Social Icons

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Τα σκουπίδια μένουν, ο χρόνος φεύγει…

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζει η δημοτική αρχή του Πύργου, όσον αφορά την ημέρα έναρξης της αποκομιδής των απορριμμάτων από την πόλη του Πύργου και τα χωριά.

Με εξαίρεση ορισμένες μικρές ποσότητες σκουπιδιών από την οδό Μανωλοπούλου και κάποια άλλα κεντρικά σημεία του Πύργου την παραμονή της 25ης Μαρτίου η αποκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μεταφορά 2 χιλ. τόνων στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας. Σύμφωνα με πηγές από το Λάτσειο η επιχείρηση μεταφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού προηγουμένως υπογραφεί η σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής πάντως, σε δηλώσεις του για το θέμα, επεσήμανε πως η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί και από πλευράς οργάνωσης για να καταφέρει με γνώση και με σωστή διαβούλευση να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα για να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που είναι στοιβαγμένα στους δρόμους της πόλης και των χωριών αλλά και να πάψει η όποια επόμενη σώρευσή τους δημιουργώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα ολόκληρος ο δήμος. Ωστόσο οι μέρες περνούν, οι όγκοι των σκουπιδιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην έχουν απομακρυνθεί ούτε έως το ΠΑΣΧΑ. Άλλωστε ουσιαστικά απομένουν δέκα εργάσιμες μέρες και θεωρητικά θα πρέπει τα συνεργεία να εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσουν να απομακρύνουν τα σκουπίδια που «κατακλύζουν» τις συνοικίες και τις τοπικές κοινότητες.

Εμπόδια…

Στο μεταξύ, ένα άλλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει  ο δήμος Πύργου είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων πέριξ του ΧΥΤΑ στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.
Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και κατοίκων στο Μαζαράκι που συγκάλεσε η συντονιστική επιτροπή.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Στο Μαζαράκι σήμερα 24 Μαρτίου συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή, όπου παρουσία δεκάδων κατοίκων, συλλόγων και Αιρετών, τους ενημέρωσε για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να φέρει σκουπίδια από τον Πύργο στο Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα.
Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Το σύνολο των παρευρισκομένων, καθώς και ομόφωνα όλης της Συντονιστικής Επιτροπής αποφάσισε:
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 08:00π.μ., καλούνται όλοι οι κάτοικοι όχι μόνο της Ωλενίας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας, που δεν θέλουν ο τόπος τους να υποβαθμιστεί κι άλλο με την μεταφορά σκουπιδιών από τον Πύργο και δεν θέλουν ο Δήμος μας να γίνει ο σκουπιδοτενεκές της Δυτικής Ελλάδος.
Την ίδια ημέρα, στις 18:00, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Κάτω Αχαΐα για να φωνάξουμε να ακυρωθεί η απόφαση, να πάρουμε σκουπίδια από τον Πύργο, καθώς θα επιδοθεί και ψήφισμα.
Πολίτες της Δυτικής Αχαΐας όλοι να είστε παρών στις κινητοποιήσεις, γιατί εάν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.»

Αποφασισμένοι

Από την άλλη πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα και τις αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Τραχάνη, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε πως ο Φορέας της Δυτικής Αχαΐας, θα προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασής του και της Προγραμματικής Σύμβασης για εναπόθεση απορριμμάτων του δήμου Πύργου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, όμως μόνο για τους 2 χιλ. τόνους που έχει αποφασισθεί.

Ο κ. Τραχάνης, δήλωσε στον κ. Χριστοδουλόπουλο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, πως ο Σύνδεσμος Διαχείρισης της Δυτικής Αχαΐας, δεν θα προχωρήσει σε άλλη προγραμματική σύμβαση για εναπόθεση κι άλλων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φλόκα, παρά μόνο στην εναπόθεση των 2 χιλ. τόνων για τους οποίους έχει ήδη λάβει απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates