Social Icons

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Στους λογαριασμούς υπόλοιπα του τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης του 2014

Διαθέσιμα προς εκταμίευση από χθες το απόγευμα στα ΑΤΜ είναι 23 εκατ. ευρώ για 38.864 δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ενός «πακέτου» με αγροτεμάχια που «έπεφταν» πάνω σε βοσκοτοπικές εκτάσεις και είχαν μείνει απλήρωτα.                  
Η πληρωμή αφορά παραγωγούς και της Ηλείας  με αγροτεμάχια που δηλώνονταν πάνω σε βοσκότοπους και είχαν μείνει προς έλεγχο.                                                      Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι έγινε η πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (υπόλοιπο) για το 2014 για 38.864 δικαιούχους με το ποσό των 22.997.803,98 ευρώ.                         Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, η πληρωμή αφορά αγροτεμάχια που φαινόντουσαν στο σύστημα δηλωμένα πάνω σε εκτάσεις με βοσκοτόπια, τα οποία είχαν μείνει πίσω για να ελεγχθούν. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων, οι 38.864 παραγωγοί όλης της χώρας, που εγκρίθηκαν προς πληρωμή, μπορούν  να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους το απόγευμα της Πέμπτης από τα ΑΤΜ ή από σήμερα το πρωί στα γκισέ των τραπεζών.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μετά την πραγματοποίηση σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία και δυνάμει των επιπλέον ελέγχων που έπονται της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 που πραγματοποιήθηκε στις 22.12.2014 προχώρησε σε νέα πληρωμή στις 14/01/2015 ύψους 23 εκατ. ευρώ σε 38.864 γεωργούς στο σύνολο της χώρας, ανακοινώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό που έχει ήδη χορηγηθεί για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 ανέρχεται σε 1.823.000.000 ευρώ ήτοι 97%.

Και όμως, δεν καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες!

Καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν το 2014 για το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.364 φιάλες αίματος, από οργανωμένες εξωτερικές και εσωτερικές αιμοδοσίες, από τους 54 εθελοντικούς συλλόγους και μεμονωμένους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που αιμοδοτούν με τη φροντίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Σταθμού Αιμοδοσίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν 48 εξωτερικές αιμοδοσίες, οργανωμένες από συλλόγους, σε πόλεις και κυρίως σε χωριά της Ηλείας.
Η καλή χρονιά που έκλεισε, δεν κάλυψε συνολικά τις ανάγκες που προέκυψαν στο Νοσοκομείο του Πύργου, αφού πέραν των 1.364 φιαλών που συγκεντρώθηκαν από εθελοντές και των 911 φιαλών από αιμοδότες αναπλήρωσης (σ.σ οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ασθενών που χρειάστηκαν αίμα), ο Σταθμός Αιμοδοσίας ζήτησε 1.463 φιάλες από άλλα Νοσοκομεία, κατά κύριο λόγο το «Ρίο» και τον «Άγιο Ανδρέα» καθώς και από το υπουργείο Υγείας απευθείας.

 
«Το αίμα δεν παράγεται σε κάποιο εργαστήριο. Είναι ζωντανός ιστός σε υγρή μορφή, πολύτιμος για τη διατήρηση του οργανισμού στη ζωή. Μεταφέρει οξυγόνο και τα χρήσιμα συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή, σε όλο το σώμα, και παράλληλα μεταφέρει τις άχρηστες ουσίες και το διοξείδιο του άνθρακα σε κάποια όργανα προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό. Οπότε, το μόνο «εργαστήριο» που μπορεί να διαθέσει αίμα, είναι ο άνθρωπος στον συνάνθρωπο», εξηγεί η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, Κωνσταντίνα Πανέτα - Κωνσταντακοπούλου.  Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα, γιατί πρέπει να δίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι αίμα, σημείωσε πως «…όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ομάδα αίματος, και πρέπει να βρίσκουμε κάθε φορά την κατάλληλη ομάδα για να μεταγγίσουμε στον ασθενή που έχει ανάγκη».
Μια μονάδα μπορεί να σώζει ζωές
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απλή διαδικασία, είναι ανώδυνη και κράτα λίγα λεπτά της ώρας. Κάθε υγιής άνθρωπος, από 18 ετών (σ.σ από 17 με τη συναίνεση γονέα) και μέχρι τα 65 του χρόνια, μπορεί να αιμοδοτεί 2 ή και 3 φορές το χρόνο. Απευθυνόμενος στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου (καθημερινά μεταξύ 9:00 - 13:00 και 17:30 - 20:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή μεταξύ 9:00-13:00), θα υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο και αν πληροί τις προϋποθέσεις, θα καθίσει την καρέκλα του αιμοδότη και σε 10΄ λεπτά θα έχει γεμίσει μια φιάλη με αίμα. Αυτή η φιάλη, δε θα σώσει απλά μια ζωή, αλλά περισσότερους πολίτες, αφού δεν διατίθεται αποκλειστικά και μόνο ως μονάδα αίματος, αλλά «απομονώνονται» και κάποια παράγωγα του (Ερυθρά, Πλάσμα, Αιμοπετάλια) που διατίθενται μεμονωμένα σε ασθενείς που έχουν αντίστοιχες ανάγκες. «Μέσα στο 2014, διαθέσαμε 2.635 μονάδες Ερυθρών σε ασθενείς, έγιναν  2.024 μεταγγίσεις Πλάσματος σε ασθενείς του Νοσοκομείο και έγιναν 1.165 μεταγγίσεις αιμοπεταλίων σε ασθενείς», εξηγεί η κα Πανέτα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Σταθμός Αιμοδοσίας, πρόσφατα, με τη βοήθεια και του Διοικητή του Νοσοκομείου Ηλείας Βασίλη Δημόπουλου, προμηθεύτηκε το απαραίτητο μηχάνημα για τον διαχωρισμό και συντήρηση των αιμοπεταλίων, ώστε να μη χρειάζεται η προμήθεια αιμοπεταλίων από άλλα νοσοκομεία, εξοικονομώντας σημαντικό χρηματικό ποσό στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, το οποία δαπανούσε για την κάλυψη της μεταφοράς τους.
Οι Ηλείοι να γίνουν εθελοντές αιμοδότες
Παρά τις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, αφού το Νοσοκομείο του Πύργου, ως το κεντρικό Νοσοκομείο της Ηλείας, δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών και ασθενών. «Δε θέλουμε να ζητάμε συνέχεια αίμα ή άλλα παράγωγα από τα Νοσοκομεία και το υπουργείο για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών μας. Θέλουμε οι Ηλείοι πολίτες, που απευθύνονται σε αυτό το Νοσοκομείο για την παροχή ιατρικής βοήθειας, να αρχίσουν να δίνουν αίμα εθελοντικά και να μη φοβούνται», σχολίασε η κα Πανέτα.
Οι άνθρωποι πίσω από τις αιμοδοσίες
Πίσω από κάθε φιάλη αίματος, που μπορεί να σώσει μια και παραπάνω ζωές, βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται σκληρά για να στηρίξει το έργο ενός γιατρού στην προσπάθεια του  να σώσει μια ζωή και μοναδικό «φάρμακο» εκείνη τη στιγμή είναι μια μονάδα αίματος. Είναι το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του σταθμού αιμοδοσίας, (σ.σ γιατρό, πέραν της Δ/ντριας κας Πανέτα, δεν έχει δεύτερο) και όλοι εκείνοι που - σχεδόν - κάθε Κυριακή, αφιερώνουν λίγο χρόνο για να σώσουν μια ζωή. «Θέλω ναευχαριστώ το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, γιατί όλοι, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και δεν παίρνουν ούτε τα ρεπό τους για να καλυφθούν οι εξωτερικές αιμοδοσίες και τη δουλειά στο τμήμα. Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό γιατί με τη βοήθεια και συμβολή του,  δημιουργούνται νέοι σύλλογοι, με προέδρους ιερείς. Επίσης, τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Δημόπουλο και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία της Πάτρας, του Ρίου και το Αγίου Ανδρέα, που μας στηρίζουν όταν υπάρχουν ελλείψεις. Ευχαριστώ και τον Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ για την στήριξη του τμήματος με την αποστολή στρατιωτών για αιμοδοσίες, συμβάλλοντας έτσι και στη διάθεση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους προέδρους και όλα τα μέλη των εθελοντικών συλλόγων της Ηλείας που στηρίζουν την προσπάθεια και δίνουν εθελοντικά αίμα, καθώς και τους αιμοδότες αναπλήρωσης που συνειδητοποιούν τις ανάγκες και βοηθούν, έστω με αυτό τον τρόπο, για την κάλυψη των αναγκών των συγγενών τους», λέει η κα Πανέτα.
 
Blogger Templates