Social Icons

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Έχουν κάνει σπίτι τους… τα ΚΤΕΛ

Τύλιξαν το μωρό τους σε μια ζεστή κουβερτούλα και πήραν τους δρόμους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, όχι τόσο για τους ίδιους όσο για το μικρό τους αγγελούδι.
Πριν καλά- καλά συμπληρώσει τους 4 μήνες της ζωής του, έμαθε τη σημαίνει ξενιτιά. Ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμα για ένα ζευγάρι από τη Ρουμανία που το τελευταίο διάστημα περιπλανώνται στους δρόμους του Πύργου, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό αλλά και λίγο γάλα για το μικρό παιδάκι τους.
Τρώνε ότι βρουν, και ότι τους δίνουν οι άνθρωποι στα σημεία που ζητιανεύουν, στις λαϊκές αγορές και έξω από τα σούπερ μάρκετ.
 Τα βράδια βρίσκουν κατάλυμα στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, προσπαθώντας να προστατέψουν, το μωρό τους από το κρύο. Δεν μπορούν να του προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα. Το καρότσι του μικρού παιδιού έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδια κουζίνα. Εκεί επιχειρούν να βράσουν με ένα γκαζάκι, λίγο γάλα.
Αλλά και αυτό τελείωσε λέει η μητέρα του παιδιού με δάκρυα στα μάτια. Η μοίρα φαίνεται να έπαιξε σ’ αυτούς τους ανθρώπους ένα άσχημο παιχνίδι. Ήρθαν στη χώρα μας και στην Ηλεία, μέσω Αθήνας, για ένα καλύτερο αύριο αλλά πλέον φαίνεται να λυγίζουν. 
Με σπαστά ελληνικά, ο πατέρας ισχυρίζεται πως δεν έχουν ούτε σπίτι, ούτε χρήματα για το μικρό παιδάκι τους, που χρειάζεται φροντίδα, γάλα αλλά και ιατρική περίθαλψη.  Στόχος τους είναι να μαζέψουν χρήματα, περίπου 300 ευρώ, όπως λένε, για  να πάνε στην Αθήνα, να βγάλουν τα απαραίτητα έγγραφα και μετά να φύγουν για την πατρίδα τους τη Ρουμανία. Εκλιπαρεί για βοήθεια όχι για να μείνει αλλά να μπορέσει να πάει πίσω στην οικογένειά του, στους δικούς του ανθρώπους και να επιχειρήσει ξανά να φτιάξει τη ζωή του με αξιοπρέπεια.

«Ανάσα» από τα σκουπίδια έως τις γιορτές

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε χθες το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, όπου έλαβε ομόφωνη απόφαση για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με τον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων από τον δήμο του Πύργου, κάτι που αναμένεται να γίνει σταδιακά από αύριο το πρωί.

Η χθεσινή συνεδρίαση στάθηκε, στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, καθώς ήταν το μοναδικό θέμα προς συζήτηση, προκειμένου, να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε από αύριο να ξεκινήσουν σταδιακά τα απορρίμματα να μεταφέρονται από το χώρο της Συντριάδας.
Σήμερα μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Ανδριόλας, που εισηγήθηκε του θέματος, αναμένεται να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου η οποία θα λάβει απόφαση για την κατακύρωση της σύμβασης και την έγκριση του αναδόχου, που έχει επιλεγεί από την τελευταία δημοπρασία. Ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, σημείωσε νωρίτερα χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου πως η μεταφορά δεν θα γίνει με χρήματα από τακτικές αποδοχές προσωπικού, κάτι που σημαίνει πως η δημοτική αρχή Πύργου «κέρδισε» το στοίχημα για την προσωρινή επίλυση στο ζήτημα, χωρίς να δαπανήσει χρήματα των ταμείων της.

«Βγάλαμε τη θηλειά των σκουπιδιών από το λαιμό μας. Δεν γίνεται η μεταφορά με χρήματα από τακτικές αποδοχές προσωπικού που σημαίνει πως είναι μια καλή αρχή. Αυτά για να γίνουν ήθελαν επιμονή και υπομονή», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής που αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη που είχε όλο αυτό το διάστημα ο δήμος του Πύργου, από τον βουλευτή, Κώστα Τζαβάρα τον οποίο ευχαρίστησε.

«Στις ενέργειές μας αυτές αυτεπάγγελτα και χωρίς να τον καλούμε ήταν κοντά μας ο Κώστας Τζαβάρας ο βουλευτής του Πύργου και κατ’ επέκταση της Ηλείας. Τον ευχαριστώ δημόσια. Δεν αρνήθηκαν βοήθεια οι υπόλοιποι βουλευτές αλλά εγώ δεν είχα τον χρόνο να καθήσω να τους ψάξω που σημαίνει ότι αν θέλει κάποιος να έρθει ας έλθει εδώ», τόνισε ο κ. Λιατσής.

«Εχθρική η στάση Κατσιφάρα»

Ο κ. Λιατσής, κατά τις πρωινές δηλώσεις του, από το Λάτσειο, έριξε τα βέλη του, προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, η στάση του οποίου, όπως ανέφερε είναι εχθρική προς την πόλη, καθώς δεν υπογράφει την έγκριση του φακέλου, που έχει καταθέσει ο δήμος του Πύργου και που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στη θέση της «Οσίας Ξένης» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση από την άλλη του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Γεωργιόπουλου, που έχει «αποκλίνει ελαφρώς» από αυτή του κ. Κτασιφάρα.

«Χαίρομαι που ο κ. Γεωργιόπουλος ελαφρώς έχει αποκλίνει από τη στάση του κ. Κατσιφάρα η οποία μέχρι σήμερα είναι εχθρική προς την πόλη μας. Θα είναι φιλική αν έχουμε την υπογραφή και τελειώσουμε με το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας των σκουπιδιών που είναι η εκμετάλλευση του χώρου που έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη. Υπάρχει και το τρίτο στάδιο με την θετική συνδρομή του υπουργού κ. Μανιάτη ο οποίος για τον Πύργο έχει κάνει τα πάντα για να μπορέσει να βοηθήσει. Ο κ. Κατσιφάρας έχει μια σιωπή περίεργη την οποία προσπαθώ να ερμηνεύσω με μεγάλη ανοχή και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κατηγορήθηκα από την αντιπολίτευση γιατί δεν έχω κάνει κινητοποιήσεις. Δεν έχει φύγει από το μυαλό μου πως μπορεί να γίνει μια συγκέντρωση στον Πύργο ανοικτή κάποιων χιλιάδων ανθρώπων για να τους πω τι είμαι σε θέση να κάνω», τόνισε ο κ. Λιατσής.

«Μοναδικός ο φάκελος του δήμου Πύργου»

Ο δήμαρχος του Πύργου, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του και αναφερόμενος στον φάκελο που έχει ετοιμάσει ο δήμος του Πύργου, για την διαχείριση των απορριμμάτων στην «Οσία Ξένη» επεσήμανε για ακόμα μια φορά πως αυτός είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα, που είναι πλήρης και στα πλαίσια της νομιμότητας ενώ αποκάλυψε πως ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι σε θέση να φροντίσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους δήμους για να καλύψουν μεγάλες υποχρεώσεις τους.

«Κάποιος από την κεντρική διοίκηση πρέπει να πάρει την ευθύνη. Υπάρχει ένας φάκελος που είναι μοναδικός στην Ελλάδα και είναι πλήρης. Εμείς έχουμε τελειώσει. Τις εξήντα ημέρες τις δαπανήσαμε για τα σκουπίδια αλλά όχι για να φύγουν δέκα ημέρες και να επανέλθουν μετά. Έχουμε έτοιμο πλέον τον χώρο και τον φάκελο και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπίζνες πλαν που θέλει λύση μέσα από τη δουλειά τη δική μας τουλάχιστο για μια τριετία. Έχω την πληροφορία πως ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα φροντίσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους δήμους να καλύψουν τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν. Όλα μπορούν να καταργηθούν αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί είναι μια κοινωνική δομή που συντηρείται και διατηρείται επειδή ακριβώς εξυπηρετεί την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Λιατσής.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου συμβουλίου, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση του θέματος της προγραμματικής σύμβασης με τον ΧΥΤΑ, ενώ ο κ. Ανδριόλας κλήθηκε να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους για το χρονικό διάστημα που θα καλύψουν οι 4 χιλ. τόνοι, που θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας.
Ο κ. Ανδριόλας, επεσήμανε πως η ποσότητα αυτή αρκεί για να καλύψει και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα της υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης μέχρι εκείνο το διάστημα στην «Οσία Ξένη».

«Βόμβα» στα πτυχία των φοιτητών του ΤΕΙ Πύργου!

«Βόμβα» στα πτυχία των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου έβαλαν οι χθεσινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της κοσμητείας που διεξήχθη χθες το μεσημέρι στο Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, περίπου 10 υποψήφιοι καθηγητές (μεταπτυχιακοί υπότροφοι και ωρομίσθιοι) αρνήθηκαν τελικά την πρόσληψή τους παρότι είχαν αρχικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Συγκεκριμένα, μόλις δύο μεταπτυχιακοί υπότροφοι θα διδάξουν φέτος (συν τέσσερις ωρομισθίους), με συνέπεια να βγουν από το πρόγραμμα πάρα πολλά μαθήματα (ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για 15) από το Α’ , το Γ` και το Ε΄ εξάμηνο!
Μάλιστα, αρχικά είχαν επιλεγεί τρεις καθηγητές, αλλά ο ένας επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τελικά αποχώρησε παρότι είχε ξεκινήσει τη διδασκαλία στο εξάμηνο…
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν απρόσμενη και αιφνιδίασε τη διοίκηση του τμήματος αλλά και τους σπουδαστές, αφού πλέον δημιουργεί «δεδικασμένο» σε αρκετά μαθήματα που δεν διδάχθηκαν ούτε πέρυσι και ελλοχεύει κίνδυνος να μη διδαχθούν ξανά, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στους φοιτητές που τα οφείλουν.
Στόχος πλέον της διοίκησης του τμήματος είναι να γίνουν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για αυτά τα μαθήματα το εαρινό εξάμηνο,  διότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για αυτό το εξάμηνο ένεκα του «βρόχου» των 15 εβδομάδων διδασκαλίας.
Σήμερα στις 12 θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των φοιτητών στο κτίριο της Ρήγα Φερραίου, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για όσα έχουν συμβεί και πώς πρόκειται να δράσουν για να αποτρέψουν τα τετελεσμένα γεγονότα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σωκράτης Καπλάνης, δήλωνε κατηγορηματικά πως… «δεν είναι δυνατόν να μη διδαχθούν όλα τα μαθήματα» επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κοσμητεία ως υπεύθυνη.
Είναι φανερό πάντως και στον πλέον αδαή ότι η χθεσινή μαζική παραίτηση καθηγητών –ορισμένοι εξ αυτών δίδασκαν από το 2005 στο τμήμα και φέτος… θυμήθηκαν να αποχωρήσουν– μόνο τυχαία δεν είναι και αποτελεί προϊόν ρεβανσισμού, εκδικητικότητας και μικροψυχίας.

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Η απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας σε κοινούς αναπτυξιακούς στόχους

Την  απαρχή μίας εποικοδομητικής συνεργασίας οριοθετημένη  σε κοινούς αναπτυξιακούς  στόχους  για τον τουρισμό, την κρουαζιέρα, αλλά και την περεταίρω ανάδειξη της περιοχής, αποτέλεσε το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου με τον νέο Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδα Βαρουξή.
Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας όσο και από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, η ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου και κυρίως το λιμάνι, αποτελεί τον  φάρο της ανάπτυξης αλλά και μία από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τον νομό μας.
«Χωρίς να υποτιμούμε καμία άλλη παραγωγική διαδικασία, για εμάς σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ο τουρισμός αποτελεί την ναυαρχίδα της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε έναν ξεχωριστό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κρουαζιέρα, με τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει, απαιτεί ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο – μελέτη προκειμένου σαν Νομός, να αποκομίσουμε από αυτήν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, με τον Δήμο Πύργου, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους και Φορείς του Νομού, αφού η κρουαζιέρα δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Κατακόλου, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός Χωροταξικού Σχεδιασμού από πλευράς υποδοχής και διαχείρισης των τουριστών», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδας Βαρουξής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας με την Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει  και η παρέμβαση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την χερσαία ζώνη του λιμένος, η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει την εικόνα του λιμανιού, αλλά θα αναβαθμίσει και τις παρεχόμενες προς τους επισκέπτες υπηρεσίες. Επίσης ο κ Βαρουξής εξέφρασε την διαπίστωση ότι στο πρόσωπο του κ Γεωργιόπουλου βρήκε ένα αρωγό στην προσπάθεια που θα καταβάλλει το Λιμενικό Ταμείο για να κάνει το όραμα που έχουν  πραγματικότητα. Παράλληλα τόνισε ότι στο τέλος τόσο ο ίδιος και τα μέλη του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου όσο και οι ηγεσίες της τοπικής κοινωνίας θα είναι υπερήφανοι για το έργο που θα έχει επιτελεστεί.

Αίτημα στο ΕΠΠΕΡΑΑ και διαδικασίες για τα σκουπίδια

Την υποβολή αιτήματος στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την έγκριση του υποέργου, «Σύστημα Ασφαλούς Αποθήκευσης σύμμεικτων ΑΣΑ Δ. Πύργου», αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης, της βιώσιμης, όπως αναφέρεται, διαχείρισης των απορριμμάτων. Το παραπάνω «πέρασε» κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση ενώ την μελέτη παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ανδριόλας.

Το συγκεκριμένο έργο, που θέλει ο δήμος να κατασκευάσει στην περιοχή της «Οσίας Ξένης» της τοπικής κοινότητας Κορυφής, έχει προϋπολογισμό, σύμφωνα με την μελέτη, το ποσό των 2.350.000 ευρώ και αναμένεται να εξυπηρετήσει τον δήμο του Πύργου, μέχρι και το τέλος του 2015.
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόλας, ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της μεθόδου προσωρινής ασφαλούς αποθήκευσης των αστικών στερεών αποβλήτων έχει συνολική έκταση 37 στρεμμάτων, αποτελείται από δύο τμήματα (17 και 20 στρεμμάτων αντίστοιχα) που θα χρησιμοποιηθούν σταδιακά και σε αυτόν θα γίνουν ορισμένες εργασίες διαμόρφωσης ώστε να λειτουργεί νόμιμα και με ασφάλεια προς το περιβάλλον.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του δήμου

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδριόλας, οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ είναι χωματουργικές εργασίες, έργα συλλογής και αποθήκευσης στραγγισμάτων, δίκτυο συλλογής και αποθήκευσης βιοαερίου, πυρσοί καύσης βιοαερίου και παράλληλα θα τοποθετηθούν μηχανήματα συμπίεσης στερεών αποβλήτων και θα διαμορφωθούν χώροι αποθήκευσης απορριμμάτων.

«Πριν την έναρξη εφαρμογής της μεθόδου θα γίνουν χωματουργικές εργασίες και διαμόρφωση του χώρου, με παράλληλη κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας για ομαλή κίνηση απορριμματοφόρων, μηχανημάτων και ανθρωπίνου δυναμικού. Θα σχεδιασθούν και θα κατασκευασθούν όλες οι εργασίες για την εύρυθμη λειτουργία διαχείρισης των Α.Σ.Α. σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις αδειοδοτήσεις. Θα γίνει κατασκευή δικτύου σωληνώσεων που καταλήγουν σε ειδικές δεξαμενές για τη συλλογή των στραγγισμάτων. Για την κατασκευή του δικτύου θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εκσκαφές ή επιχωματώσεις ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη κλίση των σωληνώσεων για την απορροή των στραγγισμάτων. Τα σταλάγματα θα συλλέγονται στις ειδικές δεξαμενές όπου μετά από κατάλληλη επεξεργασία θα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του Ε.Λ. του δήμου Πύργου. Κατασκευή δικτύου σωληνώσεων που καταλήγουν σε ειδικές δεξαμενές συλλογής παραγόμενου αερίου. Η κάθε δεξαμενή θα έχει ενσωματωμένες τις απαραίτητες βάνες και βαλβίδες ασφαλείας. Θα τοποθετηθεί από μία δεξαμενή σε κάθε τμήμα. Κατασκευή μηχανισμού καύσης του παραγόμενου βιοαερίου, με σύστημα επιτήρησης της φλόγας και ηλεκτρικό πίνακα για τον έλεγχο της λειτουργίας και την αυτόματη επανάληψη της διαδικασίας έναυσης, αν απαιτείται», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου.

Με σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων
Επίσης, όπως εξήγησε ο κ. Ανδριόλας, στο χώρο της «Οσίας Ξένης» θα λειτουργήσει ειδικό σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων με δυναμικότητα να μπορεί να επεξεργάζεται την ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων του δήμου Πύργου.

«Τα στερεά απόβλητα κατόπιν της εισαγωγής τους στο χώρο, θα οδηγούνται σε σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων, κατάλληλο για οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα και θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται. Η δυναμικότητα του συστήματος θα είναι κατάλληλη ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί την ημερήσια ποσότητα στερεών αποβλήτων του δήμου Πύργου. Τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στους χώρους αποθήκευσης με ειδικό εξοπλισμό οι οποίοι θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να μην επιτρέπουν την έξοδο σταλαγμάτων, θα αντέχουν στις πιέσεις παραγομένων αερίων και θα ελαχιστοποιούν τις πιθανές εξόδους οσμών. Στους χώρους αποθήκευσης θα έχουν ενσωματωθεί βαλβίδες συνδεδεμένες με το δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων, βαλβίδες συνδεδεμένες με το δίκτυο απαγωγής και συλλογής των παραγόμενων αερίων και βαλβίδες γενικής χρήσεως», είπε ο κ. Ανδριόλας.

Εξέφρασαν αμφιβολίες

Ωστόσο, για το σύστημα προσωρινής ασφαλούς αποθήκευσης των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Πύργου, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανα.Σ.Α.» του δήμου Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος ψήφισε «παρών» αναφέροντας ότι στο επιστημονικό μέρος της πρότασης, υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν, όπως πόση έκταση χρειάζεται, τι θα γίνουν τ’ απορρίμματα που προσωρινά θ’ αποθηκεύονται και ποια θα είναι η μόνιμη μέθοδος που θα εφαρμοστεί. Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Παναγόπουλος, ψήφισε αρνητικά αναφέροντας ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ η μέθοδος προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων θα πρέπει να είναι δοκιμασμένη, ως επίσης θεωρεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, που προκύπτει υπέρογκο ενώ αρνητικά επίσης ψήφισε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Γιάννης Βαρελάς.

«Αν θέλετε να μας κοιτάτε στα μάτια μεριμνήστε ΤΩΡΑ!»

Με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ηλείας, ενάντια στο Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, που όχι μόνο, όπως σημειώνουν οι μαθητές, δεν έχει βελτιώσει την παρεχόμενη εκπαίδευση, αλλά, ωθεί τους μαθητές στην παραπαιδεία και προκαλεί οικονομική «αιμορραγία» στους γονείς τους.
Χθες, υπό κατάληψη παρέμειναν το 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, τα Γυμνάσια Γαστούνης, Βαρθολομιού, Σιμόπουλου, Καράτουλα και Λάλα, το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το 1ο , 2ο , 3ο και 4ο Λύκειο Πύργου, το 1ο και 2ο Λύκειο Αμαλιάδας, τα Λύκεια Ανδραβίδας, Βάρδας, Βαρθολομιού, Καράτουλα, Λάλα και Νέας Φιγαλείας. Μάλιστα, αντιπροσωπείες από Λύκεια του Πύργου, της Αμαλιάδας και του κάμπου, πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, καταθέτοντας επιστολές και υπομνήματα με τα αιτήματά τους, ζητώντας την προώθησή τους στους ανώτερους αρμόδιους φορείς.
«Να πιέσετε παραπάνω…»
Στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, αντιπροσωπεία μαθητών των παραπάνω σχολείων, είχαν πολύωρη συζήτηση με τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Νίκο Αγγελόπουλο, στον οποίο εξέθεσαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον τους, μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αναγκάζει τους μαθητές απλά να διαβάζουν για τις εξετάσεις, τους ωθεί στην παραπαιδεία με αποτέλεσμα την οικονομική «αιμορραγία» των γονιών τους. Και όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, είναι αναγκασμένοι να αποτύχουν, όπως σημείωσαν τα παιδιά, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τη συνολική μόρφωση των παιδιών, την προετοιμασία τους ως αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.
Ο κ.Αγγελόπουλος, άκουσε με προσοχή τα παιδιά, τους συμβούλευσε να ανοίξουν τα σχολεία τους και να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, δεσμευόμενος  να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Δημητρέλλο (σ.σ απουσίαζε, ευρισκόμενος στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Πάτρα) και από εκεί θα προωθηθούν - όπως είπε - στον Περιφερειακό Διευθυντή  και στο Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, τα παιδιά, δεν έμειναν σ’ αυτή τη δέσμευση, αλλά ζήτησαν να πιέσουν και τα ίδια τα στελέχη της εκπαίδευσης, για να προωθηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις, στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Νάνσυ Σπυροπούλου


Δεύτερη ημέρα καταλήψεων στα σχολεία της Αμαλιάδας

Σε κατάληψη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τελούσαν χθες τα περισσότερα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα, καθώς οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των συμμαθητών τους από σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι μαθητές στο πλαίσιο κινητοποίησης με τίτλο:  «Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα», συνεννοούνται μεταξύ τους μέσω facebook και το ένα σχολείο ακολουθεί το άλλο στο χορό των καταλήψεων,. Το βασικό τους αίτημα, η βασική τους διαμαρτυρία είναι ενάντια στο νέο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων και ζητούν την κατάργησή του, αν και βέβαια το νέο σύστημα είναι η αφορμή, αφού τα παιδιά μέσα από τις διαμαρτυρίες τους θέτουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν το χώρο της εκπαίδευσης.
Στην Αμαλιάδα και χθες τελούσαν υπό κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το 1ο Γενικό Λύκειο και το 2ο Γενικό Λύκειο.
Ξεχώρισε δε η ανακοίνωση που εξέδωσαν και ανάρτησαν έξω από το σχολείο τους οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας, που ξεκινά με την εξής φράση: «Αγαπάμε το σχολείο, το λατρεύουμε. Όμως, όταν ερχόμαστε εδώ έχουμε έναν φόβο και όταν φεύγουμε βλαστημάμε σαν ναύτες! ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ;», διερωτούνται οι μαθητές και πιο κάτω στο κείμενό τους στηλιτεύουν το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητούν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, αφήνουν αιχμές για την προχειρότητα με την οποία καθιερώθηκε το νέο σύστημα, αναρωτιούνται για ποια δωρεάν παιδεία μιλάμε και ζητούν κατανόηση και βοήθεια…
Σήμερα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν λόγω των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο χώρο της εκπαίδευσης, οπότε παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν αύριο οι μαθητές.
 
Blogger Templates