Social Icons

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

ΗΛΕΙΑ Το εργοστάσιο απορριμμάτων και τα… μυστικά του

Τους προβληματισμούς και τις απορίες τους γύρω από την κατασκευή αλλά και όλες τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες πάνω στη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων, έθεσαν χθες το βράδυ, στους τεχνικούς συμβούλους που κλήθηκαν για να τους ενημερώσουν για όλα αυτά τα ζητήματα, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού. Η συνεδρίαση έκλεισε χωρίς κάποια απόφαση αφού είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι κ.κ. Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, Έλσα Παπαγεωργίου και Δημήτρης Χάρδας «βομβαρδίστηκαν» από τις ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα που αφορούσαν σε νομικά πλαίσια, ευρωπαϊκές διατάξεις, χρηματοοικονομικά ζητήματα κ.α. και θα απαντηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Φορέα.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο σύμβουλος των χρηματοοικονομικών κ. Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα χρηματοδοτικά ζητήματα του εργοστασίου. Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι για το εργοστάσιο της Ηλείας το 60% του κόστους κατασκευής θα επιβαρύνει τον Φορέα Διαχείρισης και το 40% μέσω ΣΔΙΤ, τον ιδιώτη. Παράλληλα ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι ο ιδιώτης μπορεί να εξασφαλίσει το δικό του 40% μέσω του τραπεζικού συστήματός ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος με το κέρδος του να αγγίζει, στην διάρκεια της 25ετους σύμβασης, το 8-10% ανά έτος.
Ωστόσο, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι οι έλεγχοι από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια επένδυση είναι εξονυχιστικές και δεν προχωρούν στη χρηματοδότηση εάν το πλάνο δεν είναι σωστά καταρτισμένο και κερδοφόρο.
Στην περίπτωση δε του εργοστασίου της Ηλείας ο σύμβουλος των χρηματοοικονομικών επεσήμανε ότι η συνεισφορά του Φορέα Διαχείρισης, μέσω του ΕΣΠΑ, θα είναι 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ιδιώτη. 

Ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και το ύψος των δημοτικών τελών τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι κάτοικοι της Ηλείας αναδείχθηκε στο κυριότερο θέμα της συζήτησης, με όλα τα μέλη του Φορέα να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το ύψος των τελών.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν ότι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι οι 60.000 τόνοι, με το κόστος διαχείρισης, ανά τόνο, να φτάνει τα 58 ευρώ.
Ωστόσο, πρώτος ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει ευελιξία σε αυτό το νούμερο, καθώς, όπως τόνισε, κανένας τεχνικός σύμβουλος καμίας εταιρείας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ρώτησε αν ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στην ανακύκλωση αλλά και η μείωση των οργανικών απορριμμάτων κατά 20% σύμφωνα με το νόμο 4042-2012 αφαιρούνται από τους 60.000 τόνους της εγγυημένης ποσότητας.
Εύστοχη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου κ. Γιάννη Αργυρόπουλου, ο οποίος ρώτησε τι προβλέπεται για τα ήδη δεματοποιημένα απορρίμματα σε Ποτόκι και Κονιδείκα, αλλά και για αυτά που θα δεματοποιηθούν για το υπόλοιπο διάστημα των 2- 3 χρόνων έως ότου υλοποιηθεί η οριστική λύση. Παράλληλα ο κ. Αργυρόπουλος ρώτησε τι θα γίνει με τον ΧΥΤΥ και την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ εάν για κάποιο λόγο σταματήσει ο σχεδιασμός του εργοστασίου διαχείρισης.
Την ερώτηση επανέλαβε και ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της αλλαγής χρήσης του έργου εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση ή εάν δεν προχωρήσει γενικότερα η λύση του εργοστασίου. Θέμα ωστόσο που ο κ. Χριστοδουλόπουλος δεν δέχθηκε να σχολιάσει, καταθέτοντας όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία του ότι υπάρχει ήδη πράξη ένταξης για το εργοστάσιο στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Στο «τραπέζι» έπεσαν πολλά ακόμα ερωτήματα τόσο τεχνικής, όσο και οικονομικής αλλά και πρακτικής φύσης, ενώ η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, με τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης αλλά και τους τεχνικούς συμβούλους να αναζητούν τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη σωστή και έννομη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και το οικονομικό συμφέρον τόσο των κατοίκων της Ηλείας όσο φυσικά και των δήμων και του Φορέα.

Επαναλειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης

Εξ΄ άλλου κατά τη χθεσινή συνεδριάση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην περιοχή του Κοροίβου με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Ε.Ε.Α.Α. προκειμένου η εταιρεία να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην περιοχή του Κοροίβου θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Βόρειας Ηλείας (Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης) και προσωρινά τους άλλους 3 Δήμους της Νότιας Ηλείας (Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων).
Τέλος συζητήθηκε η λύση της ενδιάμεσης διαχείρισης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΥ». Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι οι απόψεις των Δήμων Ήλιδας και Πύργου ήταν ταυτόσημες.
 
Blogger Templates