Έλληνες, καθώς μιλούσαν τέλεια ελληνικά, εισέβαλαν στο σπίτι που διέμεναν οι αλλοδαποί ζητώντας τους τα χρήματά τους, ενώ αμέσως άρχισαν να τους χτυπούν άγρια με τα κοντάκια των όπλων στα πρόσωπα και σε άλλα σημεία του σώματός τους πριν καλά – καλά προλάβουν να αντιδράσουν.
Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο ένας από τους αλλοδαπούς κατάφερε να το σκάσει και τρέχοντας έφτασε στο βενζινάδικο που βρίσκεται απέναντι από το πρώην γηροκομείο της Βάρδας φωνάζοντας και ζητώντας βοήθεια με νοήματα αφού δεν γνωρίζει σχεδόν καθόλου ελληνικά. Οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες του βενζινάδικού κάλεσαν αμέσως την αστυνομία ενώ ο πρώτος «συναγερμός» δόθηκε για απαγωγή, αφού κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγε ο έντρομος αλλοδαπός.
Στο σημείο έσπευσε αμέσως ισχυρή αστυνομική δύναμη που όταν μπήκαν στο σπίτι βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, καθώς οι δύο αλλοδαποί εργάτες βρίσκονταν πεσμένοι κάτω αιμόφυρτοι και άσχημα χτυπημένοι. Αμέσως κλήθηκαν ασθενοφόρα που τους μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών.
Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Βάρδας διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους δύο αλλοδαπούς εργάτες είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένος και τον διεκόμισαν στο Νοσοκομείο του Πύργου, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε εκεί για νοσηλεία καθώς η ζωή του δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τρίτου αλλοδαπού εργάτη, οι δύο ληστές έφυγαν με όσα χρήματα είχαν στο σπίτι!

Και πάλι σε έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια οι δήμοι Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως

Εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν χθες τη με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, oι αποφάσεις για την παράταση της νέας κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη για τους δήμους Πύργου, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως. Και για τους τρεις δήμους η απόφαση αυτή έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Μετά την κήρυξη των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Όπως γνωρίζετε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας απέστειλε στον Περιφερειάρχη τις εξουσιοδοτήσεις για την παράταση κήρυξης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας τους προβλήματος των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες μέρες στον Νομό.
Ο Περιφερειάρχης εξαντλώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων που του παρέχει ο Νόμος, εξέδωσε τις αποφάσεις και για τους τρεις Δήμους και πριν από λίγο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας απέστειλε τις σχετικές αποφάσεις προς τους Δήμους. Από αυτή τη στιγμή λοιπόν οι Δήμοι βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μέχρι την 31η -12-2014.
Η χωροθέτηση όπως γνωρίζετε και η εν γένει διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Η Περιφέρεια ως όφειλε, έπραξε το καθήκον της. Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όπως αναλογεί στις αρμοδιότητες τους περαιτέρω το θέμα.
Θέλω να τονίσω ότι και οι τρεις αποφάσεις έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και για τους τρεις Δήμους. Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων από τη συλλογή, την μεταφορά, την χωροθέτηση κ.λ.π.  ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.»

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Οι πρώτες ανασκαφές στην Ολυμπία μέσα από τον Τύπο της εποχής

Ιστορική αναδρομή μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, στην πρώτη περίοδο των ανασκαφών, στην Αρχαία Ολυμπία , έκανε  σε εκδήλωση χτες στο ξενοδοχείο «ΙΟΝΙΟΝ» , η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Οι αρχαιολόγοι κ. Σταυρούλα Γιαννούλη και κ. Κωνσταντίνα  Ντουντούμη  ταξίδεψαν τους ακροατές στην περίοδο 1875 ως 1881 μέσα από άρθρα και δημοσιεύματα  των εφημερίδων.
«Οι πρώτες ανασκαφές στην Ολυμπία ,αποτέλεσαν σταθμό στη νεότερη Ελλάδα» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση, η έφορος Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή και συμπλήρωσε πως θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον.
Αρχικά, οι πρώτες αναφορές ξεκίνησαν από το θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, που συγκεντρώνει αυτή την περίοδο, τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα, το θέμα προσεγγίζεται με συνεχή δελτία τύπου και ανταποκρίσεις  στον έντυπο και ηλεκτρονικό  τύπο.
Τύπος και ανασκαφές μαζί από τότε
Το ενδιαφέρον όμως και τότε, αν και   το ελληνικό κράτος ήταν νεοσύστατο και η αρχαιολογία σε πρώιμο στάδιο, ήταν έντονο.
Ο τύπος λοιπόν παρακολουθούσε στενά από τότε τα πρώτα ευρήματα, τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την πορεία των ανασκαφών. Τα δημοσιεύματα ήταν μάλιστα ιδιαίτερα ενθουσιώδη μετά τις πρώτες ανακαλύψεις.
Επιπλέον,  ασκούσε έντονη κριτική για την εμπλοκή των Γερμανών  στην ανασκαφή και εφιστούσε ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνική πλευρά.
Παρουσιάστηκε σπάνιο υλικό
Όλο αυτό το αρχειακό υλικό, συνολικά από 16 εφημερίδες, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί μάλιστα, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε εκείνη την περίοδο.
Διαμάχη για την Αμφίπολη
Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την παρουσία των δημοσιογράφων  στην Αμφίπολη και τα συνεχή δελτία τύπου, τα οποία ισχυρίζονται πολλοί, ότι δημιουργούν πίεση στην ανασκαφική ομάδα η κ. Χατζή τόνισε.
«Είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει ενημέρωση γιατί ο κόσμος αγωνιά. Η ανασκαφική ομάδα όμως πρέπει να κάνει τη δουλεία της με ηρεμία  και όχι με πίεση χρόνου. Όλα θα τα δείξει η αρχαιολογική σκαπάνη. Η λεπτομερής ενημέρωση έχει και τον κίνδυνο , να αποσπάσουν διάφοροι επιτήδειοι σημαντικές πληροφορίες.»

Δεύτερη νίκη για τον Ξενοφώντα, «σκόνταψε» η Νίκη Τραγανού


16:30 Α1 ΒΕΡΡΟΙΟΣ

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-ΑΟ ΧΑΒΑΡΙ 3-5

ΝΙΚΗ ΤΡΑΓΑΝΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ 0-0

ΕΝΙΠΠΕΑΣ ΛΑΤΖΟΪΟΥ-ΑΠΟ ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ 0-0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΑΒΑΛΙΩΝ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ 4-1

ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ-ΛΕΥΚΟΣ ΑΣΤΗΡ 0-2

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ 5-0

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ-ΑΙΑΣ 4-2

16:30 Α2 ACS

AΕΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΑΛΦΕΙΟΣ 1-2

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ-ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2-3

ΑΛΦΕΙΟΝΙΣ ΑΛΦΕΙΟΥΣΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ Π/Β 3-3 

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΟΥΜΕΡΟΥ-ΠΑΝΩΛΕΝΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ 2-2

ΑΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΛΙΚΩΜΟΥ 1-4

ΜΥΡΣΙΝΑΪΚΟΣ-ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 1-1

ΔΟΞΑ ΕΛΑΙΩΝΑ-ΠΑΟΚ ΚΑΚΟΒΑΤΟΥ 1-0

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΜΠΟΥ-ΠΕΛΟΨ ΠΥΡΓΟΥ 3-2

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής

Αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή βρίσκονται οι κάτοικοι του συνοικισμού Ανάληψης του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν προχθές το πρωί.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα ελαιόδενδρα, τα οποία χτυπήθηκαν αλύπητα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση και τους δυνατούς ανέμους και μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τους καρπούς τους. Οι ελιές σχηματίζουν στρώμα πλέον μέσα στα χωράφια και τα δένδρα έχουν απογυμνωθεί, σε μία χρονιά που οι παραγωγοί είχαν επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Έχασαν την ελπίδα τους
Με δεδομένο ότι η σταφίδα και τα αμπέλια δεν πήγαν καλά τη φετινή χρονιά, οι παραγωγοί της περιοχής είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ελαιοπαραγωγή, για να μπορέσουν να καλύψουν τα μεγάλα τους έξοδα.
Ωστόσο, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν μέσα σε λίγη ώρα και η ζημιά εντοπίζεται σε όλα τα λιοστάσια της περιοχής, είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.
Λίγα λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να χαθεί η παραγωγή της χρονιάς και οι κάτοικοι της Ανάληψης εκφράζουν φόβους ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο θα αυξάνεται και το μέγεθος της ζημιάς, αφού αναμένεται και άλλοι καρποί να ‘εγκαταλείψουν’ τα δένδρα, ενώ αυτοί που θα απομείνουν είναι βέβαιο ότι έχουν δεχθεί πλήγμα από το χαλάζι.

Βομβαρδισμένο τοπίο
Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ελαιοκομιδή, αφού οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και κάποιοι δεν θα μπορέσουν να φθάσουν στα χωράφια τους ούτε με τα πόδια!
Η κατάσταση του δρόμου Ανάληψη- Περιστέρι όσο πάει και χειροτερεύει και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι όσο εντείνονται οι βροχοπτώσεις τόσο και οι ίδιοι θα βρεθούν αποκλεισμένοι στο χωριό και μακριά από τα χωράφια τους, ενώ οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι.
Πέραν αυτού, παραμένει σε εκκρεμότητα και το ρήγμα που σημειώθηκε στο χωριό τον περασμένο χειμώνα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.
Αυτό που ζητούν τώρα οι κάτοικοι είναι αφενός να χορηγηθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές στα ελαιόδενδρα, αφετέρου Περιφέρεια και δήμος να σκύψουν σοβαρά πάνω από τα προβλήματά τους και να αποκαταστήσουν το αγροτικό οδικό δίκτυο.
 
Blogger Templates