Social Icons

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Στον «αέρα» το εργοστάσιο απορριμμάτων!

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναθεώρηση της σύμβασης που αφορά την έναρξη της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.
Διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, το υπάρχον χρηματοοικονομικό μοντέλο των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια απορριμμάτων δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επιτάσσει αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μέρους των απορριμμάτων.
Ο υπάρχων σχεδιασμός υλοποιήθηκε δίχως να υπολογίσει τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, με συνέπεια να έχει θεσπιστεί η περίφημη «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα» με ποσοτικά δεδομένα εντελώς παρωχημένα σε σχέση με την τωρινή πραγματικότητα.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων κάτω από το προβλεπόμενο από τη σύμβαση όριο (100.000 τόνοι σύμφωνα με πληροφορίες), θα πρέπει οι πολίτες της Ηλείας να πληρώνουν τη δυσβάσταχτη «χασούρα» για σκουπίδια που δεν παράγονται.
 Ο κ. Τσιρώνης πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ΣΔΙΤ που το 75% έως 80% του όγκου απορριμμάτων πηγαίνουν στα εργοστάσια κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας!
Την ίδια στιγμή, εάν δεν προωθηθεί η ανακύκλωση ως κεντρική λύση, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει νέα πρόστιμα, τη στιγμή που ήδη «τρέχει» κατ΄αποκοπή πρόστιμο ύψους 10 εκ. ευρώ και πρόστιμο της τάξης των 14,5 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο για τους παράνομους ΧΑΔΑ. Το πρόστιμο αυτό που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον προσεχή Ιούνιο θα μπορούσε να μειωθεί εάν στο μεταξύ κλείσουν ή αποκατασταθούν χωματερές, κάτι που στο υπουργείο έχουν θέσει ως μέγιστη προτεραιότητα.

Παράγοντες πάντως της αγοράς, τονίζουν ότι εάν το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση των εγγυημένων ποσοτήτων, τότε οι εταιρείες χάνουν ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, ιδιαίτερης αξίας για την χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά το υπουργείο θα έχει τον πρώτο λόγο στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση σύντομα και οι περιφέρειες της χώρας θα είναι αναγκασμένες να προσαρμόσουν τα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ).
Με Βούτση
Πάντως επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον του εργοστασίου θα υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη καθώς έχει προγραμματιστεί σύσκεψη  στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό κ. Νίκο Βούτση, στην οποιά έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ  κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα αναζητηθεί και λύση στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Πύργου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει με το ποσό των 500.00 ευρώ το δήμο Πύργου για την προμήθεια και λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Διαλογής

Εκκενώθηκε ο… αιματοβαμμένος καταυλισμός των αλλοδαπών εργατών!

Άδειος και έρημος είναι εδώ και μερικές μέρες ο καταυλισμός των εργατών γης από το Μπαγκλαντές στη Νέα Μανωλάδα που μετά το αιματηρό επεισόδιο, τον Απρίλιο του 2013, είχε γίνει γνωστός σε… ολόκληρο τον πλανήτη. Πρώτοι, τους προηγούμενες μήνες, μην μπορώντας πλέον να βρουν δουλειά στην περιοχή, είχαν αποχωρήσει οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι των αλλοδαπών εργατών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αθήνα. Η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων φράουλας όμως φέτος, σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους ελέγχους από την Αστυνομία και τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και ο φόβος ενός νέου, «θερμού» επεισοδίου μετά το τέλος της δίκης για τα επεισόδια του Απριλίου του 2013 οδήγησε τους εργάτες του καταυλισμού να αναζητήσουν αλλού στέγη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των αλλοδαπών του καταυλισμού «μετακόμισε» σε άλλους καταυλισμούς και χώρους που διαμένουν συμπατριώτες τους μέσα στη Νέα Μανωλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότεροι σε αριθμό, έφυγαν για την Αθήνα ή για άλλες περιοχές της χώρας.

Οι συνεχιζόμενοι ωστόσο έλεγχοι της Αστυνομίας και των οικονομικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη μείωση στην καλλιέργεια της φράουλας λόγω του ρωσικού εμπάργκο δεν «έδιωξε» μόνο τους εργάτες του «αιματοβαμμένου» καταυλισμού αλλά και εκατοντάδες ακόμα συμπατριώτες τους.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος αριθμός των αλλοδαπών εργατών από το Μπαγκλαντές δεν διαμένει πια στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας αλλά στο γειτονικό Λάππα Αχαΐας όπου έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να δημιουργούν νέους καταυλισμούς, προκειμένου να «γλιτώνουν» τους συνεχιζόμενους ελέγχους και τις απελάσεις.

Μεγάλο πάλι μέρος των αλλοδαπών εργατών προσωρινά έχει αποχωρήσει, αναζητώντας δουλειά στα πορτοκάλια της Μεσσηνίας και σε άλλες καλλιέργειες της βόρειας Ελλάδας, ενώ η επιστροφή τους αναμένεται μέσα στο Μάρτιο όπου η συγκομιδή της φράουλας θα βρίσκεται στο «ζενίθ».  

Δύο χρόνια μετά το αιματηρό επεισόδιο η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δώσει ακόμα λύση για τα ζητήματα των μεταναστών εργατών γης, πέρα από το να ζητά το «κεφάλι» των παραγωγών «στο πιάτο», με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του κράτος και η αστυνομία να «παίζουν» τη «γάτα και το ποντίκι» με τους εργάτες!
 
Blogger Templates