Social Icons

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΗΛΕΙΑ Οριακές καταστάσεις με τα σκουπίδια

Με τα σκουπίδια να έχουν γεμίσει τις αυλές τους, να βρίσκονται εκτεθειμένα στους δρόμους για πάνω από δύο μήνες και να κινδυνεύουν από μολύνσεις λόγω των σκουληκιών και των τρωκτικών που κυκλοφορούν σε αυτά, ζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του δήμου Πύργου.

Τόσο στην πόλη όσο και στις τοπικές κοινότητες, η κατάσταση είναι τραγική, με τους πολίτες να ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα τονίζοντας πως η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να προστατεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών και όχι να αφήνει ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια δίπλα από τις πόρτες τους.

Η μεγάλη οργή που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες τις τελευταίες ημέρες λόγω της ανυπόφορης κατάστασης, που επικρατεί για πάνω από δύο μήνες στον δήμο του Πύργου, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από φορείς, συλλόγους, επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι, είναι αναγκασμένοι να ζουν με τους τόνους των απορριμμάτων έξω από τα σπίτια τους και στην εργασία τους.

Το «πρώτο βήμα» έκανε ήδη ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου, που με ανακοίνωσή του, ζητά από τη δημοτική αρχή την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δημόσιους χώρους και απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους πολίτες του δήμου για κινητοποιήσεις ώστε να ασκηθεί η ανάλογη πίεση στην δημοτική αρχή.

Παντού ποντίκια
 
Παράλληλα, εκείνο που έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία σε όλους είναι πως το τελευταίο διάστημα τα σκουπίδια έχουν «γεννήσει» και αγέλες ποντικιών που κυκλοφορούν σε κάθε γωνιά της πόλης του Πύργου και τρέφονται από τα απορρίμματα που είναι σωρρευμένα στους κάδους ενώ πολύ σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν και οι αγέλες των αδέσποτων σκυλιών που αναζητώντας τροφή, μεταφέρουν σκισμένες σακούλες και σκουπίδια απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ψάχνουν για λύση

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με συνεργάτες του, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημαντικό πρόβλημα στην όλη διαδικασία είναι πως η δημοτική αρχή παρά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή της, ακόμα κάποιους τόνους για μεταφορά στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου, αυτούς δεν μπορεί να τους αποστείλει με κοντέινερ καθώς δεν μπορεί να βρεί τον χώρο που θα λειτουργήσει ως σταθμός μεταφόρτωσης, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το οικόπεδο της παλιάς Αγροτέκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές, όπως αναφέρουν πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» δημιουργήθηκαν και πάλι εντάσεις στην περιοχή της Συντριάδας, αυτή τη φορά στο χώρο που βρίσκεται πλησίον της παλιάς Αγροτέκ και που ο δήμος Πύργου έχει μεταφέρει τα απορριμματοφόρα και το υλικό καθαριότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να υπήρξε καταγγελία από πολίτες στην αστυνομία, πως στον συγκεκριμένο χώρο ο δήμος, εναποθέτει σκουπίδια, με αποτέλεσμα συνεργείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, να μεταβεί στο χώρο. Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το θέμα έληξε ήρεμα.
 
Πάντως στελέχη του δήμου Πύργου, τονίζουν από την πλευρά τους πως και ο δήμος της Ήλιδας θα πρέπει να προχωρήσει και αυτός σε έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το δημοτικό συμβούλιο.
 Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος του Πύργου, το τελευταίο διάστημα έχει «ρίξει» το μεγαλύτερο βάρος στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης ωστόσο σε πολλές των περιπτώσεων μπλέ κάδοι που χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση συσκευασιών είναι γεμάτοι με αστικά απορρίμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates