Social Icons

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Με πολύ καλά αποτελέσματα συνεχίζεται η ανακύκλωση

Κανονικά και με πολύ καλά αποτελέσματα συνεχίζεται η ανακύκλωση στον δήμο του Πύργου, η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Διονύσης Μπέλτσος, με εντατικούς ρυθμούς στην πόλη του Πύργου.
 Χθες το πρωί, ο κ. Μπέλτσος, προέβη σε δηλώσεις, ύστερα από σωρεία τηλεφωνημάτων που έχουν δεχθεί οι υπηρεσίες του δήμου από πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση και αν αυτή συνεχίζεται, τονίζοντας πως η ανοδική πορεία της ανακύκλωσης αποτυπώνεται από την αύξηση των τόνων που στέλνει ο δήμος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πάτρα κατά τον τρέχοντα μήνα.
 «Η ανακύκλωση στο Δήμο συνεχίζεται κανονικά και αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που έστειλε ο Δήμος Πύργου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πάτρα το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στους 97 τόνους, ενώ το μήνα Αύγουστο η αντίστοιχη ποσότητα ανερχόταν σε 40 τόνους περίπου. Άρα είχαμε αύξηση της ανακύκλωσης στον Δήμο μας, μέσα σε διάστημα ενός μηνός περίπου 143%, ένα ποσοστό αύξησης αρκετά μεγάλο, αν συνυπολογίσουμε ότι τον μήνα Αύγουστο στον Δήμο Πύργου, είχαμε έλευση τουριστών και ετεροδημοτών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών κατά 57 τόνους, συνέβαλε στην μείωση των αστικών απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Μπέλτσος.

Ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες

Παράλληλα όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την ανακύκλωση, Διονύσης Μπέλτσος, η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών του δήμου Πύργου, στην πύκνωση του μπλε δικτύου (κάδοι ανακύκλωσης) σε κομβικά σημεία του δήμου αλλά και στην συνεργασία των επιχειρήσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

«Παρακαλούμε όλους του Δημότες του Δήμου μας, να συνεχίσουν την ανακύκλωση στους μπλε κάδους, και να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στη μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων του Δήμου μας. Οι προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής για την προώθηση της ανακύκλωσης, θα ενταθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου, θα αρχίσει η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα ανακύκλωσης σε όλες τις πρωτοβάθμιες σχολικές μονάδες και θα τοποθετηθούν τα απαραίτητα μέσα και υλικά ανακύκλωσης (κάδοι ανακύκλωσης, καμπάνες γυαλιού, κυτία αποκομιδής τηγανέλαιου, ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών) σε στοχευμένα σημεία του Δήμου, για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων προϊόντων», κατέληξε ο κ. Μπέλτσος.

«Χειροπέδες» φόρεσε ο δήμος Πύργου

Σε καθεστώς επιτήρησης και επίσημα, μπήκε πλέον ο δήμος του Πύργου, ύστερα από το έγγραφο «φωτιά» που έφτασε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το οποίο συστήνει στη δημοτική αρχή να προβεί άμεσα σε εφαρμογή μέτρων για τη διόρθωση της αρνητικής απόκλισης που διαπιστώθηκε στον προϋπολογισμό του 2014.

Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ προέβη στην αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δήμου για το Α’ και Β’ τρίμηνο του 2014 και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2014, διαπιστώνοντας αρνητική απόκλιση έως και 23%, για την οποία είχε ενημερώσει και πάλι εγγράφως τον δήμο του Πύργου από τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι συστάσεις του Παρατηρητηρίου δεν έγιναν πράξη, με αποτέλεσμα να φτάσει στα χέρια του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, εκ νέου έγγραφο από την πρόεδρο του Παρατηρητηρίου, Γεωργία Μαραγκού, το οποίο παρέχει οδηγίες στον δήμο του Πύργου για τη διόρθωση της προμησθείσας αρνητικής απόκλισης του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014, ποσό το οποίο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.


«Είναι πάρα πολύ εύκολο, να γυρίζω σελίδες του παρελθόντος και να αρχίσω να αποδίδω ευθύνες στον έναν ή τον άλλον. Κανένας δεν θα ήθελε να αναλώσει χρόνο, που πρέπει να αφιερωθεί σε δράση, στο να ψάχνουμε να βρούμε ποιος έφταιγε. Όμως είχα κάνει ορισμένες προβλέψεις. Δεν ήταν προβλέψεις κάποιου ανθρώπου που βλέπει το μέλλον αλλά ήταν προβλέψεις ενός απλου οικονομολόγου που με την πρώτη αναλογιστική μελέτη που έκανε είδε τα οικονομικά δεδομένα του δήμου και είπε ότι δεν είναι ανατάξιμη η πορεία του. Έκανα ότι μπορούσα να κινητοποιήσω τις υπηρεσίες του δήμου και να τις οργανώσω. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά φταίει το σύστημα που τους έχει διαλύσει τελείως. Φταίει μια διοίκηση αδύναμη που δεν μπόρεσε να κουμαντάρει ένα μεγάλο καράβι», σχολίασε ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, για το ζήτημα της επιτήρησης στο οποίο μπήκε ο δήμος.

Μειώσεις μισθών, αύξηση τελών
και εφαρμογή μέτρων

Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πρωτ. 1754 έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο δήμος του Πύργου, προκειμένου να διορθώσει την αρνητική απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2014, θα πρέπει να προχωρήσει σε επίπεδο εσόδων στην «άμεση εφαρμογή μέτρων για την διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεών του, στην αύξηση των τελών των ανταποδοτικών υπηρεσιών», αλλά και σε επίπεδο δαπανών «στον περιορισμό των δαπανών μόνο σε αυτές τις μισθοδοσίας και τις απολύτως ανελαστικές, περιορίζοντας στο ελάχιστο ή και περικόπτοντας δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης».

«Μπήκαμε και επίσημα στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο δήμος πια φόρεσε χειροπέδες. Όσοι επιχειρούσαν κατά το παρελθόν με ψέμματα και με κακή απεικόνιση των οικονομικών του δήμου να πουν άλλα πράγματα πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Η θέση η δική μου είναι αντί να μεμψοιμηρούμε για εκείνα που χάσαμε, βάζουμε όσο μυαλό έχουμε στη διάθεσή μας, όση δυνατότητα επιστημονική διαθέτουμε και όση δύναμη μας έχει απομείνει και επαφίεται και στον πατριωτισμό των υπαλλήλων, στην καλή πρόθεση των πολιτών, στην κατανόηση όλου του κόσμου, το γεγονός ότι πρέπει να σώσουμε την πόλη μας», ανέφερε ο κ. Λιατσής ενώ τόνισε πως από την πλευρά του, δεν θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της αύξησης των τελών, ειδικά, όσο διάστημα τα σκουπίδια παραμένουν άλυτο πρόβλημα στην πόλη, ωστόσο μίλησε για πλήρη διάλυση του δήμου Πύργου τα τελευταία τρία χρόνια την οποία θα προσπαθήσει να βάλει σε «τάξη» ζητώντας από τους υπαλλήλους να πράξουν το αντίστοιχο.

Παράλληλα ο κ. Λιατσής, επεσήμανε πως θα κάνει από εδώ και στο εξής καθημερινό έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου, ενώ είναι έτοιμος να αφαιρέσει ακόμα και αξιώματα από τους συνεργάτες του (αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους κ.α.), σε περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τα δύο τρίμηνα του 2014, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου του 2014 στα έσοδα του δήμου Πύργου ανερχόταν στα 19.064.660,8 ευρώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού διαπίστωσε έσοδα 14.684.959,0 ευρώ με ποσό απόκλισης εκτέλεσης από το στόχο τα 4.379.701,8 ευρώ φτάνοντας το ποσοστό στο -23%.
Όσο για τα έξοδα ο στόχος του Α’ και Β’ τριμήνου ανερχόταν σε 13.752.513,4 ευρώ και η εκτέλεση του προύπολογισμού διαπίστωσε έξοδα 12.088.016,0 ευρώ με ποσό απόκλισης το 1.664.497,4 ευρώ.

«Γιατί δεν υπογράφει η Περιφέρεια για την Οσία Ξένη;…»

Την δυσαρέσκειά του για την μεγάλη καθυστέρηση υπογραφής του φακέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στη νέα θέση της Οσίας Ξένης, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, εξέφρασε χθες το απόγευμα, στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Πάτρα ο υπουργός με φορείς της περιοχής.
Ο κ. Λιατσής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ολοκλήρωση του φακέλου του δήμου, για την αδειοδότηση της νέας θέσης ώστε να προχωρήσει στη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων την οποία έχει ήδη προτείνει, σχολιάζοντας προς τον υπουργό πως «ένα μήνα μετά η διαδικασία βρίσκεται στο ίδιο σημείο, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι», παρότι ο δήμος του Πύργου, έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα …είπε στον Μανιάτη

Ο κ. Λιατσής, εξέθεσε τους λόγους της επίσκεψής του, στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη ο οποίος από την πλευρά του έδωσε αμέσως εντολή σε δύο συμβούλους του, να ενημερωθούν συγκεκριμένα από τον δήμαρχο του Πύργου, για την κατάσταση που επικρατεί και οι οποίοι, στη συνέχεια θα τον ενημερώσουν εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα ο κ. Μανιάτης, ανέφερε στον κ. Λιατσή πως θα διερευνήσει ο ίδιος το ζήτημα της μη υπογραφής του φακέλου, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα να προβεί στην υπογραφή, ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του νέου χώρου.

Ευθύνες στον περιφερειάρχη

Ο κ. Λιατσής, επέρριψε ευθύνες στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα πως δεν υπογράφει τον φάκελο που έχει καταθέσει ο δήμος του Πύργου, κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει.
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Λιατσής σε συνέντευξη τύπου είχε αναφέρει συγκεκριμένα για το θέμα, ότι: «Επειδή ο κ. Κατσιφάρας είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα της πόλης και επικαλείται μια περιβαλλοντολόγο και δεν υπογράφει, θα δώσω στον κ. Μανιάτη έμμεσα διαμαρτυρόμενος γι’ αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας και τη στάση και συμπεριφορά που έχουν απέναντί μας, τον φάκελο ακριβώς όπως τον έχουμε δώσει στον κ. Κατσιφάρα και θα του ζητήσω να καλύψει τον κ. Κατσιφάρα και να βάλει αυτός την υπογραφή του αφού ο κ. Κατσιφάρας δεν την βάζει. Όποιοι επιχειρήσουν να μας βάλουν και πάλι τη θηλειά στο λαιμό καλώ τον λαό της πόλης μας να είναι σε πλήρη εγρήγορση γιατί μπορεί να χρειασθεί η βοήθειά του για να επιβάλλουμε τις απόψεις που πρέπει σε όσους πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

ΗΛΕΙΑ Καταγγελίες για οικονομικές διαφορές και υπεξαιρέσεις

Οι καταγγελίες για οικονομικές διαφορές και υπεξαιρέσεις,  διαδέχονταν η μία την άλλη, το απόγευμα της Δευτέρας, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας. Μια συνεδρίαση στη διάρκεια του οποίου το «θερμόμετρο» ανέβηκε αρκετές φορές, όπως και οι τόνοι, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργο Αηδόνη να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Τ.Κ Στρεφίου Παναγιώτη Μουζή για αυθαίρετη διαχείριση δημόσιου χρήματος και τον πρώην συνεργάτη του δημάρχου, Γιάννο Παπαϊωάννου, να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Α.Ο Γιώργο Λινάργο, για υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαβάστηκε η επιστολή του κ.Αηδόνη προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Πέτρο Γιάννακόπουλο, για το θέμα της μη απόδοσης χρημάτων για την άρδευση του ΤΟΕΒ, από τον πρώην πρόεδρο Παναγιώτη Μουζή, στον δήμο. Μίλησε για ποσό 5.000 ευρώγια τις χρονιές 2011 και 2012, τα οποία είχε συγκεντρώσει από πληρωμές δημοτών, για ποσό3.800 ευρώ που είχε εισπράξει από τους διοργανωτές της Εμποροπανηγύρεως για την ενίσχυση των συλλόγων, χωρίς παραστατικά ή αποδείξεις και τα οποία δεν αποδόθηκαν, αλλά και για προμήθεια υλικού, αξίας 5.700 ευρώ από συγκεκριμένη επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση, κανένα έγγραφο, καμία περιγραφή ή κωδικός πληρωμής. «Όταν, παρά την προφορική διαβεβαίωση ότι θα τα επιστρέψει στον δήμο, δεν το έκανε, ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου, είπε, ότι δαπάνησε τα χρήματα για εργασίες στο χωριό του, που δεν έκανε ο δήμος. Η δουλειά του προέδρου, είναι να υποδεικνύει τις ανάγκες του χωριού του και όχι να διαχειρίζεται τα χρήματα. Και ρωτάω τον δήμο, θα έχουν και τα υπόλοιπα 40 χρονιά την ίδια μεταχείριση;», σημείωσε ο κ.Αηδόνης, δηλώνοντας μάλιστα, στις δύσκολες αυτές εποχές, έχει δηλώσει ότι θα είναι στο πλευρό της δημοτική αρχή για να πάρει ο δήμος μπροστά, αλλά, σε θέματα παραβατικότητας , αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας, η παράταξη του θα είναι «καταπέλτης».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πάντως, ο κ.Γιαννακόπουλος, όσον αφορά το θέμα της μη απόδοσης των χρημάτων στον δήμο, σημείωσε πως ο πρόεδρος, έχει καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία στο δήμο, για την πραγματοποίηση έργων και εργασιών. Ο ίδιος πάντως, με τον οποίο προσπάθησε η εφημ. «Πατρίς» να επικοινωνήσει, δεν «ανευρεθεί» στο τηλέφωνο.
Οι εντάσεις δεν τελείωσαν εκεί όμως, όσον αφορά το Στρέφι, αφού κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο νέος πρόεδρος Θοδωρής Τζούβαλης, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη «Αηδόνη», με την οποία έχει εκλεγεί, κάτι που όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί και, πιθανότατα, να μείνει στα λόγια και να μην περάσει στα χαρτιά.
«Κατηγορώ» και για το Φεστιβάλ
Κι ενώ όλα φαίνονταν πως θα κυλήσουν ήρεμα στην πορεία, ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του δημάρχου, Γιάννος Παπαϊωάννου, έχοντας ζητήσει το λόγο από το προεδρείο, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Α.Ο Γιώργο Λινάργο, και σύμβουλο τότε του Φεστιβάλ, για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία του Φεστιβάλ. «Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Λινάρδος, σημειώνοντας μάλιστα ότι, «επί προσωπικού, θα «απαντήσει» μέσα στις επόμενες ημέρες».
Η απάντηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Ερωτηθείς, και για τα δυο ζητήματα, ο αναπληρωτής δημάρχου Γιώργος Δεββές, μετά από συνεργασία και επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχος κ.Κοτζιάς (σ.σ βρίσκεται στην Αθήνα) δήλωσε τα παρακάτω:
Για το θέμα των καταγγελιών του κ.Παπαϊωάννου - πρώην συμβούλου του Δημάρχου- για  «κενό» που υπήρξε στην διαχείριση του Φεστιβάλ το έτος 2011 από μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, ο οποίος αντικαθιστούσε τότε τον Πρόεδρο της Επιχείρησης, σημείωσε «Παρότι η καταγγελία έγινε με τρία χρόνια καθυστέρηση και μάλιστα την στιγμή που ο κος Παπαϊωάννου δεν επαναπροσελήφθη στην θέση του ειδικού συμβούλου του δημάρχου, ο Δήμος δεν πρόκειται να  αφήσει να αιωρείται οποιαδήποτε υπόνοια για κακοδιαχείριση  που αφορά το Φεστιβάλ.
Μετά από επικοινωνία με τον Δήμαρχο και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, έχω να δηλώσω ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των παραστατικών του Φεστιβάλ για το συγκεκριμένο διάστημα, ακόμα και αν χρειαστεί η  παρουσία ορκωτού λογιστή.  Οτιδήποτε προκύψει θα τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση και αξιολόγηση.
Θα παραπέμψουμε στις αρμόδιες αρχές για καταλογισμό αν προκύψει ότι έχει βλαφτεί το  συμφέρον του Δήμου από οιονδήποτε». 
Εξάλλου, για το θέμα της μη απόδοσης των χρημάτων του ΤΟΕΒ, ο κ.Δεββές σημείωσε «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου και συζητήθηκε το θέμα, εδόθησαν διάφορες εξηγήσεις από τον προηγούμενο πρόεδρο της Τ.Κ. Στρεφίου για τα καταγγελλόμενα. Τοποθετήσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Τ.Κ. Στρεφίου, ο οποίος μάλιστα με αφορμή τις καταγγελίες αυτές  παραιτήθηκε από την παράταξη του κου Αηδόνη δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητος.  Άσχετα όμως  από τα παραπάνω ο δήμος, θα ελέγξει επισταμένως τα καταγγελθέντα, σε συνδυασμό με τα όσα κατατέθηκαν στην συνεδρίαση και θα ενημερώσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην προσπάθεια του να διορθώσει στρεβλές λειτουργίες πολλών χρόνων σε  ότι αφορά την σχέση του με τον ΤΟΕΒ, θεσμοθετεί νέο τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας άρδευσης, την οποία μέχρι σήμερα υλοποιούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκτίθενται, καθώς και νέου τρόπου υπολογισμού του ανταποδοτικού της κόστους».
Καταλήγοντας, ο κ.Δεββές, διαβεβαίωσε, πως «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας η διαφάνεια και προπαντός η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου ήταν και είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Την εμπιστοσύνη των δημοτών να διαχειριστούμε και αυτή την δημοτική περίοδο τις τύχες του δήμου μας θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». 

Οι «κυνηγοί χαλκού» «σήκωσαν» το Εργαστήριο Φυσικής!

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το  - άλλοτε υπερσύγχρονο - Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Καράτουλα, που έγινε στόχος διαρρηκτών, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οι «κυνηγοί» χαλκού, «σήκωσαν» ότι μεταλλικό βρήκαν στο χώρο, ακόμα και την πόρτα και τα σώματα καλοριφέρ του παλαιού σχολείου.
Το υπερσύγχρονο Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Καράτουλα - που στήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και μεράκι από τους εκπαιδευτικούς, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και προϋπολογισμό 90.000 ευρώ - ελλείψει χώρων στο λυόμενο συγκρότημα που στεγάζεται το σχολείο, μαζί με το Γυμνάσιο, μετά τους σεισμούς του 2008, παρέμενε «κλειδωμένο» στο παλιό, υπό κατεδάφιση σχολείο. Τότε, όπως εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής, Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, είχε μεταφερθεί στο χώρο των λυόμενων, το 50% του υλικού του Εργαστηρίου, για τις ανάγκες των μαθημάτων. Οι εγκαταστάσεις  (ηλεκτρολογικές και υδραυλικές), η βαριά επίπλωση και μέρος των οργάνων, παρέμεναν στην αίθουσα του 1ου ορόφου, κλειδωμένη και καλά ασφαλισμένη.
Μπήκαν από το παράθυρο
Ωστόσο, η καλά σφραγισμένη πόρτα, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους διαρρήκτες, που βρήκαν τρόπο πρόσβασης από το παράθυρο. «Η αίθουσα ήταν ασφαλής και δεν μπορούσε να διαρρηχθεί. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, οι διαρρήκτες μπήκαν στο χώρο, από το εξωτερικό παράθυρο, χρησιμοποιώντας σκάλα. Έσπασαν το τζάμι, μπήκαν στο χώρο και από μέσα πια, τράβηξαν τους πύρους ασφαλείας και άνοιξαν την πόρτα, την οποία στην συνέχεια ξήλωσαν και πήραν μαζί τους, όπως και πολλά παράθυρα και όλα τα καλοριφέρ του σχολείου», εξηγεί ο διευθυντής του Λυκείου Καράτουλα, Νίκος Σεβόπουλος.
Οι διαρρήκτες, ξήλωσαν τους 8 νεροχύτες που βρίσκονταν στο χώρο για τον καθαρισμό των αντικειμένων μετά τις εργασίες και τα πειράματα, ξήλωσαν ότι ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορούσαν και άνοιξαν όλα τα κουτιά, βαλίτσες, κιβώτια και ντουλάπες, αφαιρώντας μόνο τα μεταλλικά αντικείμενα. Ωστόσο, η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Η  καταστροφή είναι ολική γιατί, αυτά που έμειναν, χωρίς αυτά που έχουν πάρει, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να χρησιμεύσουν σε κάτι», εξηγεί ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Τους είδαν κάτοικοι
Για το θέμα, ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου και από κατοίκους της περιοχής, που, το βράδυ του Σαββάτου, είδαν το φορτωμένο φορτηγό να απομακρύνεται από το χωριό, όχι διερχόμενο από το Καράτουλα και τη Μαγούλα, αλλά διαμέσω Χειμαδιού. Μάλιστα, συνέδεσαν το ύποπτο «φορτίο» με το σχολείο, λόγω αντικειμένου που έπεσε από το φορτηγό, κατά τη μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, οι κάτοικοι, έδωσαν το αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και στις Αστυνομικές Αρχές.
Ζητούμενο, η ανέγερση σχολείων
Η λεηλασία του παλιού σχολείου αλλά και του Εργαστηρίου, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το θέμα της ανέγερσης του νέου σχολείου για τους 170 μαθητές που εδώ και 6 χρόνια στεγάζονται στα λυόμενα. Πέραν τούτου, η περιουσία του σχολείο, λόγω έλλειψης χώρου, βρίσκεται «διάσπαρτη» σε διάφορα κτήρια, του δήμου ή της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Βιβλιοθήκη του Σχολείου, που επίσης είχε στηθεί μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος και βρίσκεται ουσιαστικά σε «κούτες» φυλαγμένες σε κτίριο της Εκκλησίας.
Να προχωρήσουν τις διαδικασίες
Ο διευθυντής του Λυκείου κ.Σεβόπουλος, είχε κάνει παραστάσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και της προηγούμενης και της παρούσας Δημοτικής Αρχής, προκειμένου, αφενός να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ανέγερση του σχολείου που δικαιούνται τα παιδιά αλλά και να τους εξασφαλίσουν δυο ακόμα λυόμενες αίθουσες για το στήσιμο του Εργαστηρίου και τη συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων του σχολείου, ώστε να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και τους μαθητές που τόσα χρόνια βρίσκονται στα λυόμενα.

Έρχεται στο Κατάκολο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης

Στο Κατάκολο αναμένεται να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, όπως ενημέρωσε άτυπα ο ίδιος, προκειμένου να παραστεί σε ημερίδα ενημέρωσης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή και να δώσει περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες.
 Άλλωστε, το συγκεκριμένο αίτημα είχε διατυπωθεί από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Ηλείας, αφού η περίπτωση των κοιτασμάτων του Κατακόλου θεωρείται ως η ωριμότερη από πλευράς μελετών και ερευνών.
 Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη θα παραστεί σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα για το ίδιο θέμα στις 10:30 π.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμήμα Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα).
Μεταξύ άλλων, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βουλευτές, Δήμαρχοι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, εκπρόσωποι των παραρτημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των Οικονομικών Επιμελητηρίων, των Επαγγελματοβιοτεχνικών Επιμελητηρίων, η ΟΙΚΙΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Την Κυριακή ο υπουργος θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, προκειμένου να έχει κύκλο επαφών με την αμερικανική κυβέρνηση και με υποψήφιους επενδυτές με το θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες να κυριαρχεί στην ατζέντα.
Στο ταξίδι του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη ο Έλληνας υπουργός έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Εrnest Μoniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Catherine Novelli, ομάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών όπου θα παρουσιαστούν οι δυο γύροι παραχωρήσεων.
Παράλληλα, θα γίνουν δυο διαλέξεις σε ενεργειακά think tank: η πρώτη στο Center for Strategic and International Studies με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και η δεύτερη στο Πανεπιστήμιο  Columbia της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μανιάτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον ελληνο-αμερικανό μεγαλοεπενδυτή που ειδικεύεται σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας Γ. Σακελλάρη.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιβάλλον χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της Ελλάδας για ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, το αντίθετο μάλιστα. «Το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο και έντονο. Οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες και δεν επηρεάζονται από βραχυπρόθεσμες αλλαγές των τιμών. Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός των εταιρειών δείχνει ότι θα αυξηθούν οι τιμές».
Όπως ο ίδιος τόνισε, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για το shale gas και ότι δεν θα δώσει άδεια ακόμη κι αν υπάρξει σχετικό αίτημα.
 
Blogger Templates