Social Icons

Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων στο λιμάνι Κατακόλου

Παρά το ψύχος και φέτος στον εορτασμό του Αγιασμού των Υδάτων στο επίνειο του Πύργου, τοΚατάκολο, δέκα κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ιονίου τιμώντας το έθιμο της ανάδυσης του τιμίου σταυρού  που κατεδύθη υπό τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κκ Γερμανού.
Το παρών φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσε το σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η Θεια Δοξολογία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της ημέρας των Θεοφανείων και στις έντεκα το πρωί η πομπή οδηγήθηκε στο λιμάνι Κατακόλου, πλησίον της κεντρικής προβλήτας, λόγω των εκτελούμενων στη χερσαία λιμενική ζώνη έργων.
Εκεί τηρήθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο για την διέλευση πεζών όσο και οχημάτων ενώ για τη διευκόλυνση του κόσμου οι αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές είχαν κατανείμει αντίστοιχα τις ζώνες φύλαξης τους ανά τομέα λειτουργώντας σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους.
Ο τυχερός κολυμβητής που ανέδυσε τον σταυρό από τα παγωμένα νερά της θάλασσας στο Κατάκολο ήταν ο Απόστολος Γουργούρας από τα Χανάκια ο οποίος είχε και στο παρελθόν βουτήξει για το έθιμο. Ο 40χρονος άνδρας κρατώντας την μόλις 5 ετών κορούλα του, Χαρά και τον χρυσό σταυρό, που του προσέφερε ως έπαθλο η ΙΜ Ηλείας, όπως ανέφερε, ήθελε για προσωπικούς λόγους να βουτήξει και θεωρεί μεγάλη ευλογία το γεγονός πως κατάφερε να βρει πρώτος αυτός τον σταυρό ανάμεσα σε άλλους εννέα κολυμβητές.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του τιμίου σταυρού στον ΙΝ Αγίου Νικολάου Κατακόλου και τη διανομή αγιάσματος στους πιστούς ενώ μετά το πέρας της , στην πλατεία του χωριού έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Μητροπολίτη Ηλείας που ευλόγησε και έκοψε τις πίτες των φορέων.
Φέτος οι πρωτοχρονιάτικες πίτες είχαν έναν παρονομαστή, την προσπάθεια όλων για μια καλύτερη και δημιουργική χρονιά και για τον λόγο αυτό, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, κοινότητα Κατακόλου, πολιτιστικός σύλλογος, σώμα λιμενεργατών, επαγγελματίες αλιείς καθώς  και οι δυο εμπορικοί σύλλογοι στο Κατάκολο, έκοψαν από κοινού τις πρωτοχρονιάτικες πίτες τους.
Οι επτά αντίστοιχα τυχεροί έλαβαν και τα ισάριθμα δώρα τους, προσφορά του λιμενικού ταμείου και των εμπόρων του Κατακόλου.
Μεταξύ άλλων το παρών στις εκδηλώσεις στο Κατάκολο έδωσαν οι βουλευτές Ηλείας, Κώστας Τζαβαρας, Διονυσία –Θεοδώρα Αυγερινοπουλου, Ανδρέας Μαρίνος και Γιάννης Κουτσούκος.  Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  αρμόδιος σε θέματα Οικονομικών κ Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Γαβριλης Λιατσής, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ Δημήτρης Μεσσαλάς, οι αντιδήμαρχοι  Γιώργος Ανδριόλας ,Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, και Διονύσιος Μπέλτσος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κος Λεωνίδας Βαρουξής , ο αντιπρόεδρος κος Διονύσιος Αντωνόπουλος, μέλη της Διοίκησης και ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Καντούνης.
Μεταξύ των αξιωματούχων ήταν ο Διοικητής του ΚΕΑΤ,  ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ,  ο αστυνομικός Δ/ντης Ηλείας κ Κ. Δίπλας, οι διοικητές της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Πύργου και του Αστ. Τμήματος, της Π.Υ Πύργου, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, υποπλοίαρχος κ Ευστάθιος  Κουκουνάρης, ο πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού κ Ζωής Υφαντής και ο αντιπρόεδρος της ενώσεως, αξιωματούχοι ενόπλων δυνάμεων και η διοίκηση του ΕΒΕ Ηλείας δια του προέδρου κ Κώστα Νικολουτσου και των αντιπροέδρων κ Κ. Λεβέντη και Ν. Παναγωτακοπουλου. Ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημ Συμβουλίου Πύργου κ Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ Μιχάλης Κατρινης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κ Γ.Χηνος, πολιτευτές και πλήθος κόσμου.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική «Απόλλων» Πύργου.
Τέλος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου δεξιώθηκε τους επίσημους καλεσμένους του σε ιδιωτική αίθουσα εκδηλώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates