Social Icons

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Τα σκουπίδια μένουν, ο χρόνος φεύγει…

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζει η δημοτική αρχή του Πύργου, όσον αφορά την ημέρα έναρξης της αποκομιδής των απορριμμάτων από την πόλη του Πύργου και τα χωριά.

Με εξαίρεση ορισμένες μικρές ποσότητες σκουπιδιών από την οδό Μανωλοπούλου και κάποια άλλα κεντρικά σημεία του Πύργου την παραμονή της 25ης Μαρτίου η αποκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μεταφορά 2 χιλ. τόνων στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας. Σύμφωνα με πηγές από το Λάτσειο η επιχείρηση μεταφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού προηγουμένως υπογραφεί η σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.

Ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής πάντως, σε δηλώσεις του για το θέμα, επεσήμανε πως η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί και από πλευράς οργάνωσης για να καταφέρει με γνώση και με σωστή διαβούλευση να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα για να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που είναι στοιβαγμένα στους δρόμους της πόλης και των χωριών αλλά και να πάψει η όποια επόμενη σώρευσή τους δημιουργώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα ολόκληρος ο δήμος. Ωστόσο οι μέρες περνούν, οι όγκοι των σκουπιδιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην έχουν απομακρυνθεί ούτε έως το ΠΑΣΧΑ. Άλλωστε ουσιαστικά απομένουν δέκα εργάσιμες μέρες και θεωρητικά θα πρέπει τα συνεργεία να εργάζονται νυχθημερόν για να μπορέσουν να απομακρύνουν τα σκουπίδια που «κατακλύζουν» τις συνοικίες και τις τοπικές κοινότητες.

Εμπόδια…

Στο μεταξύ, ένα άλλο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει  ο δήμος Πύργου είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων πέριξ του ΧΥΤΑ στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.
Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και κατοίκων στο Μαζαράκι που συγκάλεσε η συντονιστική επιτροπή.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Στο Μαζαράκι σήμερα 24 Μαρτίου συνήλθε η Συντονιστική Επιτροπή, όπου παρουσία δεκάδων κατοίκων, συλλόγων και Αιρετών, τους ενημέρωσε για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να φέρει σκουπίδια από τον Πύργο στο Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα.
Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Το σύνολο των παρευρισκομένων, καθώς και ομόφωνα όλης της Συντονιστικής Επιτροπής αποφάσισε:
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 08:00π.μ., καλούνται όλοι οι κάτοικοι όχι μόνο της Ωλενίας αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας, που δεν θέλουν ο τόπος τους να υποβαθμιστεί κι άλλο με την μεταφορά σκουπιδιών από τον Πύργο και δεν θέλουν ο Δήμος μας να γίνει ο σκουπιδοτενεκές της Δυτικής Ελλάδος.
Την ίδια ημέρα, στις 18:00, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Κάτω Αχαΐα για να φωνάξουμε να ακυρωθεί η απόφαση, να πάρουμε σκουπίδια από τον Πύργο, καθώς θα επιδοθεί και ψήφισμα.
Πολίτες της Δυτικής Αχαΐας όλοι να είστε παρών στις κινητοποιήσεις, γιατί εάν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας.»

Αποφασισμένοι

Από την άλλη πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα και τις αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας, Σπύρο Τραχάνη, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε πως ο Φορέας της Δυτικής Αχαΐας, θα προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασής του και της Προγραμματικής Σύμβασης για εναπόθεση απορριμμάτων του δήμου Πύργου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, όμως μόνο για τους 2 χιλ. τόνους που έχει αποφασισθεί.

Ο κ. Τραχάνης, δήλωσε στον κ. Χριστοδουλόπουλο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, πως ο Σύνδεσμος Διαχείρισης της Δυτικής Αχαΐας, δεν θα προχωρήσει σε άλλη προγραμματική σύμβαση για εναπόθεση κι άλλων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φλόκα, παρά μόνο στην εναπόθεση των 2 χιλ. τόνων για τους οποίους έχει ήδη λάβει απόφαση.

ΗΛΕΙΑ Στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα των σκουπιδιών του Πύργου

Τρισέλιδη επιστολή στο πρωθυπουργικό γραφείο κατέθεσαν οι πέντε πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων της Ηλείας, βλέποντας πια ότι το θέμα των σκουπιδιών λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
«Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα εξαιρετικής σοβαρότητας ζήτημα που απασχολεί την τοπική μας κοινωνία και το οποίο έχει λάβει διαστάσεις σοβαρής υγειονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα» αναφέρει στην έναρξη της η επιστολή βάζοντας αμέσως στο πνεύμα τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Κανελλόπουλος, γίνεται αναλυτική αναφορά σε όλες τις διακυμάνσεις του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια, καυτηριάζοντας τους τρόπους με τους οποίους και η παρούσα αλλά και η προηγούμενη δημοτική αρχή επιχείρησαν να διαχειριστούν το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματικές και ατελέσφορες τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Υγεία, οικονομία, τουρισμός
Η επιχειρηματολογία των Συλλόγων βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες με πρωταρχικό φυσικά το ζήτημα της δημόσιας υγείας. «Είναι προ των πυλών ακόμα και ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών, ο οποίος θα ενισχυθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας το προσεχές διάστημα» αναφέρουν , κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
Πέραν όμως της υγείας, όπως επισημαίνεται σοβαρές επιπτώσεις δημιουργούνται και στην ήδη «παγωμένη» τοπική οικονομία, αφού οι όγκοι των σκουπιδιών που έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια, δεν επιτρέπουν στο αγοραστικό κοινό να κάνει τη βόλτα του στην αγορά.
Τρίτος άξονας είναι ο τουρισμός, ένας κλάδος που ποντάρει σημαντικά για την οικονομική της ανάπτυξη η Ηλεία με το Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία να αποτελούν το δίπολο της προσέλκυσης χιλιάδων τουριστών. Αναρωτιούνται όμως ποια θα είναι η εικόνα που θα σχηματίσουν όσοι επισκεφτούν την περιοχή μας το επόμενο διάστημα;
Οι Επιστημονικοί Σύλλογοι γνωρίζουν το βαρύ πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, που έχει επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, του ζητούν όμως να παρέμβει άμεσα ώστε το θέμα επιτέλους να επιλυθεί.
Νομικές ενέργειες
Οι πρόεδροι των Συλλόγων απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισαν τις νομικές ενέργειες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου. Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κληθείς να σχολιάσει την εντύπωση αδράνειας που δίνει στην κοινή γνώμη η δικαιοσύνη, άφησε να εννοηθεί πως από την Εισαγγελία έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν κοινοποιηθεί με τυμπανοκρουσίες στην τοπική κοινωνία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως άλλη μία προκαταρτική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναζητώντας την απόδοση ευθυνών, αν υπάρχουν και σε όποιους υπάρχουν

Με βαρύτητα στο Αρχαίο Δράμα το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2015

Βαρύτητα στο Αρχαίο Δράμα θα δώσει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, με παραστάσεις που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Παραστάσεις που θα παιχτούν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και αποτελούν παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Σημαντικά ονόματα από το χώρο της υποκριτικής αλλά και του πενταγράμμου θα «παρελάσουν» από τη σκηνή του Θεάτρου «Ολυμπία», με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ, να υπόσχονται ένα αξέχαστο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας - μέσω της οποίας διοργανώνεται το Φεστιβάλ - Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ξεκίνησε φέτος από νωρίς το σχεδιασμό του Φεστιβάλ, προκειμένου να εξασφαλίσει καλές παραστάσεις, θεατρικές και μουσικές, για το κοινό της Ηλείας και τους επισκέπτες, από όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν κάθε χρόνο. Στο πλευρό του, φέτος, ως υπεύθυνο διεύθυνσης και συντονισμού του προγράμματος, έχει και τονΒασίλη Καψή (σ.σ επί 16 χρόνια υπεύθυνος του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας) και χθες, παρουσίασαν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, όσον αφορά στις θεατρικές παραστάσεις, για το Καλοκαίρι 2015. Πολύ σύντομα, θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, με την προσθήκη συναυλιών και παραστάσεων για παιδιά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ «επιστρέψει»
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για τον σχεδιασμό - από νωρίς φέτος - του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2015, σχολίασε μεταξύ άλλων «Είναι γεγονός πως το Φεστιβάλ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα από τα πλέον μεγάλα και ονομαστά Φεστιβάλ της χώρας μας με κοινό προερχόμενο όχι μόνο από τον νομό μας αλλά και από όλη την Ελλάδα. Πρόθεση μας φέτος είναι να δοθεί βαρύτητα στον ποιητικό λόγο του Αρχαίου Δράματος και για αυτό ήδη έχουμε ήδη έλθει σε συμφωνία με τις καλύτερες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο αλλά και ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, της 5ης  Εποχής Τέχνης, με μια πλειάδα εξαίρετων  σκηνοθετών και ηθοποιών, θα εμφανιστούν στη σκηνή του Θεάτρου Αρχαίας Ολυμπίας. Θα ήθελα επίσης να γνωστοποιήσω ότι τη διεύθυνση και τον συντονισμό του προγράμματος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα έχει ο κ. Βασίλης Καψής, ο επί 16 χρόνια υπεύθυνος του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας».
Πρόγραμμα...

Παρασκευή 24 Ιουλίου
«Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο
Η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Εκάβης και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ως «Τελετουργός του θρήνου».
Σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης.

Τετάρτη 29 Ιουλίου
«Ο Βιολιστής στη Στέγη», από το Θέατρο Badminton
Πρωταγωνιστεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Rob Ruggiero.

Σάββατο 1η Αυγούστου
«Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου». Ένα μοναδικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.
Πρωταγωνιστούν οι Άρης Λεμπεσόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Θέμης Πάνου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης και τραγουδούν οι Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου, Γιάννης Μαθές.


Σάββατο 8 Αυγούστου
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ
Παίζουν οι Ιωάννα Παππά, Αλέκος Συσσοβίτης , Αλέξανδρος Μπουρδούμης και σκηνοθετεί οΘέμης Μουμουλίδης.

Δευτέρα 10 Αυγούστου
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο
Πρωταγωνιστούν Γιάννης Μπέζος (σ.σ υπογράφει και τη σκηνοθεσία), Μάκης Παπαδημητρίου, Πάνος Βλάχος, Κωστής Μαραβέγιας. Η μετάφραση είναι του Μίνωα Βολανάκη.

Τρίτη 18 Αυγούστου
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη
Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα.

Σάββατο 22 Αυγούστου
«Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.
Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Χρυσοστόμου και Άννα Καλαϊτζίδου.

Τετάρτη 26 Αυγούστου
«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Πρωταγωνιστούν οι Πέτρος Φιλιππίδης και Στέλιος Μάινας. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
 
Blogger Templates