Social Icons

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Ευρωκαταδίκη για μόλυνση νερού σε Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία

Aκόμα μία καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο κόστισε η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να υποβαθμίσουν τη νιτρορρύπανση σε 12 περιοχές της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα καθώς διαπίστωσε ότι, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, η χώρα μας αμέλησε να χαρακτηρίσει τις περιοχές αυτές «ευπρόσβλητες» και να λάβει μέτρα για την προστασία τους.
Ο χαρακτηρισμός των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νιτρορρύπανσης (από λιπάσματα) ή ευτροφισμού ως ευπρόσβλητων και η λήψη μέτρων επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία.
Το 2010, η Ελλάδα κατήρτισε έναν κατάλογο με τα ευπρόσβλητα υδατικά σώματα, τον οποίο η Επιτροπή χαρακτήρισε ελλιπή. Οι κοινοτικές αρχές ζήτησαν να επεκταθεί ο χαρακτηρισμός στις περιοχές του ποταμού Εβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθείας και της Θεσσαλικής πεδιάδας, του Νομού Εύβοιας, της Βορείου Πελοποννήσου (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Αράξου, Σφαγαίικων και Αιγίου), της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της Ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Ελους-Σκάλας και Λεωνιδίου), της Ανατολικής Κρήτης, της Ανατολικής Αττικής και του ποταμού Ασωπού.
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν μεν ότι η αναθεώρηση των ευπρόσβλητων περιοχών είναι υπό εξέλιξη, εκτίμησαν δε ότι οι περιοχές που ζητεί η Επιτροπή δεν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν ευπρόσβλητες ζώνες σε όλη την έκτασή τους.

Ωστόσο οι ελληνικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ότι στις περιοχές αυτές η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα είναι πάνω από τα όρια, ενώ παραδέχθηκαν ότι ορισμένες μάζες γλυκών υδάτων που έχουν προσβληθεί από φαινόμενο ευτροφισμού δεν ελήφθησαν υπόψη.
«Η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε “ευπρόσβλητες” ορισμένες ζώνες, στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού, και δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον εν λόγω χαρακτηρισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης», καταλήγει η απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών ενώσεων στο υπέδαφος και στα νερά προέρχεται από ανεξέλεγκτη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ παρατηρείται και σε περιοχές με ζωικά απόβλητα.

ΗΛΕΙΑ Στην Ηλεία για την κρουαζιέρα η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που αφικνούνται στο λιμάνι του Κατακόλου κατέθεσε στην υπουργό Τουρισμού κα Ελενα Κουντουρά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Λεωνίδας Βαρουξής κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο της Υπουργού. Στόχος της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου είναι η κάλυψη ευρύτερου φάσματος ενδιαφερόντων και δράσεων, από πλευράς επισκεπτών στον λιμένα Κατακόλου Οι εν λόγω προτάσεις εστιάζονται στους άξονες πολιτισμού – περιβάλλοντος, αναψυχής, γευσιγνωσίας και αθλητισμού. Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, κάτι που θα φέρει θετικά αποτελέσματα για το λιμάνι, καθόσον το υπουργείο σύντομα θα προβεί σε αξιολόγηση όλων των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα, βάσει των προσφερόμενων υπηρεσιών τους αλλά και των προτάσεων τους για προοπτικές εναλλακτικού τουρισμού Η κα Κουντουρά εξέφρασε το θερμό της ενδιαφέρον για την καλή εν γένει εικόνα του λιμένος Κατακόλου και δεν παρέλειψε να τονίσει την ανησυχία της για την εικόνα που αποκομίζουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται με πούλμαν την Αρχαία Ολυμπία και δυσφορούν για τους όγκους των σκουπιδιών που υπάρχουν σε ολόκληρη τη διαδρομή! Ενημέρωσε δε τον κ. Βαρουξή ότι και η ίδια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ γειτονικών νομών. Ο κ. Βαρουξής ακολούθως ενημέρωσε την κα Κουντουρά για το διεθνές forum που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα την κρουαζιέρα στις 23 Μαΐου, οπότε και την προσκάλεσε ως κεντρική ομιλήτρια. Η κα Κουντουρά απεδέχθη την πρόσκληση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και θα λαμπρύνει με την παρουσία της την εν λόγω ημερίδα στην ιερή πόλη της Ηλείας.

Ένας νέος θεσμός γεννιέται στην Αρχαία Ολυμπία

 Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Τετάρτη 6 έως και την Κυριακή 10 Μαΐου, στην Αρχαία Ολυμπία, και με το οποίο ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.  Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, που μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο ραντεβού θεάτρου για νέους στον κόσμο.
   Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όμορφη και φιλική, στο μέσο της Άνοιξης θα γεμίσει με τις χαρούμενες παρέες των νέων «ηθοποιών» και των καθηγητών τους, από τις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις με κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Οι 162 νέοι συμμετέχοντες (μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές), όπως και οι πάνω από 30 εμπλεκόμενοι καθηγητές τους  θα παραμείνουν στον ιερό τόπο του Δία σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να προβληματιστούν, να συζητήσουν,  να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις, απόψεις και εμπειρίες, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, να διασκεδάσουν και να αρχίσουν καινούργιες φιλίες, όπως ακριβώς έπρατταν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες τον 5ο π.Χ. αιώνα!
Το πρόγραμμα
«Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα»
   Το «1ο Διεθνές προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα», το οποίο εντάσσεται στην  Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης  Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» - ΕΣΠΑ 2007-2013.
   Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, και στην πορεία προς το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» έχουν ήδη διοργανωθεί ένα Διεθνές Forum για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση και έξι Σεμινάρια/Εργαστήρια (σε Αθήνα, Λήμνο, Κρήτη, Ορεστιάδα, Παξούς, Αμαλιάδα), ενώ παράλληλα, δημιουργείται ειδικός Διαδικτυακός Τόπος και Παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

Η Αρχαία Ολυμπία, σημείο αναφοράς και δράσης

   Στο «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων, θα πραγματοποιηθούν 11 παραστάσεις, στο Θέατρο Δάσους Δρούβα.
   Παράλληλα, θα υπάρχει εικαστική εγκατάσταση μαθητών του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Τρωάδες από την «Τριλογία» του Μιχάλη Κακογιάννη, θα γίνει προβολή της ταινίας «Τρωάδες» του Μ. Κακογιάννη, καθώς επίσης και του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» του Κωστή Ζουλιάτη, που είναι αφιερωμένη στο έργο της ιδιαίτερα σημαντικής και πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας, παρουσία του σκηνοθέτη.
   Όλες οι παραστάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το σημαντικότερο ραντεβού θεάτρου
   Το «Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» στην Αρχαία Ολυμπία, μπορεί πράγματι ν’ αποτελέσει το σημαντικότερο ραντεβού θεάτρου για νέους στον κόσμο, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών του η Ολυμπία -και η ευρύτερη περιοχή- θα μετατρέπεται σε έναν από τους πλέον επισκέψιμους  χώρους στην Ελλάδα.
   Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οι 11 ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα μέλη της Οργανωτικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Προγράμματος και οι συνεργάτες τους,  ηΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας,  προσκαλούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και το κοινό σε αυτό το τετραήμερο ανοιξιάτικο γεγονός γνώσης, χαράς και δημιουργίας στην Αρχαία Ολυμπία, γνωρίζοντας ότι θα είναι ούριος ο άνεμος και ότι τα μερομήνια, όπως τα έχουν διαβάσει εκεί στην κοιλάδα του Αλφειού, έχουν δηλώσει ότι θα είναι πανέμορφες και γεμάτες ζωντάνια οι μέρες και οι νύχτες του Προσκηνίου…
Ένα μεγάλο ευχαριστώ
   Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον Βουλευτή Ηλείας και τ. Υπουργό,Κώστα Τζαβάρα, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δήμαρχο Ευθύμιο Κοτζιά, την Αρχαιολόγο Διεύθυνσης Μουσείων Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χειρίστρια του Προγράμματος «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Έλενα Μπαζίνη, τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκο Λώλο, καθώς και όλους τους κατοίκους της περιοχής, για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στο νέο θεσμό.
Συμμετέχουν…
-Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, από την Πάφο της Κύπρου, με την παράσταση «ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ … ΑΝΤΙΓΟΝΗ», βασισμένη στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή σε διασκευή/κείμενοΓιάγκου Γιάγκου 
-Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
-Το Πανεπιστήμιο της ΟξφόρδηςBalliol College, από τη Μεγάλη Βρετανία, με την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη
-Το Πανεπιστήμιο ÇanakkaleOnsekizMartFaculty of Fine ArtsActing Department, από το Τσανάκκαλε Τουρκίας, με την παράσταση «ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου
-Το 1ο  Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας, Έβρου, με την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
-Το Γυμνάσιο των Παξών, με την παράσταση «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη
-Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου της Λήμνου, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
-Το 1ο  Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ» του Ευριπίδη
-Το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, με την παράσταση «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη
-Το 11ο  Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με την παράσταση «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» του Ευριπίδη
-Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με την παράσταση «ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ». Μια σύνθεση οχτώ αποσπασμάτων τραγωδιών (Οιδίποδας Τύραννος, Επτά Επί Θήβας, Αντιγόνη, Μήδεια, Αίας, Ανδρομάχη, Βάκχες, Πέρσες), που γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι. 
 

Μεγάλη συγκέντρωση για τα σκουπίδια που 'πνίγουν΄τον Πύργο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Πύργο, για το ζήτημα των απορριμμάτων και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τόσο στην πόλη, όσο και τις 47 κοινότητες του δήμου.
Στην συγκέντρωση, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία επιτροπής αγώνα "Για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια", συμμετείχαν μεγάλος αριθμός πολιτών, σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις, καθώς και πολλοί μαθητές.
Οι πολίτες του Πύργου συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτίριο του Διοικητηρίου και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Καθ όλη την διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης.
Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, έξω από το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία, οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι του Πύργου θέλουν μία πόλη αντάξιας αυτής που δικαιούνται, αντάξιας της ιστορίας της και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη. Όπως πρόσθεσαν είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία, στο καθαρό περιβάλλον και στην απρόσκοπτη δραστηριότητα και γι' αυτό όπως τόνισαν, «θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».
Μετά την συγκέντρωση, μέλη της επιτροπής αγώνα πήγαν στο δικαστικό μέγαρο, όπου συναντήθηκαν με την εισαγγελέα Πύργου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΗΛΕΙΑ Με παλμό το «Συλλαλητήριο οργής» για τα σκουπίδια

Την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων που στοιβάζονται εδώ και πολλούς μήνες στους δρόμους του Πύργου και των διαμερισμάτων ζήτησαν χθες για άλλη μια φορά οι επιστημονικοί σύλλογοι, οι έμποροι, οι γονείς, οι μαθητές, τα σωματεία, οι οργανώσεις και οι πολίτες κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα «για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια» πραγματοποιώντας ακόμα ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και μέρες έξω από το Διοικητήριο επί της Οδού Μανωλοπούλου και μπορεί ο κόσμος που συγκεντρώθηκε να ήταν μεν λιγότερος από το αντίστοιχο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα, όμως το μήνυμα προς κάθε αρμόδιο φορέα και χθες ήταν σαφές και ξεκάθαρο: «Βρείτε λύση εδώ και τώρα»!
Πολλοί διαδηλωτές ανάμεσά τους και εκατοντάδες μαθητές σχολείων του Πύργου που αυτή την εβδομάδα δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους διαδήλωσαν φορώντας μάσκες, αφού πια η δυσοσμία από τα σκουπίδια είναι αφόρητη και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο συναγερμού.
 
Blogger Templates