Social Icons

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Δεν έμεινε καρπός στα δέντρα...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιού στην περιοχή των Καλυβακίων, που σχεδόν δυο μήνες μετά τις αιτήσεις τους στον ΕΛΓΑ για εκτίμηση της ζημιάς στα περιβόλια τους, ακόμα περιμένουν τους γεωπόνους. Ο δύσκολος χειμώνας, με τις πολλές βροχές και τα κρύα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ ο παγετός, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν φόβους και για ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο.
  Ο παγετός «πλήγωσε» ελιές και εσπεριδοειδή, και ειδικά τις πορτοκαλιές που ήταν ακόμα «φορτωμένες». Οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην περιοχή, ειδικά τον Ιανουάριο, έφτασαν τους - 9 βαθμούς, μη αφήνοντας περιθώρια διάσωσης ούτε ενός πορτοκαλιού.
   Η ζημιά ήταν ολοκληρωτική αφού μέσα σε δυο εβδομάδες, με τη «βοήθεια» και των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, όλα τα πορτοκάλια είναι «στρώμα» στη γη. Πάνω στα δέντρα, δεν έμεινε ούτε για την οικιακή κατανάλωση, ενώ το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του καρπού για χυμό, δεν εξετάστηκε καν, αφού μετά τον παγετό, τα πορτοκάλια «φούσκωσαν και ξίνισαν».
   Ωστόσο, η ανησυχία των παραγωγών δε σταματά εκεί, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, εκτιμούν - βάσει της εμπειρίας και της χρόνιας ενασχόλησής τους με την παραγωγή - ότι έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στο φυτικό κεφάλαιο, τα οποία θα εκδηλωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις ζέστες. Αυτά τα δέντρα, είναι βέβαιο - όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί - ότι δεν θα καρποφορήσουν όπως πρέπει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, αν βέβαια ο επόμενος χειμώνας δεν τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα.
   Όσον για την τιμή, αυτή έδωσε την πρώτη απογοήτευση στους παραγωγούς από την πρώτη στιγμή. Όσοι πρόλαβαν και συγκέντρωσαν λίγο πορτοκάλι, το πούλησαν για 7-8 λεπτά το κιλό. Τιμή που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώριο κέρδους, αφού με τόσο λίγα χρήματα, δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα της παραγωγής.
Περιμένοντας τους εκτιμητές
   Σήμερα, ο μήνας έχει 16 Μάρτη και οι παραγωγοί περιμένουν τους εκτιμητές από τον Ιανουάριο, οπότε και υπέβαλαν αίτηση στον ΕΛΓΑ για εκτίμηση της ζημιάς. Πότε θα γίνει η αυτοψία, κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως, η εικόνα θα είναι πια πλασματική και οι γεωπόνοι δε θα μπορέσουν να κάνουν σωστή εκτίμηση, αφού ακόμα και τα πορτοκάλια που έχουν πέσει στη γη, θα έχουν σαπίσει.

Πάνος Γεωργακόπουλος
Πρόεδρος Τ.Κ Καλυβακίων

   «Το πορτοκάλι είναι μια από τις δυο βασικές παραγωγές του χωριού μας, μαζί με τις ελιές, με τις οποίες ασχολούνται οι κάτοικοι και ζουν τις οικογένειές τους. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η εικόνα μιλά από μόνη της. Ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή. Έχουμε κάνει αιτήσεις για αποζημίωση λόγω του παγετού, αλλά από τον Γενάρη, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Όταν έρθουν οι γεωπόνοι για εκτίμηση της ζημιάς, δεν θα βρουν τίποτα. Η νομοθεσία λέει να αφήσουμε 3-4 πορτοκαλιές για δείγμα, αλλά, τι να αφήσεις, αφού έχουν πέσει όλα. Πότε θα έρθουν, είναι άγνωστο και όταν θα έρθουν, δε θα έχει  μείνει τίποτα, θα έχουν σαπίσει κι αυτά που είναι κάτω».
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
   «Η εικόνα μιλά από μόνη της. Έχουμε καταστραφεί, δεν έχει μείνει τίποτα και δεν υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία.
   Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Οκτώβρη με τις βροχές και ακολούθησαν μέχρι τον Φεβρουάριο το χαλάζι, τον αέρα και τον πάγο που ήρθε και αποτελείωσε την παραγωγή. Έχω χάσει πάνω από 80 τόνους πορτοκάλι, από τους οποίους υπολόγιζα να πάρω κάποια χρήματα για να βγάλω τα έξοδα και να ζήσω. Από αυτά ζούμε. Οι γεωπόνοι δεν έχουν έρθει ακόμα. Περιμένουν να σαπίσουν πρώτα και μετά να έρθουν για εκτίμηση. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο ο καρπός αλλά και το φυτικό κεφάλαιο, αφού, όχι μόνο τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα δέντρα θα ξεραθούν και την επόμενη χρονιά, δεν θα έχουμε παραγωγή. Θα πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια για να «συνέλθουν» τα δέντρα και να ξαναδώσουν καρπό. Βέβαια, και πάλι, η παραγωγή μειώνεται σταδιακά.
   Ας μεριμνήσει η πολιτεία, να μας στηρίξουν για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος
   «Έχω 3.000 δέντρα στα Καλυβάκια και η ζημιά που έχουν υποστεί είναι τεράστια. Με τους τελευταίους πάγους, η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο ο καρπός που έπεσε, αλλά και η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο. Τον Αύγουστο με τις ζέστες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα γιατί θα αρχίσουν να σκάνε οι κορμοί. Θα περάσουν 2-3 χρόνια για να μπορέσουν να ξαναδώσουν καρπό τα δέντρα. Επιπλέον, όσοι πρόλαβαν και έδωσαν λίγο πορτοκάλι φέτος στα Καλυβάκια, το έδωσαν με πολύ χαμηλή τιμή, 7-8 λεπτά. Μα ένας παραγωγός που έχει 2.000 δέντρα και χαλάει 10.000 ευρώ για λιπάσματα, ραντίσματα και όλη την καλλιέργεια, πώς θα τα βγάλει πέρα.
   Όταν έρθουν οι γεωπόνοι, δεν θα έχει μείνει τίποτα ούτε κάτω να δουν, αφού τα δέντρα, έτσι κι αλλιώς έχουν αδειάσει όλα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates