Social Icons

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Γ.Λιατσής για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τις προτάσεις του δήμου Πύργου για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων συζήτησαν τη Δευτέρα στη σύσκεψη που είχαν οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, με τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή και τον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο στα θέματα ανακύκλωσης, Διονύση Μπέλτσο, στο γραφείο του στο Λάτσειο.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της κ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη που ζήτησε από τον δήμαρχο του Πύργου, να υπάρξει μια πλήρη ενημέρωση για την πρόταση που έχει η δημοτική αρχή πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης ενώ σε αυτή συμμετείχε επίσης το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Θεοδωρόπουλος.

Οι δύο βουλευτές της Ηλείας ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή για τις εξελίξεις που υπάρχουν πάνω στο ζήτημα της εκπόνησης πρότασης ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και από τον αντιδήμαρχο, Διονύση Μπέλτσο, που τους παρουσίασε το «μοντέλο» διαχείρισης που προτίθεται να υλοποιήσει η δημοτική αρχή –σε συνδυασμό με την «επιθετική» ανακύκλωση– στην περιοχή της Οσίας Ξένης, ώστε η πρόταση αυτή, με τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιασθεί στη συνέχεια στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, με τον οποίο αναμένεται να υπάρξει εκ νέου ραντεβού τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

«Μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Βούτση δεσμευθήκαμε όλοι και ιδιαίτερα ο δήμος του Πύργου να καταθέσει κάποιες προτάσεις προκειμένου να δει και το υπουργείο πως μπορεί να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να είμαστε απλοί, αποτελεσματικοί και μεθοδικοί. Όταν μίλησα με τον δήμαρχο μου εξήγησε ότι τις προτάσεις προς το υπουργείο για τις οποίες δεσμεύθηκε τις έχει ήδη εκπονήσει, έχουν καταλήξει ήδη σε κάποια πράγματα και ακριβώς η επίσκεψη η δική μας έχει αυτό το νόημα, να δούμε τις προτάσεις που έχει ο δήμος Πύργου, να δούμε σε σχέση με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό τι γίνεται κι αν έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να μειώσουμε τον όγκο», ανέφερε η κ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε δηλώσεις της, ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή για την ανταπόκρισή του στην πρότασή της για συνάντηση.

Επίσης η κ. Σαλτάρη, ανέφερε: «Αυτό το μοντέλο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό που μας οδήγησε εδώ. Δυστυχώς ήταν αναποτελεσματική η αντιμετώπιση όλα αυτά τα χρόνια. Εναπόθεταν πολλοί τις ελπίδες τους μόνο σε ένα εργοστάσιο που θα γινόταν με ΣΔΙΤ στην Τριανταφυλλιά στο δήμο Ήλιδας. Ωστόσο αυτό έφερε αυτά τα αποτελέσματα γιατί κανένας δεν ασχολήθηκε πως θα προχωρήσει και η μείωση του όγκου των σκουπιδιών και πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει και οι ευθύνες είναι μεγάλες και βαρύτατες όλα αυτά τα χρόνια και των αυτοδιοικητικών του πρώτου και του δευτέρου βαθμού».

«Θα σκύψουμε για πολλοστή φορά στο πρόβλημα αλλά να είμαστε συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί», κατέληξε η κ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής, Δημήτρης Μπαξεβανάκης επεσήμανε: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια στον Πύργο με τις διαρκείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι η ώρα όχι των πολλών λόγων είναι η ώρα των έργων. Η παρουσία μας εδώ στη συνάντηση με τον δήμαρχο έχει ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα. Πριν από δύο εβδομάδες έγινε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος ζήτησε από τους αυτοδιοικητικούς και από τους πολιτικούς φορείς της Ηλείας, ρεαλιστικό σχέδιο μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαχείρισης των απορριμμάτων» ενώ σημείωσε πως η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση με το σύστημα των τεσσάρων κάδων, η κομποστοποίηση και στη συνέχεια η μηχανική διαλογή των σείμικτων απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει μια ρεαλιστική λύση.
«Ο υπουργός περιμένει αυτή την πρόταση και η συνάντησή μας θα βοηθήσει στην συγκεκριμενοποίησή της και στην υλοποίησή της. Συμβάλλουμε, θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Έτοιμη η πρόταση

Την πρόταση του δήμου Πύργου με το «μοντέλο» διαχείρισης των απορριμμάτων, παρουσίασε χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Κώστα Θεοδωρόπουλο, ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μπέλτσος, ο οποίος είπε συγκεκριμένα:
«Είμαστε σε συνεννόηση και με τον δήμαρχο Ήλιδας και με τον ΦΟΔΣΑ για το συγκρότημα μηχανικής διαλογής, ένα συγκρότημα στην περιοχή της Τριανταφυλιάς του δήμου Πύργου το οποίο θα περιλαμβάνει κομποστοποίηση, ειδικούς κάδους καφέ για τα οργανικά, να έχουμε καλό κομπόστ – λίπασμα που θα διατίθεται δωρεάν στους δημότες και αυτούς που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και θα περιλαμβάνει και μια φορητή καμπίνα διαλογής ανακυκλωσίμων υλικών από τα οποία πάλι θα μπορεί να έχει όφελος ο δήμος να τα πουλάει και να έχει κάποια έσοδα. Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο μας με τις 500 χιλ. ευρώ και μέσα σε ένα 4μηνο μπορούμε να έχουμε ένα συγκρότημα μηχανικής διαλογής σείμικτων απορριμμάτων ολοκληρωμένο».

Επίσης ο κ.Μπέλτσος τόνισε πως το πρόγραμμα που συντάσσει ο δήμος του Πύργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα το παραδώσει τις επόμενες ημέρες στους βουλευτές, ενώ ζήτησε τόσο από την κ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη όσο και τον κ. Μπαξεβανάκη την επόμενη εβδομάδα –αν είναι εφικτό– να προγραμματισθεί ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, προκειμένου να παρουσιασθεί η ολοκληρωμένη πρόταση.

«Δεχόμαστε τη βοήθεια»

Την κίνηση της βουλεύτριας Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, για τη συνάντηση στο Λάτσειο προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του δήμου Πύργου για την διαχείριση των απορριμμάτων, επαίνεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Γαβρίλης Λιατσής, που τόνισε πως η βουλευτής μπορεί να είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το δημαρχείο, ωστόσο έχει δείξει το ενδιαφέρον της κι άλλες φορές πάνω στα ζητήματα της πόλης.

Επίσης ο κ. Λιατσής, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων σημείωσε πως: «Αν συνέβη κάτι θετικό αυτό τον καιρό είναι ότι έσπασε ο πάγος ανάμεσα σε δύο μεγάλες πόλεις της Ηλείας ο οποίος κράταγε πάρα πολλά χρόνια. Μια καλή συγκυρία θέλησε να ταυτίζονται οι απόψεις μας με τον δήμαρχο της Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και να μην έχουμε συγκρουόμενα συμφέροντα. Ίσως να έχει συμβάλλει και το γεγονός πως βρισκόμαστε στα χαμηλά πατώματα από πλευράς διεκδικήσεων για τις δύο πόλεις και αυτό να μας κάνει να πάμε χέρι – χέρι γιατί έτσι αισθανόμαστε πιο δυνατοί. Πιστεύω πως με όλους τους βουλευτές ο δήμος μας θα θελήσει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και πιστεύω πως ο καθένας έχει την καλή πρόθεση να βοηθήσει όσο μπορεί και όσο πρέπει τα πράγματα».
Παράλληλα ο κ. Λιατσής επεσήμανε πως η άποψη της Κυβέρνησης στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων «αρχίζει να είναι διαυγής» και πλέον «παγιοποιείται η άποψη πως θέλουν λύση που να μην είναι ακριβή, να είναι συμβατή προς το περιβάλλον και να μην ακυρώνει δεδομένα όπως είναι ο ΧΥΤΥ για την δημιουργία του οποίου έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα».
«Εμείς δεχόμαστε τη βοήθεια από όπου κι αν προέρχεται και νομιμοποιούνται σε αυτή μας την προσπάθεια να είναι δίπλα μας οι βουλευτές που βρίσκονται εδώ και είναι κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο για εμένα που πρέπει και δημόσια να το επενέσω. Όλοι πρέπει να ρίξουμε και λίγο νερό στο κρασί μας αν θέλουμε τελικά να έχουμε αποτέλεσμα που πρέπει να έχει παρονομαστή τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο δήμαρχος του Πύργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates