Social Icons

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Αναζητά λύση για το «φραγμένο» αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών

Λύση για την απομάκρυνση των φυκιών που έχουν «φράξει» το μεγαλύτερο μέρος του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Παντελεήμονα Λεχαινών, αλλά και χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορέσει να κάνει διάφορες παρεμβάσεις και να βελτιώσει – συντηρήσει τις υποδομές του αναζητά ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ πραγματοποίησε αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Παλαιολόγο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων «Το Αγκίστρι» κ. Χαράλαμπο Φακίρη, ενώ χθες αυτοψία στον χώρο πραγματοποίησε ο Λιμενάρχης Κυλλήνης κ. Ανδρέας Βόσσος.
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να βρούμε άμεσα μια λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του φραγμένου αλιευτικού καταφυγίου. Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο αυτό καθώς στο αλιευτικό καταφύγιο από την μέρα που παραδόθηκε δεν έχει γίνει η παραμικρή συντήρηση ή άλλου είδους παρέμβαση και οι ελλείψεις που έχει είναι πολλές. Γι’ αυτό το λόγο, αναζητούμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα γενικότερα στο οποίο θα μπορέσουμε να εντάξουμε το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών, προκειμένου να κάνουμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΝΕΟΦΥΤΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

«Έφραξε»

«Στοίχισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε σαν ολοκληρωμένο έργο για την περιοχή της πεδινής Ηλείας μόλις λίγα χρόνια πριν από το 2010. Από τότε μέχρι σήμερα ο καιρός και ο χρόνος το μαστιγώνει αλύπητα αφού δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία συντήρησής του, απουσία φορέα διαχείρισης. Έργο βασικά καινούργιο το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Παντελεήμονα έχει καταντήσει μη λειτουργικό και επικίνδυνο για τους κατοίκους και τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής. Και αντί να αποτελεί ένα ζωντανό και παραγωγικό εργαλείο για την κοινωνία μας, έχει γίνει ένα παθητικό και προβληματικό έργο. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύουμε τα τρωτά σημεία του έργου αυτού, είναι όμως η τελευταία προτροπή προς τη νέα Δημοτική Αρχή να αρχίσει να επιλύει θέματα και όχι απλά να τα καταγράφει και να ομολογεί ότι είναι προβλήματα.
Πρώτο. Η δυσοσμία από τα σάπια φύκια που έχουν «φράξει» όλο το χώρο του αλιευτικού καταφυγίου είναι το πρώτο πράγμα που «υποδέχεται» τους επισκέπτες. Σε πολλά σημεία το βάθος του λιμανιού δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, ενώ σε λίγο θα περπατάμε επάνω στα συμπαγή σημεία – διαδρόμους που ήδη έχουν δημιουργήσει τα φύκια.
Δεύτερο. Τα μεγάλα σκάφη είναι «εγκλωβισμένα», τα καΐκια των ψαράδων είναι σε αδράνεια εδώ και μέρες αφού το βύθισμά τους δεν τους επιτρέπει να βγουν γιατί ο δίαυλος είναι ήδη κλειστός με συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να βγάλουν το μεροκάματό τους.
Τρίτο. Η αλμύρα έχει καταστρέψει πολλές από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όλους τους σωλήνες και τους αυλούς των πυροσβεστικών φωλεών, οι οποίες έχουν διαβρωθεί και χρειάζονται αντικατάσταση.
Τέταρτο. Η επικίνδυνη κλίση της γλίστρας έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές ζημιές κατά την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών.
Πέμπτο. Η κάθετη θραύση του οδοστρώματος στο νοτιοδυτικό βραχίονα του λιμένα και σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από της αρχής αυτού, έχει υποστεί καθίζηση και έχει επιδιορθωθεί μερικώς.
Έκτο. Τα σκαλοπάτια διάσωσης στο εσωτερικό του λιμένα δεν είναι εργονομικά.
Σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Παντελεήμονα δεν θυμίζει σε τίποτα το έργο που παραδόθηκε πριν από 5 περίπου χρόνια στους κατοίκους και τους αλιείς της περιοχής. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων που δραστηριοποιείται από το 2010 έχει επισημάνει τα προβλήματα και τις ελλείψεις του λιμανιού στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στο Λιμεναρχείο Κυλλήνης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μάταια αναμένει από τους αρμόδιους αυτούς φορείς και υπηρεσίες την επίλυσή τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μάλιστα κ. Φακίρης, εδώ και 4 μήνες συνεχώς και εναγωνίως έχει ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή ότι μπορούσε να βρει λύση με μικρό κόστος πριν φτάσει σε αυτή την οριακή κατάσταση της «απόγνωσης των ψαράδων» και της ολοκληρωτικής φράξης του λιμανιού.
Γι’ αυτό, σαν μείζονα μειοψηφία προτείνουμε: Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους αλιείς και το σύλλογό τους πρέπει άμεσα να δώσουν κάποια λύση, έστω και προσωρινή, επιλύοντας έτσι μερικώς το οξύ πρόβλημα των ψαράδων. Χρειάζεται να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης από το δήμο ο οποίος θα καταγράφει, θα επιλύει, θα λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Παντελεήμονα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates