Social Icons

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

«Τα σκουπίδια δεν είναι... μπίζνες!»


Η εδώ και μήνες εκπεφρασμένη θέση της νέας κυβέρνησης παραμένει αταλάντευτη κατά της κατασκευής των «σκουπιδεργοστασίων» με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, κάτι που διατυπώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση  στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει  από χθες η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ με τίτλο «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική».
Ο κ.Βούτσης δήλωσε πως τα «φαραωνικά εργοστάσια είναι χρεοκοπημένη στρατηγική που έθετε ως επίκεντρο την αντίληψη ότι τα σκουπίδια είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες μπίζνες της εποχής.  Συνεπώς μακριά από εμάς αυτές οι αντιλήψεις, ότι δηλαδή χρειάζονται συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων για να τροφοδοτούνται σ’ αυτές τις φαγάνες. Και συνεπώς καταστρατηγείται από την πρώτη στιγμή, το πρώτο λεπτό, η κεντρική ιδέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όλων των σύγχρονων προσεγγίσεων ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε απομείωση των απορριμμάτων και μάλιστα με τοπική, περιφερειακή διαχείριση. Αυτό αποτελεί δεδομένο μιας άλλης στρατηγικής. Διότι δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν αυτά τα εργοστάσια αφού τα σκουπίδια μειώθηκαν μέσα στην  κρίση, ενώ αντιθέτως το σχέδιο που προωθούσαν προέβλεπε την αύξησή τους κατά 10%  ετησίως».
Ο κ.Βούτσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πορευθεί με βάση το τρίπτυχο «διαχωρισμός, ανακύκλωση, πρόληψη. Ώστε αυτό που απομένει να είναι το 20%, πιθανόν και λιγότερο, με διαχείριση τοπική και περιφερειακή».
Σε αυτό το σημείο ο νέος υπουργός Εσωτερικών ξιφούλκησε κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζοντας  δεν θα υπάρχει εκ μέρους του θετική αντιμετώπιση όταν τα αιτήματα φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορούν απλώς τη διαχείριση και τη μοιρασιά των ποσοστών.
«Θα ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε προγράμματα και πολιτικές οι οποίες θα περιέχουν το στοιχείο της καινοτομίας, της τοπικής εφαρμογής, του πλήρους σεβασμού στο περιβάλλον, της συμμετοχής λαϊκής παρέμβασης» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «μπλοκάρισμα» της χρηματοδότησης είναι δεδομένο.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τόνισε σε δηλώσεις τους ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες που θα προβλέπουν μειούμενες και σε καμία περίπτωση αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις αλλά και την πρόσφατη απόφαση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, να ακυρώσει σχετικό διαγωνισμό στην Αττική, το μέλλον του εργοστασίου απορριμμάτων στην Ηλεία είναι άδηλο.
Είναι νωρίς…
Ωστόσο, πηγές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δήλωσαν  στην εφ.Πατρίς ότι είναι ακόμα νωρίς για να προκαθοριστεί οποιαδήποτε εξέλιξη και ότι τον βασικότερο ρόλο τον έχει ο  -υπό αναθεώρηση και επικαιροποίηση- Περιφερειακός Σχεδιασμός.
«Έχουμε ήδη συγκροτήσει τις επιτροπές παρακολούθησης και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους δήμους και τους ΦΟΔΣΑ. Αφού συνθέσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν, θα διαμορφώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου Σχεδιασμού» δήλωσαν χαρακτηριστικά στην εφ.Πατρίς.
Υψηλόβαθμο αιρετό στέλεχος της Περιφέρειας δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι «όπως οι Περιφέρειες σέβονται το Κράτος, έτσι θα πρέπει και ο εκάστοτε υπουργός να σέβεται τις αποφάσεις και τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε επίπεδο. Μονομερείς ενέργειες δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν βοηθούν και δεν συνεισφέρουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Η κατασκευή της μονάδας στην Ηλεία είναι σε ώριμο στάδιο και απαιτεί προσεκτική συζήτηση και συνεργασία  για το μέλλον της».
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς έχει γίνει η δημοπράτηση, ενώ απομένει μόνο ο προσυμβατικός έλεγχος για να υπογραφεί η σύμβαση από τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Εκεί υπάρχει όμως το ακανθώδες ζήτημα της ελάχιστης εγγυμένης ποσότητας, για το οποίο έχουν ζητήσει δημοσίως επαναδιαπραγμάτευση, τόσο ο δήμαρχος Ήλιδας, κ.Χριστοδουλόπουλος, όσο και ο δήμαρχος Πύργου, Γ.Λιατσής.
Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Γ.Κανέλλης, δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι «η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα μπορεί να αποβεί πολύ πιο κοστοβόρα από οσο φαντάζεται ο κόσμος. Τρανό παράδειγμα το εργοστάσιο στην περιοχή Κόσιη της Λάρνακας στην Κύπρο, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, η εισερχόμενη ποσότητα είναι μικρότερη από την εγγυημένη, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ρήτρα και το κόστος ανά τόνο να έχει αυξηθεί κατά 80%».
 Τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Δ. Ελλάδας, Δήμου Ήλιδας, ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ) για να καθοριστεί η τύχη του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates