Social Icons

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Τυφώνας «σάρωσε» το κάμπινγκ της Κουρούτας!

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην παραλία της Κουρούτας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του δημοτικού κάμπινγκ, το οποίο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και μετρά πληγές.
Οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν να πνέουν γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και ο τυφώνας που σάρωσε την περιοχή στις 3:30 τα ξημερώματα, άφησαν πίσω τους συντρίμμια και η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του κάμπινγκ είναι πραγματικά χαώδης, αφού δεν έμεινε τίποτα όρθιο.
 
Σωροί από δένδρα

Εντός του κάμπινγκ αλλά και στο χώρο του παρκινγκ τα δένδρα κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Περισσότερα από 30 δένδρα ξεριζώθηκαν και κατέρρευσαν, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ. Το κεντρικό εστιατόριο έχει υποστεί σημαντικές βλάβες, καθώς καταστράφηκε τμήμα της κατασκευής, ενώ δένδρα κατέρρευσαν και το καταπλάκωσαν. Ίδια είναι η κατάσταση και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του κάμπινγκ, όπου ισοπεδώθηκαν στέγαστρα, ενώ ξύλινες και τσίγκινες στέγες ‘πέταξαν’ στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκαν ακόμη και σιδερένιες κολώνες φωτισμού, που είχαν τσιμεντένια βάση.
 
Πρωτόγνωρες εικόνες

Η είσοδος του κάμπινγκ είχε αποκλειστεί από πτώσεις δένδρων και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας το πρωί για να απομακρύνει τα δένδρα, ενώ αποκλεισμένη παραμένει η οικία του προέδρου του Συλλόγου οικιστών Κουρούτας κ. Δημήτρη Γεωργόπουλου, ο οποίος μίλησε στο patrisnews.com για τα όσα συνέβησαν στην περιοχή: «Γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα πέρασε τυφώνας από το χώρο του κάμπινγκ και όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται πλέον σε πλήρη αποσύνθεση. Εγώ ενημέρωσα από την πρώτη στιγμή την ΕΤΑΔ ΑΕ, εκεί που ανήκει πλέον το κάμπινγκ, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ήρθαν από το δήμο Ήλιδας και εκτιμώ ότι απαιτείται συνεργασία από όλους επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Και πριν δύο χρόνια τέτοια εποχή είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο, όχι όμως τέτοιας έκτασης. Εμείς προτείνουμε να κοπούν τα κλαδιά των δένδρων και να ξαναφυτευτούν. Είναι κάτι όμως που θα το δούμε, ενώ αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι θα πρέπει οι πολίτες να προσέχουν και να μην βάζουν τα αυτοκίνητά τους κάτω από τα δένδρα» τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.
Το μεσημέρι έκαναν αυτοψία στην περιοχή ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Παναγιώτης Μαυρίκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Ακινήτων του δήμου Ήλιδας κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Γκρίλλας και μαζί και με τον κ. Γεωργόπουλο προχώρησαν στην διακοπή της ηλεκτροδότησης για να μην σημειωθούν ατυχήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθόπουλος, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και αφού ενημέρωσε και το Δήμαρχο Ήλιδας θα προχωρούσε και σε επικοινωνία με την ΕΤΑΔ. Και ο ίδιος επεσήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια κάποια δένδρα αφού κλαδευτούν πολύ βαθιά να ξαναφυτευτούν και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα το πρωί.

Σε πρώτο πλάνο οι προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου

Τις προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου για το έτος 2015, παρουσίασε την Τρίτη το απόγευμα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδας Βαρουξής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου, ο οποίος ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με μειοψηφούντες τους κ. Μιχαλακόπουλο και Χρήστο Γιάνναρο.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν τα ερωτήματα που έθεσε αρχικά ο κ. Μιχαλακόπουλος για την λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, ζητώντας να γίνει ενημέρωση για την συνολική χρήση του Νομικού Προσώπου όπως οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, ανεξόφλητα τιμολόγια, αλλά και η διατήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων ενώ για το ζήτημα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, ο κ. Μιχαλακόπουλος, χαρακτήρισε «παράξενους» ορισμένους κωδικούς έργων που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Παράλληλα ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις» διαμαρτυρήθηκε για την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην παράδοση του σχεδίου του προϋπολογισμού στους δημοτικούς συμβούλους, κάτι το οποίο έγινε, όπως είπε, λίγες ώρες πριν την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαλακόπουλος ζήτησε από το Σώμα να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, αφήνοντας υποψίες για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣΑ», Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορεί να δεσμεύει η υποψία για το παρελθόν, αυτό που μπορεί να γίνει στο μέλλον», τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται «σκιές» εκεί που υπάρχει «φως». Για την καθυστέρηση παράδοσης των εισηγήσεων συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος, Θεόδωρος Κόρδας, από την παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ισοσκελισμένο» τον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου.
Το ρόλο που θα πρέπει να παίξει το λιμάνι του Κατακόλου συνολικά στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων και πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να δει σοβαρά τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Γιάνναρος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου, ΦώτηςΔημόπουλος, ζήτησε τόσο από τον κ. Μιχαλακόπουλο όσο και από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, να εμπιστευθούν την νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και να κρίνουν στην πορεία της τα σωστά και τα λάθη.
Ως σωστά, χαρακτήρισε τα πρώτα δήγματα γραφής της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου, Γιώργος Ανδριόλας ενώ αναφέρθηκε και στην κίνηση του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου να ορίσει ορκωτό λογιστή για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης του Λ.Τ.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Γλιτώσαμε από την κόλαση…»

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που έζησαν οι έξι Ηλείοι στο φλεγόμενο πλοίο ‘Norman Atlantic’ και σώθηκαν κυριολεκτικά από την κόλαση της πύρινης λαίλαπας και της φουρτουνιασμένης θάλασσας, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν όρθιοι και να διασωθούν, την ίδια ώρα που οι οικογένειές τους βίωναν την αγωνία για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων.
Οι πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ ήταν ότι είχαν βγει σώοι και αβλαβείς από το πλοίο οΠαναγιώτης Κουμουκέλης από την Αμαλιάδα με τη σύζυγό του Βαρβάρα Λέφα, ο Χάρης Λυκοτόμαρος επίσης από την Αμαλιάδα, ο Θανάσης Φερμαντζής από τη Ροβιάτα, η Ρεγγίνα Θεοφίλη από την Αμαλιάδα με το Βρετανό σύζυγό της και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος από την Αμαλιάδα που ήταν λοστρόμος στο πλοίο. Μέχρι χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία πληροφορία για τον Μάριο Θεοδωρόπουλο που κατάγεται από την Παλαιοβαρβάσαινα και διαμένει με την οικογένειά του στην Πάτρα.

Επιστρέφουν σώοι
Ο Θανάσης Φερμαντζής ήταν από τους πρώτους που  βγήκαν από το φλεγόμενο πλοίο και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Ιταλία απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει αεροπορικώς.
Προχθές το βράδυ βγήκε σώα και η Βαρβάρα Λέφα, ενώ χθες το πρωί διασώθηκαν και η Ρεγγίνα Θεοφίλη που κατάγεται από την Αμαλιάδα με τον σύζυγό της Βρετανό αθλητή της υπερπήδησης εμποδίων Nick Channing- Williams. Από τους τελευταίους που βγήκαν από το πλοίο χθες το μεσημέρι ήταν ο Χάρης Λυκοτόμαρος, ο Παναγιώτης Κουμουκέλης και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Χθες το βράδυ έφθασαν στην Ηγουμενίτσα η Βαρβάρα Λέφα με το σύζυγό της Παναγιώτη Κουμουκέλη και σήμερα γύρω στις 4 τα ξημερώματα αναμένονταν στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο Minoan Lines.

«Να μην ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…»
Η μαρτυρία της Βαρβάρας Λέφα, που γλίτωσε πραγματικά στο παρά πέντε τη ζωή της και μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς», είναι συγκλονιστική: «Γλιτώσαμε από την κόλαση…» ήταν τα πρώτα της λόγια και περιγράφει τις αντίξοες συνθήκες επάνω στο πλοίο όσο ανέμεναν την διάσωσή τους, ενώ κάνει αναφορά για τραγικές ελλείψεις και παραλείψεις: «Ήταν η ώρα 5:30 το πρωί όταν ακούσαμε φωνές από τη διπλανή καμπίνα. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση. Η σειρήνα χτύπησε στις 5:40, όταν είχε φουντώσει το μισό πλοίο και καιγόταν το δάπεδο. Ανεβήκαμε τρέχοντας στο deck που ήταν η ρεσεψιόν και κυριολεκτικά άνοιγε το πάτωμα και έβγαζε φωτιές, καιγόντουσαν τα πόδια μας. Αμέσως μετά ανεβήκαμε στη γέφυρα . Μόνοι μας ψάχναμε να βρούμε σωσίβια , δεν υπήρχαν βάρκες, κόπηκε το ρεύμα, δεν υπήρχε νερό στις μάνικες… Ο αέρας ήταν στα 10 μποφόρ και έβρεχε ασταμάτητα. Εγώ βράχηκα και στέγνωσα πέντε φορές. Την ώρα που ήμουν στη γέφυρα και είχαν σπάσει τα παράθυρα για κλάσματα δευτερολέπτου γλίτωσα από το νερό που έριχναν τα πυροσβεστικά. Αναπνεύσαμε ατελείωτο δηλητήριο. Και φυσικά δεν ισχύει τίποτα από όσα λένε. Όση ώρα ήμασταν στην κόλαση του φλεγόμενου πλοίου δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, ούτε κουβέρτες, ούτε φάρμακα. Εγώ διασώθηκα το βράδυ της Κυριακής με ελικόπτερο και με μετέφεραν στο Minoan Lines. Εκεί πράγματι οι άνθρωποι μας βοήθησαν πάρα πολύ. Το μεσημέρι βγήκε και ο άνδρας μου και ευτυχώς επιστρέφουμε. Να μην το ζήσει κανείς αυτό που ζήσαμε…».
Η Βαρβάρα Λέφα ταξίδευε με τον άνδρα της που είναι οδηγός νταλίκας εταιρείας από τη Ζάκυνθο. Οδηγοί νταλίκας είναι και ο Χάρης Λυκοτόμαρος και ο Θανάσης Φερμαντζής.

Προσεύχονταν  και περίμεναν…
Την ώρα που οι Ηλείοι έδιναν μάχη για να διασωθούν, οι οικογένειές τους βίωναν τη  δική τους αγωνία, κρεμασμένοι πάνω από ένα τηλέφωνο για να μάθουν κάποιο νέο.
Συγκλονιστική είναι η μητέρα του Παναγιώτη Κουμουκέλη η κα Μαρία Ζέμπερη η οποία μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε ότι πληροφορήθηκε ότι ο γιος και η νύφη της ήταν επάνω στο πλοίο το βράδυ της Κυριακής από Αθηναϊκό κανάλι. Από εκείνη την ώρα δεν σταμάτησε να προσεύχεται, όπως εξομολογείται: «Δεν περιγράφεται αυτό που βίωσα μέχρι να μάθω ότι βγήκαν ζωντανοί από το πλοίο. Δεν ήξερα ότι ταξίδευε ο γιος μου λόγω Χριστουγέννων και το έμαθα από Αθηναϊκό κανάλι το βράδυ της Κυριακής. Όλη τη νύχτα ήμουν στην τηλεόραση γιατί δεν με ενημέρωνε κανείς. Ούτε από την εταιρεία ούτε από πουθενά και δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά τηλέφωνα. Έκλαιγα για τους άλλους ανθρώπους και μετά έκλαιγα γι’ αυτό που συνέβη στην οικογένειά μου και προσευχόμουν. Μακάρι να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους».
Μεγάλη αγωνία βίωσε και ο θείος του Παναγιώτη, ο κ. Παρασκευάς Κουμουκέλης από τα Σαβάλια, ο οποίος μας περιγράφει: «Ψαχνόμαστε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν υπήρχαν κινητά, δεν υπήρχε επικοινωνία με κανέναν. Για όλους αγωνιούσαμε. Να μην ξανατύχει σε κανέναν τέτοιο πράγμα».
Και οι συγγενείς των άλλων διασωθέντων βίωσαν πολύ δύσκολες στιγμές και χθες προσπαθούσαν να συνέλθουν, ενώ η αγωνία τους θα πάρει τέλος όταν αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. 
 
Blogger Templates