Social Icons

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Τα πρώτα σενάρια για τα ΤΕΙ της Ηλείας

Πύκνωσαν εκ νέου τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τα ΤΕΙ της Ηλείας, καθώς οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας περί κατάργησης των ΤΕΙ προκάλεσαν αναστάτωση.
Σύμφωνα με τον κ.Χασάπη αλλά και με βάση όσα ανακοινώθηκαν  στους προέδρους των ΤΕΙ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη, στη διάρκεια συνόδου που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ την Παρασκευή, τα ΤΕΙ είτε θα ενσωματωθούν στα Πανεπιστήμια είτε θα υποβαθμιστούν σε ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τύπου ΙΕΚ.
Ο κ.Χασάπης πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με σύμπραξη της ΑΔΙΠ (της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης), προκειμένου τα τμήματα των ΤΕΙ που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια. 
Επίσης, θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, εάν τελικά ισχύσει ως βασικό κριτήριο ο αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και η μείωση των εξόδων για την πρόσληψη συμβασιούχων, τότε τα πράγματα για τα δύο τμήματα του Πύργου δυσκολεύουν.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΙ Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων (ΔΟΕΤ & ΠΜ) έχει έναν μόνιμο καθηγητή, την πρόεδρο Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη, ενώ το –υπό καθεστώς μεταβατικότητας- ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ τρεις καθηγητές, τον πρόεδρο του τμήματος, Λάμπρο Δρόσο, τον πρώην πρόεδρο Θανάση Κούτρα, και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την παραίτησή του από τη διεύθυνση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες ήταν υποψήφιος.


Τα πιθανά σενάρια για Πύργο και Αμαλιάδα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα αναζητηθούν αντιστοιχήσεις των τμημάτων των ΤΕΙ με αυτά των ΑΕΙ.
Στην περίπτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η «απορρόφηση» από το Πανεπιστήμιο Πατρών μοιάζει ως η πιθανότερη κατάληξη. Εφόσον υλοποιηθεί, τότε η ευνοϊκότερη εκδοχή για τα τμήματα της Ηλείας είναι η ένταξή τους στα νέα εκπαιδευτικά σχήματα με την προϋπόθεση της παραμονής τους σε Πύργο και Αμαλιάδα.
Παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις και προβλέψεις, το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Αμαλιάδας πιθανότατα θα ενταχθεί ως παράρτημα στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) που εδρεύει στο Αγρίνιο. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τμήματος είναι ότι διαθέτει πάνω από 10 μόνιμους καθηγητές.

Οσον αφορά τον Πύργο, η κατάσταση περιπλέκεται. Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα υπό μεταβατικότητα τμήματα, στα οποία συγκαταλέγεται και το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ. το συγκεκριμένο τμήμα έχει μοναδικό αντικείμενο σπουδών, κάτι που είχε επισημανθεί κατά την εφαρμογή του… αλήστου μνήμης Σχεδίου «Αθηνά», αλλά χωρίς να βρεθούν ευήκοα ώτα. Συνεπώς η ένταξή του σε άλλο τμήμα είναι δύσκολη.
Οι εισηγήσεις για ενσωμάτωσή του στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών είναι αντιεπιστημονικές και εκτός πραγματικότητας, επομένως θα πρέπει να διατυπωθούν σοβαρές προτάσεις βασισμένες σε επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα.
Για το τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών μονάδων, η πιθανότερη εκδοχή είναι η ένταξή του στο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που εδρεύει στο Αγρίνιο. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του αντίστοιχου τμήματος στην Άμφισσα (δεν έχει ούτε έναν μόνιμο καθηγητή) και η ένταξη των φοιτητών του στο τμήμα του Πύργου.
Τα παραπάνω ανήκουν στα σενάρια με ευνοϊκή κατάληξη, διότι υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο που προβλέπει είτε την υποβάθμισή τους σε ΙΕΚ είτε την αναβάθμισή τους αλλά εκτός Ηλείας...
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και οι φορείς της κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας, αφού προκύψουν και πιο συγκεκριμένα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates