Social Icons

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Σύλληψη 30χρονου που είχε καταδικαστεί για αποπλάνηση ανήλικου

Νέα επιτυχία για το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας, καθώς χθες το πρωί αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 30χρονο ημεδαπό από την περιοχή, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 8 ετών!
Ο 30χρονος είχε καταδικαστεί ερήμην τον προηγούμενο μήνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου. Πρόκειται για πράξη που είχε γίνει το 2012 στην πόλη της Αμαλιάδας και τότε είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του 30χρονου. Ωστόσο δεν είχε προφυλακιστεί και ‘απέφυγε’ να εμφανιστεί στο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, το ΜΟΔ Αιγίου τον δίκασε σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας κατάφεραν και τον εντόπισαν χθες το πρωί και προχώρησαν στη σύλληψή του. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.
Μ.Κ.

ΗΛΕΙΑ Έναρξη της διαβούλευσης με τα σκουπίδια στους δρόμους

Η έναρξη της διαβούλευσης για την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που σηματοδότησε η χθεσινή σύσκεψη στο μικρό συνεδριακό κέντρο του διοικητηρίου που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, βρήκε τον Πύργο με οξυμένο το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Την ώρα που οι δήμαρχοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος  που ταλανίζει την Ηλεία τα τελευταία 20χρόνια κάθονταν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν, η παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας του νομού για μεγάλο χρονικό διάστημα απειλώντας με την εξάπλωση λοιμωδών νόσων , καταστά επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση άμεσης λύσης.
Με βάση τα δύο αυτά δεδομένα η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε είχε δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορούσε την μακροχρόνια λύση που θα πρέπει να υιοθετήσουν ώστε σε βάθος χρόνου να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Στα πλαίσια αυτά οι δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, Ήλιδος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Κρεστένων Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Και Ανδραβίδας Λεχαινών Ναμπίλ  Μοράντ  κατέθεσαν τις προτάσεις τους όπως και οι φορείς ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ Βασίλης Κανελλόπουλος.
Πάνω στο θέμα αυτό ανέλυσε το σκεπτικό της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση της σχετικής μελέτης ο κ Χρήστος Τσομπανίδης  ενώ πό πλευράς Περιφέρειας που διοργάνωσε την σύσκεψη ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ  Γιώργος Γεωργιόπουλος και Περιβάλλοντος κ Νίκος Υφαντής.

Η δεύτερη  αφορούσε την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για να φύγουν τα βουνά των σκουπιδιών από τους δρόμους του Πύργου. Ο  κ Λιατσής ζήτησε την βοήθεια της περιφέρειας  και του κ Υφαντή για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό. Την έκκληση αυτή  υποστήριξαν και στις τοποθετήσεις τους ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ Τάκης Αντωνακόπουλος καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» κ Γιάννης Αργυρόπουλος και ζήτησαν από την περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ Νίκος Υφαντής  αναφερόμενος στο θέμα του προβλήματος  του Πύργου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα σκουπίδια του Πύργου βλέπουμε ότι είναι στο δρόμο. Ότι μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς περιφέρειας και ότι είναι νόμιμο από εμάς θα το κάνουμε. Η Περιφέρεια δε ξέρω αν θα βρει λύση για να στηρίξει τη δεδομένη στιγμή το Δήμο Πύργου, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι να πιέσουμε και εμείς τους διπλανούς δήμους που έχουν ΧΥΤΑ να τους παρακαλέσουμε, να δεχτούν κάποια σκουπίδια όπως έγινε με τη Ναύπακτο. Άλλη λύση δεν έχουμε. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που είχαμε πήγε καλά, γιατί ο Πύργος έχει πρόβλημα είναι θέμα άλλο… γιατί δεν χωροθέτησε έναν χώρο να τοποθετήσει τα πράγματα του. Οι άλλοι το έχουν κάνει. Οικονομική στήριξη δε νομίζω ότι έχουμε τέτοιες αρμοδιότητες και δικαίωμα».
 Από την πλευρά του ο κ Λιατσής τόνισε:                                                                    «Δεχόμαστε τη συνηγορία του κ Υφαντή για τη δυνατότητα που έχει η Περιφέρεια να συμβάλλει ώστε  οι όμοροι Νομοί να μας πάρουν τα σκουπίδια για κάποιο διάστημα. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι οι 5000 τόνοι που είναι σάπια σκουπίδια στα 47 χωριά και την πόλη του Πύργου. Εκεί θα χρειαστεί μια προγραμματική σύγκλιση και μια πρόσθετη χρηματοδότηση για να πάρουμε αυτά τα σκουπίδια. Αυτό έκανε η Τρίπολη. Πήρε τα σκουπίδια άμεσα. Δεν κάνουμε υπέρβαση καθηκόντων ούτε εκείνοι ούτε εμείς. Απλά με καλή σχέση με αυτούς που έχουν νόμιμους ΧΥΤΑ να μπορέσουν να μας εξυπηρετήσουν μέχρι την ώρα που η ενδιάμεση λύση υπάρξει».
Επιτακτική η αναθεώρηση
Επιτακτική χαρακτηρίζει την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού λόγω της παρέλευσης του χρόνου που ο προηγούμενος σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων είχε τεθεί σε εφαρμογή.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων) επειδή αυτός εγκρίθηκε το 2005 και έχουν περάσει και τα πέντε χρόνια που προέβλεπε η αρχική νομοθεσία και τα δέκα. Τώρα λοιπόν, ξεκινάμε την κουβέντα, πρώτη μας επαφή με το Νομό Ηλείας επειδή ξέραμε πόσο δραματικά  είναι τα προβλήματα στο Δήμο Πύργου και στη γενικότερη περιοχή. Τι συζητάμε. Συζητάμε και λέμε, έχετε κάποιες σκέψεις, δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια, Φοσδα, φορείς της περιοχής. Θέλουμε τις προτάσεις σας προκειμένου να αρχίσουμε. Ο  μελετητής επεξεργάζεται έναν τρόπο που θα μας υποβάλει να το κουβεντιάσουμε μετά συνολικά και να δούμε πως μπορούμε να βρούμε λύσεις.  Αυτό βέβαια, είναι μακροχρόνια διαδικασία. Εμείς υ υπολογίζουμε μέχρι τον Αύγουστο να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την κατάσταση», επεσήμανε ο κ Υφαντής
«Αντικείμενο δικό μας είναι η επικαιροποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ που είναι υποχρέωση τυπική και ουσιαστική και στην πραγματικότητα είναι μια μελέτη που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων από αυριο μέχρι και σε βάθος 20ετίας. Η ιδιαιτερότητα στην περιοχή σας είναι ότι γίνεται σε συνθήκες που θέλεις άμεσες μεταβατικές λύσεις. Αυτό μας έχει επισημανθεί ιδιαίτερα από την Περιφέρεια, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτό το κομμάτι, να είναι  εφικτό στο βαθμό που γίνεται και υπό την έννοια αυτή σήμερα ήταν η εναρκτήρια συνάντηση με τους φορείς, να ανταλλάξουμε σκέψεις, πληροφορίες για το πώς από δω και πέρα συνεργαζόμαστε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Σήμερα προφανώς δεν υπάρχουν απόψεις, σήμερα ξεκινάμε να συνεργαζόμαστε και θα είμαστε σε μια μόνιμη διαβούλευση με όλους τους φορείς μέχρι να καταλήξει το οριστικό σχέδιο που θα έρθει προς έγκριση», επεσήμανε ο κ Χρήστος Τσομπανίδης εκπρόσωπος της μελετητικής Εταιρείας  Enviroplan  που έχει αναλάβει την αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ
Στην σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν ο βοηθός περιφερειάρχη για θέματα πολιτισμού και αθλητισμού κ Πάνος Μπράμος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ Δημήτρης Κωσταριάς και Έυη Βεργοπούλου ο αντιδήμαρχος κ Διονύσιος Μπέλτσος, ο πρόεδρος της ΥΔΡΗΛ κ Δημήτρης Μαρτζάκλης και πολλοί άλλοι.
 
Blogger Templates