Social Icons

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

ΗΛΕΙΑ Νερό με το …σταγονόμετρο

Μια σημαντική βλάβη, ταλαιπωρεί από νωρίς χθες το πρωί τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και της Διεύθυνσης Έργων της Π.Ε. Ηλείας, με τους τεχνικούς να προσπαθούν να την εντοπίσουν, σε όλο το μήκος του κεντρικού αγωγού και όχι μόνο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε, σύμφωνα με πηγές, όταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και στη συνέχεα της ημέρας, από τα 750 κυβικά νερού που ήταν η ζήτηση νερού των δύο περιοχών, ξαφνικά αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 250 τουλάχιστο κυβικά, φτάνοντας τα 1000 κυβικά την ώρα, κάτι το οποίο προκάλεσε ερωτηματικά στους τεχνικούς της ΔΕΥΑ Πύργου και αντίστοιχα της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς οι δύο αυτές περιοχές υδρεύονται από το κεντρικό υδραγωγείο στο Βασιλάκι.
Το συμπέρασμα που αποδίδουν οι έλεγχοι που έχουν γίνει, το προηγούμενο διάστημα, στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης τόσο του δήμου Πύργου όσο και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπως εξήγησε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Πύργου, Δημήτρης Βασιλόπουλος, είναι πως φαίνεται η βλάβη να υπάρχει, στο κεντρικό δίκτυο του Ερυμάνθου χωρίς όμως να μπορούν να το εντοπίσουν.
Έτσι από χθες το πρωί, οι δύο ΔΕΥΑ, αναγκάσθηκαν να διακόψουν την παροχή ύδρευσης από την δεξαμενή του Βασιλακίου, δίδοντας σταδιακά νερό από τον Ερύμανθο, ώστε να διαπιστωθεί που ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Νερό από το παλιό δίκτυο

Με σκοπό να μην μείνουν χωρίς νερό οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η βλάβη δεν είχε ακόμα εντοπισθεί, όλες οι περιοχές των δύο δήμων, υδροδοτούνται πλέον από τις παλιές δεξαμενές και τις γεωτρήσεις που προϋπήρχαν του Ερυμάνθου.
«Σκοπός μας είναι να μην μείνει ο δήμος χωρίς νερό. Έτσι δίδουμε νερό από την Αύρα και τις παλιές γεωτρήσεις και επιπλέον παρακολουθούμε το δίκτυο του Ερυμάνθου έως ότου βρούμε σε ποιο σημείο υπάρχει η βλάβη», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως σήμερα το πρωί, λόγω της πίεσης κατά τη διάρκεια της νύκτας, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού ακριβώς υπάρχει ζημιά.
Ωστόσο πηγές των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από την άλλη, αναφέρουν πως η βλάβη πιθανόν να υφίσταται σε κάποιο σημείο του εσωτερικού δικτύου των δύο δήμων και όχι στον κεντρικό αγωγό, κάτι που αναμένεται να εξακριβωθεί τις επόμενες ώρες

Τέλος οι απαλλοτριώσεις από τον κόμβο Χανακίων μέχρι τη γέφυρα Αλφειού!

Στις καλένδες οδηγείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παράκαμψη της «Ολυμπίας Οδού», βόρεια του Πύργου και η σύνδεση της με τη γέφυρα του Αλφειού.
 Μετά την εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχΐδη ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου , που ήδη είναι στη φάση της δημοπράτησης φτάνει ως τον κόμβο του Βουνάργου (10 χλμ από τον Πύργο), χθες υπήρξε άλλη μια αρνητική εξέλιξη.
 Συγκεκριμένα στο Εφετείο Πατρών αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης για τον καθορισμό της τελικής τιμής των αποζημιώσεων, απ’ όπου περνούσε ο κλειστός αυτοκινητόδρομος σύμφωνα με την αρχική χάραξη.
 Η συζήτηση αναβλήθηκε, αλλά στην ουσία πρόκειται να διακοπεί οριστικά, όταν το Υπουργείο Οικονομικών εκδώσει ,πιθανόν εντός των επομένων ημερών, διαπιστωτική πράξη για άρση των απαλλοτριώσεων.
 Το κομμάτι λοιπόν του Πύργου θα παραμείνει στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή, και δεν υπάρχει έτσι λόγος απαλλοτριώσεων. Τα έργα στο κομμάτι αυτό θα είναι καθαρά βελτιωτικά και θα περιλαμβάνουν συνδετήρια έργα, αναβαθμίσεις οδοστρώματος, φωτισμού κλπ.
 Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του «Με τον τρόπο αυτό μπαίνει και τυπικά τέλος στις ελπίδες των πολιτών της Ηλείας να φτιαχτεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα φτάνει μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού και θα συνδέεται με το σημαντικότερο ιστορικό χώρο της περιοχής μας, την Αρχαία Ολυμπία, που αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης και βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη της Ηλεία. Αντιθέτως το έργο αυτό, όταν και όποτε κατασκευαστεί, θα σταματήσει αρκετά χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο κι έτσι θα παραμείνει λειψό και προβληματικό.»
Στον αέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Στη συνέχεια ο κ. Δημητρουλόπουλος αναφέρεται σε στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα απαλλοτριωνόταν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «Πέραν όμως αυτού τίθεται ένα σοβαρότατο νομικό και ηθικό θέμα για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό απαλλοτρίωση και τα οποία οι άνθρωποι αυτοί απέφυγαν να τα αξιοποιήσουν ενόψει της περιέλευσής τους στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ανεγέρσεις κατοικιών που προγραμματίζονταν ματαιώθηκαν, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που απαιτούνταν δεν συντελέστηκαν και πολλά από τα ακίνητα αυτά παρέμειναν ανεκμετάλλευτα από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωσή τους.
Επιπρόσθετα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών επιδόθηκαν μέχρι σήμερα σε μία δαπανηρή προσπάθεια να αποδείξουν τους τίτλους της κυριότητάς τους, την έκταση και τη χρήση των ακινήτων τους, καθώς και την αξία που αυτά είχαν κατά το χρόνο της απαλλοτρίωσης απευθυνόμενοι σε δικηγόρους, μηχανικούς, γεωπόνους κ.α. και δαπανώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τη λήψη αντιγράφων των συμβολαίων τους και πιστοποιητικών, για τη σύνταξη δικογράφων, την εκπόνηση τοπογραφικών και τεχνικών εκθέσεων. Τις δαπάνες αυτές το Ελληνικό Δημόσιο δεν προτίθεται να αποζημιώσει και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες επιδόθηκαν μάταια σε μια προσπάθεια καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός για τον οποίο χρειάστηκε να υποβληθούν στις δαπάνες αυτές.
Η αποκατάσταση της κάθε είδους βλάβης των ανθρώπων αυτών συνιστά ηθική και νομική υποχρέωση της Πολιτείας και θα πρέπει προς το σκοπό αυτό να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις.»
Ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε «Ανακλήθηκε χθες η απαλλοτρίωση από τα Χανάκια μέχρι τον Αλφειό. Το έργο της Ολυμπίας Οδού πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του, γιατί είναι ένα έργο  ανάπτυξης για την περιοχή.  Δυστυχώς, αφήνει ουσιαστικά έξω την πρωτεύουσα του νομού, και το κυρίως έργο σταματά στα περίχωρά της, κάτι που είναι αδιανόητο.»
Κανονικά μέχρι τα Χανάκια
Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα διεξαχθεί κανονικά μέχρι των κόμβο των Χανακίων,  δηλαδή μέχρι τα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Ιαρδάνου. Για το κομμάτι αυτό η υπόθεση έχει εκδικαστεί από τις 19 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο.  Τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης, που θα ορίζει την τελική τιμή των αποζημιώσεων, για του ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, αν το ελληνικό δημόσιο καταβάλει στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων το 60% της προσωρινής τιμής που έχει ορίσει το Πρωτοδικείο Πύργου , μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του έργου, και να καταβάλει το υπόλοιπο 40% αργότερα.

SOS για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας!

Ουσιαστικές απαντήσεις και ενίσχυση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας θα επιδιώξει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις συναντήσεις που θα έχουν μαζί τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για την επόμενη Τετάρτη αποφασίστηκε συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου.
Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, υπό την προεδρία του κ. Νίκου Κυπρούλη, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο και έχει οδηγήσει τους δικηγόρους σε αποχή διαρκείας μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.

Οι επόμενες κινήσεις
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προγραμμάτισε συνάντηση στις 10 το πρωί της Δευτέρας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη 1 το μεσημέρι με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ στις συναντήσεις αυτές θα κληθούν να παραστούν και οι βουλευτές του Νομού Ηλείας, για να στηρίξουν τα αιτήματα όχι μόνο του Συλλόγου αλλά ολόκληρου του λαού του δήμου Ήλιδας και των δήμων του κάμπου.
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου από τις 9 έως τις 11 το πρωί προγραμματίστηκε να γίνει συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας, σε μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των δικηγόρων και να αναδειχθεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό άλλωστε ο Σύλλογος θα καλέσει και θα ζητήσει να έχει στο πλευρό του, τους βουλευτές του νομού, τους Δημάρχους Ήλιδας και κάμπου, τους φορείς και τους Συλλόγους, αλλά και τους πολίτες που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο Πρωτοδικείο.

Αντέδρασε έγκαιρα αλλά…
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας είχε εντοπίσει εγκαίρως τα προβλήματα με τις ελλείψεις δικαστικών λειτουργών και από τις 20 Αυγούστου είχε αποστείλει σχετικά έγγραφα τόσο στον Πρόεδρο το Αρείου Πάγου και τον διευθύνοντα του Εφετείου Πατρών, ενώ στη συνέχεια, στις 27 Αυγούστου, επανήλθε με νέο έγγραφο στους παραπάνω, το οποίο απευθυνόταν και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και τον πρόεδρο Εφετών Πατρών.
Και δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησε επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντιπρόεδρο, την Εισαγγελέα και τους Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου έλαβε την προφορική διαβεβαίωση για την αποστολή ενός Αντιεισαγγελέα, ενός Πρωτοδίκη και ενός Ειρηνοδίκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο κ. Κυπρούλης, η ενημέρωση που έχει ο Σύλλογος είναι ότι ο Αντιεισαγγελέας Πύργου που αποσπάται στην Αμαλιάδα κατέθεσε ένσταση για μη μετάθεσή του, επειδή στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας υπηρετεί ως Πρωτοδίκης η σύζυγός του. Επίσης, η Ειρηνοδίκης που επρόκειτο να αποσπαστεί έχει επίσης υποβάλλει ένσταση αφού υπηρετεί στη Σπάρτη και ο σύζυγός της στην Καλαμάτα. Σε ότι αφορά την έλευση Πρωτοδίκη, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση.
«Με αφορμή τα παραπάνω θα επισκεφθούμε εκ νέου τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να ζητήσουμε την πλήρωση των κενών θέσεων. Συγχρόνως θα ενημερώσουμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια του δήμου Ήλιδας και των δήμων του κάμπου, καθώς επίσης και όλους τους βουλευτές του νομού και τους φορείς της πόλης, από τους οποίους θα ζητήσουμε συμπαράσταση, γιατί εξαιτίας της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου κινδυνεύουμε με κατάργησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπρούλης.

Τα κενά
Από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, επί της ουσίας παρουσιάστηκαν και υπηρετούν κανονικά αυτή τη στιγμή, μόνο ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Νέγκας και οι πρωτοδίκες κ. Ααθανάσιος Πανταζόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Μέτος. Μία νεοπροαχθείσα πρωτοδίκης έλαβε άδεια κύησης, ενώ μία πρωτοδίκης που κατέχει οργανική θέση στο Πρωτοδικείο βρίσκεται σε άδεια ανατροφής διδύμων τέκνων.
Η πρωτοδίκης- ανακρίτρια απουσιάζει επίσης με άδεια κύησης. Και στο Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας απουσιάζει μία ειρηνοδίκης με άδεια κύησης, ενώ με άδεια κύησης απουσιάζει και μία ειρηνοδίκης από το Ειρηνοδικείο Μυρτουντίων.
Πρόβλημα έχει ανακύψει και με την Εισαγγελία Αμαλιάδας, καθώς η αντιεισαγγελέας που παρουσιάστηκε πήρε επίσης άδεια κύησης, ενώ και η Εισαγγελέας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και οι ανάγκες καλύπτονται από Εισαγγελείς άλλων Πρωτοδικείων και από έναν πρωτοδίκη.
Όλα τα παραπάνω κενά σε ένα Πρωτοδικείο με μεγάλη δυναμική, πολλές υποθέσεις, τακτικές δικάσιμους και φυσικά αυτόφωρα!

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Τα αποτελέσματα του Κυπέλλου Ηλείας και των εξ αναβολής αγώνων

Τα αποτελέσματα του Κυπέλλου Ηλείας
AΠΟΛΛΩΝ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ 1-4
ΑΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ-ΑΙΑΣ 1-7
AΟ ΚΑΣΤΡΟ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΛΙΚΩΜΟΥ 2-4
ΝΙΚΗ ΤΡΑΓΑΝΟΥ-ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2-0
ΠΑΝΩΛΕΝΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ-ΠΑΟΚ ΚΑΚΟΒΑΤΟΥ 2-1
ΔΟΞΑ ΕΛΑΙΩΝΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ 0-2

Β CONSAFO

AEΚ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΟ ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5-1
ΑΡΗΣ ΛΑΝΘΙΟΥ-ΝΕΔΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΟΥ 1-1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΕΡΜΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ 4-2
ΩΛΕΝΙΑΚΟΣ ΩΛΕΝΑΣ-ΑΕ ΠΗΝΕΙΑΣ 1-2
ΠΕΛΟΨ ΠΕΛΟΠΙΟΥ-ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΑΛΜΩΝΗΣ 4-2
ΑΕΤΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΟΥ-ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ 3-3
ΑΠΟΛΛΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ-ΑΟ ΜΑΚΡΙΣΙΑ 2-2
ΑΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΒΡΙΝΑΣ 5-1
ΠΗΝΕΙΑΚΟΣ-ΑΟ ΑΡΕΤΗΣ 1-3
ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ-ΔΑΦΝΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ 2-5
EΘΝΙΚΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΡΔΑΜΑ 2-1
ΝΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΥΝΕΪΚΩΝ-ΛΕOΝΤΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 0-6
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΥΡΤΙΑΣ 1-2
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ 1-1
AΦΟΒΟΣ ΒΡΟΧΙΤΣΑΣ-ΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ 1-0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΠΥΡΓΟΥ 1-6

ΗΛΕΙΑ Αυτοψία Κατσιφάρα στα έργα στο λιμάνι Κατακόλου

Με πρότυπο μαθηματικό μοντέλο σχεδιάστηκε η κάθε λιμενική παρέμβαση στο λιμάνι Κατακόλου που προβλέπει την επέκταση των μόλων δέσης κρουαζιερόπλοιων και την προστασία από τον κυματισμό ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η εργολαβία που ήδη εκτελείται αφορά στην επέκταση του προσήνεμου μόλου (κατά 150 μέτρα από την υφιστάμενη) και την αντικατάσταση της σπίθας (φάρος) με πλωτό μέσο, ωσότου ολοκληρωθεί το έργο και μετατοπιστεί ο φάρος στη νέα του θέση. Μάλιστα αύριο αναμένονται στο Κατάκολο στελέχη της υπηρεσίας φάρων για να δρομολογήσουν τις διαδικασίες.  
Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας έχει προβλεφθεί να γίνουν  – θα ξεκινήσουν την προσεχή Πέμπτη - εργασίες κατασκευής κρηπιδώματος, μήκους 8 μέτρων (από το πέρας  της παραλιακής ζώνης,  μπροστά από τις καφετέριες) καθώς και εσωτερικός κυματοθραύστης για την προστασία τους από τον κυματισμό! Οι εργασίες αυτές αναμένεται να αποφέρουν πέραν της αισθητικής βελτίωσης, σημαντικά οφέλη ως προς την λιμενική ασφάλεια πρόσδεσης πλοίων ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Σύσκεψη στο λιμενικό ταμείο
Σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το σημαντικό αυτό έργο, έγινε χθες το πρωί ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο, όπου ο ανάδοχος ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Μπράμος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Μητρόπουλος, Παρασκευή Βεργοπούλου, Δημήτρης Κωσταριάς, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, οι Δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Κανελλόπουλος, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Απόστολος Κατσιφάρας
Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας

«Έργο – σημαία το λιμάνι...»
«Ένα έργο – σημαία, αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας σε ένα λιμάνι κομβικής σημασίας για ολόκληρη την χώρα, είναι αυτό που εκτελεί η Περιφέρεια για την αναβάθμιση του λιμένα Κατακόλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση λιμενικών υποδομών, τη δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών, αλλά και τη σύνδεση του λιμανιού με την Εθνική Οδό» μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το λιμάνι του Κατακόλου είναι ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός τουριστικός πυρήνας. Έτσι τον προσδιορίσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη θητεία μας και αναπτύξαμε ένα στρατηγικό πλάνο, βασισμένο σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα ο πρώτος άξονας αφορά την αναβάθμιση για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών του λιμένος Κατακόλου».
«Τα χρήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Εμείς αφουγκραστήκαμε την ανάγκη της περιοχής και τη σπουδαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου και έτσι το εντάξαμε ως έργο – σημαία και πλέον το εκτελούμε. Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα, προκαλώντας τη λιγότερο δυνατή όχληση στη σωστή λειτουργία του λιμανιού και των κρουαζιερόπλοιων. Με τη σωστή συνεργασία από όλες τις πλευρές θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέικα και έχουμε πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο. Προχωράμε και στο τέλος, εντός χρονοδιαγραμμάτων θα παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο».

ΗΛΕΙΑ Συγκλονιστικές αναφορές που «λύγισαν» το ακροατήριο

Ιδαίτερα καυστικός ασκώντας δριμεία κριτική στους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας, Ευριπίδης Νικολάου, ο οποίος προχθές, πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων και την απαλλαγή του ενός.

Οι συγκλονιστικές αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια αγόρευσής του ο εισαγγελικός λειτουργός, «λύγισαν» το ακροατήριο, καθώς ο ίδιος φάνηκε αρκετά «διαβασμένος» για την τόσο σοβαρή υπόθεση που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή του, άσκησε δριμεία κριτική στον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα και τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχαν κάποιο οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου παρά το γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Μάλιστα, ο κ. Νικολάου, αποκάλυψε στην αίθουσα του δικαστηρίου πως στις 26 Αυγούστου φέτος ο ίδιος επισκέφθηκε την Ηλεία και τις επίμαχες περιοχές ώστε να έχει προσωπική άποψη για τα γεγονότα που συνέβησαν τότε. Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, δεν συνομίλησε με κάποιον κάτοικο, ούτε αποκάλυψε την ιδιότητά του με σκοπό να μην επηρρεασθεί η κρίση του.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο εισαγγελέας, το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά στο Παλιοχώρι και είναι αδύνατον, όπως είπε, λόγω της ορατότητας που έχει το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο, να μην είδε ο πυροφύλακας την φωτιά, ο οποίος φέρει μεγάλη ευθύνη.
«Εάν είχε ειδοποιηθεί ένα πυροσβεστικό από τη Σμέρνα που απέχει πέντε λεπτά από το σημείο, δεν θα μιλούσαμε για τέτοια καταστροφή όπως αυτή. Αναγνωρίζω ότι ο πυροφύλακας δεν είχε υποδομή. Όμως η ευθύνη δεν παύει να υφίσταται», ανέφερε ο εισαγγελέας σύμφωνα με πατρινά δημοσιεύματα.

Σχέδια ρουτίνας τα ΣΝΟ χωρίς μελέτη

Αναφέροντας χαρακτηριστικές μαρτυρίες της δίκης, που υποστήριζαν πως τα Συντονιστικά Νομαρχιακά  Όργανα αποτελούσαν σχέδια ρουτίνας χωρίς μελέτη, ο εισαγγελέας, Ευριπίδης Νικολάου, αναρωτήθηκε πώς τα όργανα δράσης – όπως οι παράγοντες που συμμετέχουν στα ΣΝΟ –μπορεί να είναι αποτελεσματικά «όταν κάθονται κάποιοι πάνω από χαρτιά με το τσιγάρο στο χέρι».
Ο εισαγγελέας στην πολύωρη πρότασή του, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος, Παναγιώτης Τσούρας και Σοφία Νικολοπούλου ενώ αντίθετα πρότεινε την απαλλαγή του τότε προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκου Μιχαλόπουλου, η απόφαση για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

 
Blogger Templates